logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czas naprawy sprzętu na gwarancji - jakie są przepisy konsumenckie?

grzechura 28 Lis 2005 15:50 1244 10
REKLAMA
  • #1 2034255
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam,
    pytanie moze nie dokonca zgodne z tematyka forum za co przepraszam. Choc jednak zwiazane sprzetem komputerowym.

Czy ktos wie czy czas naprawy sprzetu ktory jest na gwarancji jest jakos okreslony w prawach konsumenta czy moze kazdy sprzedajacy ustala sobie go wg wlasnego uznania?
    Rozchodzi mi sie o to, ze zakupilem plyte glowna, nie dostalem do niej zadnej gwarancji (na pismie) - wystarczy tylko i wylacznie faktura zakupu (zakupy w sklepie Proline). Na stronach internetowych sa podane warunki gwarancji (ogolne dla wszystkiego co jest w sklepie) i jest tam napisane ze usterka musi byc usunieta w ciagu 3 tygodni. Jednak przy zakupie tej plyty nie dostalem karty gwarancyjnej, wiec czy to co jest na stronie internetowej jest wazne? Musza usunac usterke w ciagu 3 tygodni czy nie?

W normalnym przypadku dosteje karte gwarancyjna, tam jest napisane w ciagu jkiego czasu musza naprawic mi plyte, pod spodem jest pieczatka sklepu i wtedy wiadomo ze sklep musi sie trzymac tego co jest na karcie gwarancyjnej.

Jak jest w moim przypadku? moze jest jakis z gory okreslony czas (np. przez jakas ustawe) ?

Wlasnie jutro mijaja 3 tygodnie i nie wiem czy mam prawo sie klucic, czy musze cirpliwie czekac.

dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2034270
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Sprzęt komputerowy przeważnie trzymany jest 1 miesiąc. Kilka już rzeczy oddawałem na gwarancję i nie trwało to dłużej niż właśnie 1 miesiąc.
  • #3 2034279
    grzechura
    Poziom 17  
    K!lleR napisał:
    Sprzęt komputerowy przeważnie trzymany jest 1 miesiąc. Kilka już rzeczy oddawałem na gwarancję i nie trwało to dłużej niż właśnie 1 miesiąc.

Nie chodzi mi o "przewaznie" tylko o czas w jakim MUSI byc naprawiony.Powtazam wlasnie mija 3 tygodnie o ktorych mowa w "internetowej" gwarancji. Wiec musze jeszcze czekac czy juz moge dopominac sie o swoje....
  • REKLAMA
  • #4 2034307
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    JA w sumie musze powiedziec ze korzystam czesto z proline (w katosach to najblizszy powazny sklepik w okolicy mojej uczelni. Z uczelni do proline mam 10 min z buta wiec z uwagi na to ze czasem zdaza mi sie studiowac w zasadzie wszystko tam kupuje)
    Co do gwarancji :
    na proline nie nazekam chlopcy sa raczej kakretni
    najczesciej u mnie wygladalo to tak ze wchodzilem koles bral sprzet i paragom (sprawdzal go albo i nie) i przynosil nowy sprzecik z magazynu i dostawalem go do lapki razem z paragonem.
    Jedyne co trwalo dluzej to wymiana switcha a w zasadzie 2 z tym ze to byly swithe 8 mio portowe a takich jak mialem nie mieli na stanie z tej serji tylko 5 cio portowe a ze mi nie odpowiadaly to wolalem poczekac (1,5 tygodnia i byly do odbioru)
    W zasadzie to podejzewam ze poprostu nie mieli takiego sprzetu na stanie i ci go nie wymienili odrazu , tylko musza go sprowadzic a to moze troszke trwac, inna opcja to byc moze producent plyty sam musi dokonac diagnozy i podjac decyzje o wymianie /naprawie wtedy to od nich nie zalezy .
    Zawsze mozesz zadzwonic i spytac co tam z twoja reklamacja z tego co pamietam starczy ten numerek ze swistka ktory w zamian za sprzet dostales podac.
    A no i na koniec firmy bardzo czesto pisza ze okres trwa tyle i tyle ale jesli bedzie cos trzeba sprowadzac to moze byc dluzej, i jak sie nie wyrabiaja to nagle sie okazujeze cos musieli sprowadzic
  • #5 2034316
    grzechura
    Poziom 17  
    Dzwonilem i dowiadywalem sie wiele razy. Mowia ze oddali do serwisu firmowego (producenta jak rozumiem) i jeszcze jest w naprawie. Jak chce numer do tego ich serwisu to mowia ze to tajemnica.
  • #6 2034332
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    grzechura napisał:
    Wlasnie miją 3 tygodnie o ktorych mowa w "internetowej" gwarancji. Wiec musze jeszcze czekac czy juz moge dopominac sie o swoje....

Idziesz do sklepu i pytasz czy sprzęt został już sprowadzony z naprawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2034333
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Twoje wątpliwości pomoże ci rozwiać artykuł ze strony „Federacja Konsumentów”. Tam jest dokładnie opisane jak postępować w takich przypadkach. Poczytaj sobie o prawach wynikających z gwarancji, choć możesz także skorzystać z prawa rękojmi na tej stronie jest także o rękojmi, wystarczy w wyszukiwarce na stronie wpisać – rękojmia” i już będziesz wszystko wiedział.
    Oto link:
    http://ww20.mediarun.pl/story.php?story=390
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2034640
    grzechura
    Poziom 17  
    Dzieki za zainteresowanie tematem. Odpowiedzi bede musial szukac niestety gdzie indziej:(

"Bonkot" dzieki za linka. Trzeba przeczytalem to pobieznie i nistety nie ma tam odpowiedzi na me pytanie.
  • #9 2034686
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    A prawda jest taka że albo grzecznie dogadasz się ze sprzedawcą lub będziesz czekał i pół roku.Niedawno przerabiałem ten temat.I nie licz że Federacja konsumentów ci pomoże.Przepisy gwarancyjne są takie bzdurne że jak nie masz pisemnej gwarancji gdzie stoi czarno na białym to nic nie wskórasz.
  • #10 2034830
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Tez nie do konca i nie zawsze
    Ja kiedys oddawalem pentarama cerberusa w sklepie nie dla idiotow
    Pojechal do pentagrama do warszawy mieli 3 tygodnie (2 tygodnie pentagram i tydzien hipermarket)
    Ale wyrobili sie w 2 tygodnie i po 2 tydniach zadzwonila babka z mm ze do odbioru
    pojechalem odebralem okazalo sie ze softa nowszego jedynie wgrali a zmaszczony byl switch (przez usba normalnie dzialal ale sie koles w mm niedopytywal to nie opowiadalem co i jak)
    W kazym razie efekt by taki ze dostalem spowrotem dalej spaprany ruter, wic jeszce tego samego dnia do mm byl jeszce ten sam kolo na zmianie i mu ten ruter spowrotem
    pytam sie ile to potrwa a on mi ze znowu 3 tygodnie
    No to sie koles dwiedzial ze sie nie zgadzam bo maja 3 tygodnie a usterki nie usuneli to nie jest nowa usterka tylko caly czas ta sama bo niemozliwe jest zebym 2 gi raz ruter spspral w ciagu 35 minut zwazywszy ze znaczna czesc tego czasu zajol mi dojazd.
    Powiedzialem kolesiowi ze maja jeszcze tydzien (tyle bylo jeszcze do konca 3 tydni liczonych od mometu oddania po raz pierwszy) bo ja sie na takie rzeczy nie zgadzam za neo place a nie moge uzywac tak jak bym chcial bo ma przez to miesiac bez naeta za ktory place.
    Stwierdzilem ze wpadam za tydzien po ten ruter albo po kasiorke doloze dyche (bo podrozal od czasu zakupu bo ten co kupilem byl w pronocji) i biore nowy z pulki.
    NI i okazalo ze sie da w tydzien.
  • #11 2035757
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Ja pracuję w serwisie gwarancyjnym Siemensa i Panasonica i mamy na naprawę sprzętu 14 dni. Przewaznie robi się szybciej, zwłaszcza GSM, ale zdarzało się, ze np. na płytę główną trzebabyło poczekać, bo w Siemensie akurat nie mieli. rekord to chyba 1,5 miesiąca :D

Podsumowanie tematu

✨ Czas naprawy sprzętu komputerowego na gwarancji nie jest jednoznacznie określony przepisami konsumenckimi i często zależy od warunków ustalonych przez sprzedawcę lub producenta. W przypadku braku pisemnej karty gwarancyjnej, jedynym dokumentem potwierdzającym gwarancję jest faktura zakupu. Warunki gwarancji dostępne na stronie internetowej sklepu (np. Proline) mogą wskazywać na termin naprawy, np. 3 tygodnie, jednak ich egzekwowanie bez formalnego dokumentu jest utrudnione. Praktyka pokazuje, że naprawy sprzętu komputerowego trwają zwykle do miesiąca, choć zdarzają się dłuższe okresy oczekiwania, zwłaszcza gdy konieczne jest sprowadzenie części lub diagnoza producenta. W przypadku braku jasnych warunków gwarancji, konsumenci mogą korzystać z rękojmi, jednak jej zasady również bywają skomplikowane. Serwisy gwarancyjne, takie jak Siemens czy Panasonic, standardowo realizują naprawy w ciągu 14 dni, choć czas ten może się wydłużyć w zależności od dostępności części. Kontakt ze sklepem i uzyskanie informacji o statusie naprawy jest zalecane, jednak nie zawsze możliwe jest uzyskanie szczegółów dotyczących serwisu producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA