logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa rotora do anteny satelitarnej: uchwyt, mechanizm, sterownik z pamięcią na 50 satelitów

tomek.dzieciol 07 Paź 2023 14:28 561 3
REKLAMA
  • #1 20761669
    tomek.dzieciol
    Poziom 1  

Cześć wszystkim!

Otwieram temat budowy rotora do anteny satelitarnej i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś chętny, aby pomóc.
    Projekt zakłada wykonanie uchwytu z mechanizmem oraz sterownika, który będę mógł umieścić w samochodzie.

Mocniejszą moją stroną jest programowanie i projektowanie, aniżeli elektronika i kwestia z tym związana.
    Aby nakreślić, na czym stoję i jak chcę, aby całość wyglądała, opiszę +/- co i jak.

Całość ma składać się z dwóch elementów.
    Część montowana na dachu samochodu, wyposażona w mechanizm obracania anteny, oraz sterownik umieszczony wewnątrz samochodu.

Sterownik ma posiadać pamięć ok. 50 satelitów i funkcje takie jak automatyczne rozkładanie po zatrzymaniu pojazdu, itp.

Pomocy potrzebuję w kwestii zaprojektowania elementu przetwornika, tak aby móc na mikrokontrolerze łapać sygnał z konwertera.
  • REKLAMA
  • #2 20762304
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 882
    To najpierw pojmij jak przeliczyć pozycję urządzenia na wymagane 3 parametry : elewację, azymut i skos anteny. Wzory są bez problemu dostępne.
    Potem opracuj mechanizm wraz ze sterownikiem obracający antenę w 3 płaszczyznach.

Tworzenie takich mechanizmów jest bezsensowne bez posiadania odpowiednich czujników ze wsparciem GPS . Nie wiem czy wiesz ale na koniec należało by wprowadzić do obliczeń mechanizm korekcji który zamieni pozycję na nowe już zaprogramowane parametry satelit które się zmieniają wraz ze zmianą położenia anteny.

Prościej kupić obrotnicę antenową USALS gdzie wystarczy do ustawienia znać tylko pozycję anteny i ustawić właściwy kąt dla obrotnicy, potem antena sama sie obraca na właściwe pozycje.

Tak dla ułatwienia, w obrotnicach antenowych praktycznie nie ma żadnej skomplikowanej elektroniki , sterowniki liczy tylko kąt o jaki ma obrócić uchwyt a antena już z sama zmienia pozycje w pionie, poziomie i obraca się wokoło włsnej osi. :)
  • REKLAMA
  • #3 20762446
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 438
    Jeżeli sam chcesz budować, popatrz jak robią to krótkofalowcy, jest w sieci kilka dobrych rozwiązań.
  • #4 20762758
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 882
    Można i tak ale oni robią systemy stacjonarne które robisz, stroisz raz i potem nie ma problemu stosować automatyki np. polarmount czy obrotnica własnej roboty. :). Po zmianie pozycji należy od nowa ustawiać wszystko na 0 i przeliczyć dane dla satelity.

Opracowanie dobrego systemu w pełni automatycznego a nie semi-automatycznego ustawiania anteny to była by naprawdę niezła kasa dla programisty jeśli sprzedał by takie rozwiązania albo opatentował. Każdy producent anten automatycznych z chęcią by to odkupił.

Po prostu należy brać pod uwagę że takie proste systemy działają zawsze na ślepo i sterownik anteny nigdy nie ma pojęcia gdzie jest albo gdzie powinien być satelita. Jedyne co trzeba dostarczyć to o jaki kąt obrotu ma się obrócić co jest proste bo będzie wynikało z obliczeń ale trudniejsze do osiągnięcia w samym oprogramowaniu i współpracą z silnikami sterującymi.

Na rynku dominują systemy anten semi-automatyczne a w pełni automatyczne stosuje sie głownie w transporcie morskim, przy systemach pomiarowych czy rozwiązaniach typowo militarnych . Ceny takiego sprzętu do kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy za antenę ze sterownikiem.

p.s.
    Sam budowałem kiedyś podobny system, z projektem i pisaniem oprogramowania zajęło mi to prawie 5-6 miesięcy i to tylko dla systemu stacjonarnego. Miałem przerobione 3 obrotnice do ustawienia anteny, Rozwiązanie sterowania było proste polegające tylko na zmianie kąta obrotu wykorzystywane w obrotnicach. Nie robiłem automatyki do współpracy z tunerem i każdą satelitę należało zmieniać ręcznie przez zapisanie danych albo zaprogramowanie danych, sterowane wszystko programem z komputera.
    Projekt poszedł do lamusa bo prościej i nawet szybciej było zamontować obrotnicę po zmianie miejsca położenia anteny.
REKLAMA