logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kropki po wymianie developera w unicie cyan w Konica Minolta bizhub c552 - dyskusja

muniumuniek 01 Paź 2023 17:58 450 4
REKLAMA
  • #1 20754401
    muniumuniek
    Poziom 2  
    Konica Minolta bizhub c552, po wymianie developera w unicie cyan takie cuda na wydruku - pozostałe kolory są ok. Ktoś podpowie co może być przyczyną ? Z góry dziękuję
    Załączniki:
    • Kropki po wymianie developera w unicie cyan w Konica Minolta bizhub c552 - dyskusja IMG_20231001_174414.jpg (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20755070
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Problemy z HV ewidentnie ! Przebija wysokie napięcie i stąd te kropki.

C.
  • REKLAMA
  • #3 20755116
    muniumuniek
    Poziom 2  
    Czy to poważny problem? Unit do uratowania we własnym zakresie ? Wymieniony bemben, listwa i developer póki co. Z góry dziękuję za pomoc

Dodano po 11 [godziny] 14 [minuty]:

Napiszę kolejno, co było robione. Może to pomoże w dokładniejszej diagnozie.
    Wymiana bębna, listwy i developera. Niestety nie miałem chipów developera i bębna, więc nie zostały podmienione/skasowane.
    Po uruchomieniu maszyny niebieski brudził dół kartki. Rozebrałem unit raz jeszcze i okazało się, że developer wydostawał się nadmiernie na końcu wałka magnetycznego - robił się jeżyk.
    W akcie desperacji rozebrałem część z developerem i zmniejszyłem, dokręciłem szczelinę doctor blade. Pomogło na brudzenie kartki i sypanie developera, ale pojawiły się białe kropki u dołu i jasne pasy. Składając unit nie przykleiłem zewnętrznej czarnej naklejki na obudowę wywoływaczki (uległa zniszczeniu) - może to jest jakaś niezbędna izolacja.?
    Problem jest tylko na kolorze niebieskim -czy problemy z płytą HV nie dawałyby objawów na innych kolorach ?
  • REKLAMA
  • #4 20756456
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Ja nie pisałem nigdzie o płycie HV. Jeżeli regenerowałeś IU to raczej problem leży w nieprawidłowym poskładaniu go. Nie jest to łatwy temat i wystarczy drobny błąd żeby coś uszkodzić . Trudno też powiedzieć w jakim stanie technicznym był ten zespół bębna. Jeżeli był dość mocno zużyty mechanicznie to żadna wymiana bębna , dewelopera i listwy nie pomoże . Nowych IU do tych maszyn chyba już nie ma.

C.
  • #5 20758259
    knightmann
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Właśnie problem wystąpił po poskładaniu, więc myślę, że to moja wina. Mogę spróbować czegoś, co może pomóc? Poskładać inaczej, na coś zwrócić szczególną uwagę? Szkoda mi tego nowego developera i bębna. Z góry dziękuję.
REKLAMA