logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook KGE 3145- ciągła praca grzałki w piekarniku - uszkodzona czy problem ze sterownikiem?

Tret254 07 Paź 2023 16:13 222 1
REKLAMA
  • #1 20761793
    Tret254
    Poziom 1  
    Witam,
    Tak jak w temacie, dolna grzałka piekarnika ciągle grzeje i zużywa ok. 1.5 kW. Z początku piekarnik dłużej się nagrzewał, więc założyłem, że po prostu się przepaliła, ale zauważyłem, że wtyczka piekarnika jest ciągle nagrzana i wtedy zauważyłem pobór mocy. Piekarnik to dość stary Mastercook KGE 3145. Zastanawiałem się, czy problem wynika z uszkodzonej grzałki, czy raczej sterownika? Byłoby to warte naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 20761860
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Witam.
    Z tego, co się orientuję, to wszystkie grzałki w tej kuchence z jednej strony są podłączone do "N" zasilania.
    Tret254 napisał:
    Czy problem wynika z uszkodzonej grzałki?

Jeśli grzałka jest uszkodzona tak, że ma zwarcie wewnętrzne do obudowy od strony (bliżej strony) zasilania z przełącznika/termostatu/programatora, i zasilanie całej kuchenki ma zamienioną polaryzację "L-N", oraz nie ma w instalacji wyłącznika różnicowo-prądowego, to może grzałka mieć zasilanie od "L" w miejsce "N", i dalej przez zwarcie wewnętrzne do "PE".
    Analogiczna sytuacja może być, jeśli jest uszkodzony gdzieś przewód do grzałki i dotyka się do obudowy.

Ale również może być problem po stronie sterowania. Uszkodzony przełącznik, ale również termostat musiałby być ustawiony na jakąś temperaturę, bo skręcony na minimum już rozłącza w temperaturze pokojowej, lub też uszkodzony.
    Może też być zwarcie między przewodami, tak że akurat ta grzałka dostaje zasilanie z pominięciem sterowania.

Albo ktoś już tam grzebał i coś źle podłączył.
REKLAMA