logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik transformatora do lampy LED - wymiary i parametry, ograniczenia szyny 7cm

adali 25 Wrz 2023 18:59 363 5
REKLAMA
  • #1 20746967
    adali
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć

prośba o pomoc w temacie transformatora do lampy led. Wczoraj przestała świecić.

Dzisiaj po jej rozebraniu i teście podłączenia pod zasilanie wyszło na to, że uszkodzony jest transformator.

I tu się zaczyna problem - żaden transformator z castoramy, leroy czy kilku hurtowni elektrycznych wg mojego kolegi elektryka się nie nadaje ze względu na parametry. Co kupić, żeby mogło stanowić zamiennik uszkodzonego transformatora?
    Dodatkowo jesteśmy ograniczeni szerokością szyny 7 centymetrów i wysokością 3 centymetrów?

Na zdjęciu uszkodzony transformator.

Pozdrawiam
    Adam
    Załączniki:
    • Zamiennik transformatora do lampy LED - wymiary i parametry, ograniczenia szyny 7cm IMG_8799.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiennik transformatora do lampy LED - wymiary i parametry, ograniczenia szyny 7cm IMG_8798.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20747092
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    W którym miejscu opisu urządzenia, na tabliczce znamionowej, jest chociaż jeden wyraz: transformator?
    To jest sterownik LED, z ustawionym prądem wyjściowym 250mA.
    Można w jego miejsce zastosować zamiennik, np. taki:
    https://www.luxmarket.pl/product/zasilacz-led...25w-200ma-250ma-300ma-350ma-70v-flexc-lp-snc4
    W opisie podano ustawienie zworek dla prądu 250mA (1-OF, 2-ON), czyli takiego, który w twoim urządzeniu oryginalnym ustawiono na stałe.
  • REKLAMA
  • #3 20747114
    adali
    Poziom 10  
    Ja, nie będę ukrywał, zupełnie się na tym nie znam.
    Transformatorem to nazwał kolega, który jest elektrykiem (sic!). I więcej - kupiliśmy w leroy transformator, który wskazał i dopiero przy próbie montażu stwierdził, że on nie pasuje, trzeba oddac i szukąc innego...

ok - czyli kupuję zamiennik, który wysłałeś i powinno działć po zamontowaniu?

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20747129
    pikarel
    Poziom 39  
    Wszystkie parametry - z opisu na zamienniku - są odpowiednie, wystarczy ustawić DipSwitch w odpowiedniej pozycji oraz zachować biegunowość dla LED; tu nawet kolory na wyjściu (czerwony i czarny) są zgodne.
  • REKLAMA
  • #5 20747140
    adali
    Poziom 10  
    Super! dzięki wielkie- uratowałeś (zapewne ;-) lampę mojej pani :)
  • #6 20747378
    pikarel
    Poziom 39  
    Przed wymianą sterownika należałoby jeszcze wyeliminować niesprawność LED; wszystkie LED są połączone szeregowo (połączenia zaizolowano czarną taśmą izolacyjną) i uszkodzenie nawet tylko jednej z nich "na przerwę" spowoduje, że cały łańcuch nie będzie świecić, a być może sterownik pozostał sprawny.
    Nie wiem, jakie to są LED-y, czyli ile jest pojedynczych struktur w jednej obudowie, bo to stanowi, jakie napięcie odkłada się na każdej z nich; sprawdzenie każdej z osobna polega na dołączeniu zasilacza przez rezystor ograniczający prąd.
    Przy LED na 250mA wystarczy zasilacz 24V i rezystor 100Ω/2W włączony szeregowo ze sprawdzaną LED.

Jeśli nie masz czym tego wykonać - poproś znajomego elektronika, to sprawdzi ci LED-y w opisany przeze mnie sposób.
REKLAMA