logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd 1962: Nie znaleziono systemu operacyjnego po resecie BIOS w Lenovo ThinkCentre M72e

KNYROO 26 Wrz 2023 20:48 1665 15
REKLAMA
  • #1 20748488
    KNYROO
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam po wymianie procesora wyskakiwal mi F1 Setup F2 loading system, system się normalnie ładował, tylko, że chciałem aby ten komunikat zniknął, wszedłem w neta, że mam zresetować bios do ustawień domyśnych to zrobiłem a teraz wyskakuje mi Błąd 1962: Nie znaleziono systemu operacyjnego” komputer to Lenovo thinkcentre m72e, wiecie może jak to naprawić? , wysyłam moje ustawienia startu bios.

Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniami startowymi komputera Lenovo Thinkcentre M72e.
  • REKLAMA
  • #2 20748514
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 778
    Po resecie BIOS prawdopodobnie zmieniłeś tryb pracy kontrolera dysków. Co masz w zakładce "Boot Priority"? Jeśli miałeś zainstalowany system w trycie CSM/Legacy, to nie wystartuje w UEFI.
  • #3 20748551
    KNYROO
    Poziom 5  

Szczerze jestem żołtodzionem, mam tylko dwie takie opcje, chciałem tylko zresetować BIOS do ustawień domyślnych, a tu taki błąd. :/

Włożyłem nawet bootowanego pendrive i nic, a nie za bardzo chce robić format, bo wszystkie dane mam na dyskach.

Ekran BIOS z menu Boot Priority ustawionym na Legacy First.
  • REKLAMA
  • #4 20748556
    ArturJK
    Poziom 39  
    Przestaw na Legacy First i sprawdź czy wstanie system.
  • #5 20748564
    KNYROO
    Poziom 5  
    Już to zrobiłem i dalej nic
  • REKLAMA
  • #6 20748569
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zapamiętałeś ustawienia BIOS po zmianie trybu pracy kontrolera?
    P.S. Napisałeś że masz dane na dyskach. Masz więcej niż jeden dysk, czy to tylko kila partycji na jednym fizycznym dysku? Jeśli masz więcej niż jeden fizyczny dysk, to może przestawiła się kolejność bootowania dysków.
  • #7 20748578
    KNYROO
    Poziom 5  
    Raczej nie, jak pisałem jestem żołtodziobem mało co ogarniam a do serwisu mam kawał drogi.

Dodano po 8 [minuty]:

Nie pomyślałem o tym, tak mam 2 dyski dwa ssd na jednym mam system.
  • #8 20748599
    ArturJK
    Poziom 39  
    W takim razie pokaż zakładkę "Primary Boot Sequence", skoro masz dwa dyski.
  • #9 20748608
    KNYROO
    Poziom 5  
    Proszę :p

System mam na CX300

Dodano po 42 [sekundy]:

Ekran sekwencji startowej BIOS z listą urządzeń.
  • Pomocny post
    #10 20748615
    ArturJK
    Poziom 39  
    Teoretycznie jest jako pierwszy przed Kingstonem, ale na SATA2, a przydało by się by był na SATA1 skoro jest systemowy, aczkolwiek wcześniej działał. Jesteś pewien że na nim masz system? Jeśli tak spróbuj go przestawić na pierwszą pozycję bootowania. Pamiętaj że każdą zmianę w BIOS-ie należy zapisać. Wychodzisz opcją "Save Changes and Exit"
  • #11 20748626
    KNYROO
    Poziom 5  
    Tak jestem pewny w 100% na tamtym mam tylko programy, filmy i muzykę i ważne dla mnie dane.
    Też mnie to dziwi, że dysk systemowy jest na sata 2, ale przedstawię Kingstona w górę, tak zapisuje przy każdej zmianie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 20748631
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jeśli na Goodramie masz system, to on powinien być na samej górze w sekwencji bootowania. Żeby zamienić kontrolery, trzeba by fizycznie zamienić dyski miejscami. Próbuj przestawiając kolejność dysków i zmieniając tryby, UEFI lub CSM.
  • #13 20748637
    KNYROO
    Poziom 5  
    Okej dzięki za wszelką pomoc ;)

Dodano po 6 [minuty]:

Dalej nic :/ zostawię to do jutra, i pojadę autobusem do serwisu, dzięki Jeszce raz za wszystko
  • Pomocny post
    #14 20748645
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ewentualnie możesz wyłączyć całkiem opcję CSM --> Disabled, jeśli system był w UEFI to ta opcja jest totalnie niepotrzebna.
  • #15 20748647
    KNYROO
    Poziom 5  
    Dobrze zrobię to 😉

Dodano po 9 [minuty]:

O kurcze udało się, dzięki wielkie!

Już wcześniej przed zapytaniem myślałem o tej opcji, ale wolałem się zapytać, bo nie chciałem sam grzebać, dziękuję jeszcze raz, niech Ci bóg w dzieciach wynagrodzi. 😀

Dodano po 9 [minuty]:

Zamykam temat, może komuś to również pomoże. 😊
  • #16 20748666
    KNYROO
    Poziom 5  
    Pomógł mi użytkownik ArturJK, bardzo dobrze do tego podszedł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po resecie BIOS w komputerze Lenovo ThinkCentre M72e użytkownik napotkał błąd 1962: "Nie znaleziono systemu operacyjnego". Problemy zaczęły się po wymianie procesora i resetowaniu BIOS do ustawień domyślnych. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić ustawienia "Boot Priority" oraz przestawić dysk systemowy na pierwszą pozycję w sekwencji bootowania. Po kilku próbach, w tym zmianie trybu pracy kontrolera dysków na Legacy oraz przestawieniu opcji CSM, udało się rozwiązać problem poprzez wyłączenie opcji CSM, co pozwoliło na poprawne uruchomienie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA