logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG - LL1620 - brak licznych linii na wyświetlaczu

gb1 25 Wrz 2023 02:04 402 11
REKLAMA
  • #1 20746133
    gb1
    Poziom 9  

Pralka AEG LL1620 od kilku lat sukcesywnie traci linie na wyświetlaczu, proces powolny, jednak obecnie znacząco utrudniający korzystanie z niej.

Zdjęcie pokazuje, jak wygląda brak linii na wyświetlaczu, jednak jeśli naciskam mocno taśmę od wyświetlacza w miejscu, w którym łączy się z PCB, to ładnie wszystkie linie się pokazują. Wnioskuję, że wyświetlacz jest sprawny, a przyczyną jest wiek połączenia pomiędzy taśmą, a PCB.

Zakładam, że wystarczy przywrócić świetność połączeniu. Czy znacie kogoś, kto mi to naprawi, może być wysyłkowo?

Jakieś inne pomysły?
    Załączniki:
    • AEG - LL1620 - brak licznych linii na wyświetlaczu IMG_5413 2.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AEG - LL1620 - brak licznych linii na wyświetlaczu IMG_5414.jpg (658.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20746717
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    Ta taśma powinna mieć w środku miedziane żyły. Po ostroznym zdarciu białej izolacji będziesz mógł to polutować.
  • REKLAMA
  • #3 20746725
    gb1
    Poziom 9  

@tkordus, jak najbardziej masz rację, taśma ma żyły miedziane pod izolacją. Cieszę się, że podzielasz zdanie, że odnowienie połączenia poprzez polutowanie powinno pomóc.

Realnie oceniając własne umiejętności i doświadczenie w lutowaniu, chętnie oddam precyzyjną robotę w ręce osób, które są bardziej doświadczone. Jesteś w stanie pomóc lub wskazać kogoś, kto mógłby? Oczywiście odpłatnie.
  • #4 20746730
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    gb1 napisał:
    Zakładam, że wystarczy przywrócić świetność połączeniu.

Raczej nie. Na płytce wyświetlacza jest po drugiej stronie układ zalewany krzemionką lu innym ustrojstwem i problem będzie tam, ewentualnie w samym lcd.
    Płytka wyświetlacza do wymiany w całości. Cena nowego posadzi Cię skutecznie na cztery litery.
    Jedyna nadzieja to szukanie używki i to bardziej po niemieckim Ebay czy czymś w tym stylu.
    Na polskim rynku tych aeg sprzedało się jak na lekarstwo.
  • REKLAMA
  • #5 20746733
    gb1
    Poziom 9  

Jak trafnie zauważyłeś @Mr.Ice, zostałem już skutecznie posadzony na cztery litery, dlatego szukam alternatywnego rozwiązania.

mrice napisał:
    Raczej nie. Na płytce wyświetlacza jest po drugiej stronie układ zalewany krzemionką lub innym ustrojstwem i problem będzie tam, ewentualnie w samym LCD

Stoję na stanowisku, że to jednak połączenie po stronie taśmy z PCB, ponieważ jak mechanicznie dopycham z wyczuciem (nie mocno) w miejscu styku, to linie się pokazują poprawnie w miejscu, w którym powinny.
  • #6 20746747
    mrice
    Moderator AGD
    Ok, wróć, pardon, mój błąd, jasna taśma rzuciła się na pierwszy plan i nie zauważyłem tej drugiej, a zwykle w rodzinie Elux jest na płytce wyświetlacza kość, a miedzy nim a głównym modułem tylko komunikacja.

gb1 napisał:
    jak mechanicznie dopycham z wyczuciem (nie mocno) w miejscu styku to linie się pokazują poprawnie w miejscu w którym powinny.

No to jest szansa na uratowanie tego. Rozwiązanie wygląda podobnie jak w matrycach stosowanych w TV.
    Jeśli chcesz szukać kogoś kto to zrobi to rozejrzał bym się czy nie masz w okolicy kumatego serwisu RTV i zapytał tam, czy by się tego nie podjęli.
  • REKLAMA
  • #7 20746755
    gb1
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    Jeśli chcesz szukać kogoś kto to zrobi to rozejrzał bym się czy nie masz w okolicy kumatego serwisu RTV i zapytał tam, czy by się tego nie podjęli.

Świetnie że się zgadzamy. Właśnie staram się taki serwis lub osobę znaleźć, możesz kogoś polecić lub sam się podejmiesz? ;)
  • #8 20747085
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Kolega tkordus pisze o taśmie z białą izolacją, czyli nie tą którą zaznaczyłeś.
    Moim zdaniem tą białą taśmę bez problemu można uratować ale z tą brązową taśmą będzie problem, wydaje mi się że nie ma tam miedzianych drucików tylko jest napylana a w takiej sytuacji ja nie znam sposobu na naprawę taśmy z takim małym rastrem styków.

@Mr.Ice miałeś styczność z takim wyświetlaczem na żywo? Wiesz czy ta taśma rzeczywiście ma miedziane ścieżki? Jeśli jest napylana to lutownicą tego się nie polutuje.

@gb1 jest jakaś możliwość wciśnięcia między tą taśmę a obudowę jakiejś gumy, która docisnęłaby styki? Rozwiązanie nie jest profesjonalne ale na tą chwilę wydaje mi się jedyne możliwe.
  • #9 20747156
    mrice
    Moderator AGD
    @gb1
    Wybacz, obecnie nie podejmę się tematu z braku czasu, nawet z bieżącymi rzeczami się nie wyrabiam, a to może pożreć czas.

Aress124 napisał:
    @Mr.Ice miałeś styczność z takim wyświetlaczem na żywo?

Pralek z tymi wyświetlaczami spotkałem w życiu kilka na krzyż. Spotykane były w AEG serii LL i starej serii IQ Siemensa. W AEG nigdy nie musiałem rozbierać, w siemensie grzebałem moduł z takim wyświetlaczem, ale było to tak dawno temu, że pamięć to wyparła.

Biały pas tu nie będzie miał znaczenia, on będzie od czegoś innego, wyświetlacz jest sterowany z procków i do każdej linii idzie ten szary pas. Tak jak pisałem, wizualnie wygląda jak pasy przy matrycach TV. Z tego co wiem, jest to niby nienaprawialne. Choć coś mi się kołacze, że kiedyś, tu na forum, w dziale rtv, znalazłem wątek, gdzie człowiek opisywał, jak przywrócił sprawność takich połączeń.

Zdjęcie nie obejmuje wszystkiego, ale na tym co jest widać, że z każdego układu piny wychodzą bezpośrednio na ta taśmę, więc od tej strony jest w co się wlutować, jak to wygląda z drugiej ? Inna kwestia, zakładając nawet, że z drugiej strony da się wlutować bypassy to przy takiej ilości drobnicowego lutowanie to będzie to robota "nie zapłacona" i nie zdziwię się, jeśli serwisanci zwyczajnie będą się od tego odpychać, nie chcąc podejmować takiego dziubania.

Aress124 napisał:
    ć wciśnięcia między tą taśmę a obudowę jakiejś gumy, która docisnęłaby styki?

W TV mogło by to pomóc, pralka jest narażona na sporo wstrząsów, zwłaszcza przy wirowaniu. Może być to trudne w realizacji.
  • #10 20747311
    gb1
    Poziom 9  

Odwiedziłem dziś późnym popołudniem kilka ulic dalej lokalny mały zakład naprawy elektroniki. Człowiek spojrzał, pomacał palcami, po czym stwierdził, że nienaprawialne, ponieważ to nie jest lutowane, a klejone. Podobno takie rozwiązania kiedyś były do taśm stosowane, ale już się od tego odeszło. Podobno rozwiązaniem mogłoby być kupienie w Chinach taśmy o takim rasterze i jej wymiana, ale długotrwała naprawa i z niewiadomym skutkiem.

@Aress124 masz rację, ta folia to nie zabezpieczenie, tylko myliłem się odpowiadając @tkordus i w środku nie ma miedzianych połączeń.

Także, jak się przyglądam korzystając z lupy, to nie widzę lutów także :(

Pomysł z gumą jest dobry, choć obecnie nie widzę, jak go zrealizować, jednak będę kombinował. Choć mam podobne obawy co @Mr.Ice, jeśli chodzi o długotrwałość takiego rozwiązania. Jednak jak widać, producenta było przewidziane na mniej niż dekadę.

Zastanawiam się, czy nie podgrzać suszarką i docisnąć mocno.

@Mr.Ice staram się szukać posta, o którym wspominasz. Jeśli przypomną Ci się jeszcze jakieś wskazówki umożliwiające jego odszukanie, to polecam się :)
  • #11 20747603
    mrice
    Moderator AGD
    gb1 napisał:
    Jeśli przypomną Ci się jeszcze jakieś wskazówki umożliwiające jego odszukanie, to polecam się

Wybacz, ale pewnie nie, bo sam natknśłem się kiedyś na to przez przypadek.
    Zrób foto jak to wygląd od strony LCD
  • #12 20747830
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Czy może o ten temat chodziło:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1892140.html#9055150
    Nawet tam ktoś napisał, że naprawia - może z nim się skontaktować.
    @gb1 wstaw zdjęcia tej płytki z tą taśmą, tak aby było widać ją szerzej (również już poza brzegami taśmy) oraz z drugiej strony, bo mam pomysł na jeszcze jedno rozwiązanie, ale muszę to zobaczyć.
    I napisz jeszcze jakiej szerokości jest ta taśma, bo zdjęcie tego nie oddaje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką AEG LL1620, która traci linie na wyświetlaczu, co utrudnia jej użytkowanie. Po analizie, sugeruje, że przyczyną może być uszkodzenie połączenia taśmy z PCB, a nie sam wyświetlacz. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie na temat możliwości naprawy, w tym lutowania miedzianych żył w taśmie, jednak niektórzy wskazują na trudności związane z klejonymi połączeniami. Użytkownik poszukuje serwisu, który mógłby podjąć się naprawy, a także rozważa alternatywne rozwiązania, takie jak dociskanie taśmy lub wymiana na nową. Wskazano również na możliwość zakupu używanych części na niemieckim eBay.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA