logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie transformatory wybrać przy wymianie halogenów na LEDy?

fasolala 22 Wrz 2018 19:18 1053 15
REKLAMA
  • #1 17454628
    fasolala
    Poziom 6  
    Witam,
    przeprowadzam sie do mieszkania, w ktorym wlasciciele kiedys wbudowali oczka (tak to sie chyba nazywa) z wymiennymi halogenami.
    Chce je koniecznie wymienic na LEDy, wychodze z zalozenia, ze musze wymienic tez transformatory, ale nie mam pojecia na jakie - zupelnie sie na tym nie znam.

Zalaczam zdjecia aktualnych transformatorow (przepraszam za zla jakosc - niestety takie sama dostalam).
    Bialy (kuchnia) - obsluguje 5 halogenow po 10W
    Czarny (lazienka) - obsluguje 9 halogenow po 20W.

Jeszcze nie wybralam nowych zarowek, ale wychodze z zalozenia, ze beda mialy - miedzy 2W a 5W kazda.

Jakie transformatory wybrać przy wymianie halogenów na LEDy?Jakie transformatory wybrać przy wymianie halogenów na LEDy?

Bede wdzieczna za pomoc.

Pozdrawiam,
    Fasola
  • REKLAMA
  • #2 17454711
    leongryf
    Poziom 2  
    Witam. Są to transformatory prądu zmiennego owszem po podłączeniu ledów ,będą one świecić ALE będą się bardziej nagrzewać, zalecam kupno zasilaczy typowo do ledów .
  • #3 17454749
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    A może rezygnuj z zasilaczy?
    Po co generować koszty i tworzyć kolejny punkt potencjalnie narażony na awarię?
    Zastosuj LED'y zasilane napięciem 230V.
    Są dostępne też oprawy do łazienek. Nie dość, że posiadają odpowiednie IP to w dodatku są wykonane w II klasie ochronności.
  • REKLAMA
  • #4 17454785
    leongryf
    Poziom 2  
    I to jest bardzo mądry pomysł ,lecz pod jednym warunkiem ,że będzie zainstalowany wyłącznik różnicowoprądowy, jednofazowy (koniecznie w łazience).
  • REKLAMA
  • #5 17454806
    fasolala
    Poziom 6  
    @leongryf, chcialabym kupic zasilacze do ledow, ale wlasnie nie wiem jakie. Czy mozesz mi napisac co dokladnie jest mi potrzebne?

@kkas12 , to mozna zrezygnowac z zasilaczy? Myslalam, ze one musza byc... Na Amazonie wszystkie ledy G4 zdaja sie miec 12 V. Wymiana oswietlenia mialaby oczywiscie sens, gdyby mieszkanie bylo moje. Niestety je wynajmuje i nie chcialabym pakowac kasy w wymiane oczek. Wymiana zarowek i po jednym transformatorze w lazience i kuchni jest chyba tansza :)

Sorry chlopaki, ja blondynka i na prawde nie mam na ten temat pojecia...
  • #6 17454852
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    LED'y o których pisałem to GU10.
    Wymiana oprawek jak i oczek wtedy konieczna . Niestety.
    Inwestowanie w wynajmowane mieszkanie sensu większego nie maLink
  • #7 17454865
    fasolala
    Poziom 6  
    Dlatego chcialabym wymienic tylko zarowki (G4) i transformatory. Jest to mozliwe?
  • REKLAMA
  • #9 17454894
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Polecam pozostawienie transfirmatorów.
    Wystarczy zalożyć ledy na 12V AC.
    Bezpieczne i mniej awaryjne.
  • #10 17454897
    fasolala
    Poziom 6  
    A jaka powinien miec moc, jezeli bede miala zarowki, na przyklad 4W.
    Co z takimi rzeczami jak na przyklad mA?
  • #11 17454934
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Moc ledów dowolna.
    Dobierz barwę.
  • #12 17455087
    leongryf
    Poziom 2  
    Zakładając ,ze żarówka ma 4W to prąd pobrany to ok. 330mA. Pamiętaj o tym aby zasilacz miał zapas mocy ,a nie tyle co żarówki .
  • #13 17455411
    fasolala
    Poziom 6  
    Czy taki bedzie odpowiedni do kuchni (5 zarowek po 2-5 W zamiast 5 halogenow po 5W) i do lazienki (9 ledow po 2-5 W, zamiast halogenow po 20W)?

https://de.paulmann.com/innenleuchten/zubehoe...r-elektronisch-halo-led-0-65-watt-weiss/97767

Albo ktorys z tych jest pasujacy: https://www.screwfix.de/catalogsearch/result/?q=transformator
    Jesli ktorys z nich jest odpowiedni, to chcialabym kupic wlasnie w tym sklepie. Chcialabym, miec oszczednosc pradu, zeby Ledy mi sie nie spalily i generalnie, zeby wszystko dzialalo jak nalezy ;)

Mam nadzieje, ze mi wybaczycie, ze po niemiecku ;)
  • #14 17455458
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Halogeny pobierają więcej mocy niż ledy, więc transformatory są ok.
    Jak chcesz mieć problemy to sobie kup zasilacze z linkóe.

Proszę odpowiadać w temacie, pamiętać że pytający w tym dziale ma prawo czegoś nie wiedzieć. Zbędne usunąłem.[T.M.]
  • #15 17455526
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Zbigniew 400 napisał:
    Polecam pozostawienie transfirmatorów.
    Wystarczy zalożyć ledy na 12V AC.
    Bezpieczne i mniej awaryjne.

W pełni się z tym zgadzam.
  • #16 17455621
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Można wymienić oczka i wstawić GU10.
    Prawdopodobnie trzeba by było zakupić je w PL żeby wyszło taniej.
    W PL jedno oczko kosztuje 2zł a żarówka 5zł.

No i tak na marginesie - zakładając, że w kuchni światło pali sie max 2godz. na dobę?
    W łazience max 1godz. na dobę? To zysk z wymiany na LEDy będzie niezauważalny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wymiany halogenów na LED-y w mieszkaniach, w kontekście konieczności wymiany transformatorów. Użytkownicy sugerują, że istnieje możliwość rezygnacji z transformatorów na rzecz LED-ów zasilanych napięciem 230V, co zmniejsza ryzyko awarii. W przypadku zachowania transformatorów, zaleca się wybór zasilaczy dedykowanych do LED-ów, z odpowiednią mocą, aby uniknąć przegrzewania. Użytkownicy podkreślają, że moc zasilacza powinna być większa niż suma mocy LED-ów, a także zwracają uwagę na konieczność zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego w łazience. Wskazano również na możliwość wymiany oprawek na GU10, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Użytkownicy dzielą się linkami do zasilaczy oraz informacjami o dostępnych produktach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA