logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość WI-FI - router TL-WR841N, umowa 200Mb/s, porty RJ-45, wymiana kabla?

wonszykwonszyk 12 Paź 2023 17:12 660 8
REKLAMA
  • #1 20768050
    wonszykwonszyk
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z prędkością WI-FI. Na umowie mam 200 Mb/s, lecz na WI-FI pokazuje maks 70 mb/s. Mam router TL-WR841N, który ma prędkość transmisji do 300Mb/s, ale jego porty to 4x RJ-45 10/100Mb/s LAN i 1x RJ-45 10/100Mb/s WAN. Czyli aby mieć więcej niż te 70 Mb/s na Wi-Fi potrzebuje zakupić nowy router, aby ten od modemu odbierał więcej niż 100 Mb/s? Modem ma port LAN 10/100/1000 Base-T (RJ45). Konieczna może być również wymiana kabla idącego od modemu do routera na taki, który ma większą przepustowość? Jestem w tym totalnie zielony. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20768064
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    wonszykwonszyk napisał:
    zyli aby mieć więcej niż te 70 Mb/s na Wi-Fi potrzebuje zakupić nowy router,

Tak masz rację.
    wonszykwonszyk napisał:
    Konieczna może być również wymiana kabla idącego od modemu do routera

Jeżeli przewód to skrętka cat. 5e to nie powinno być problemu z 1Gbps jeżeli przewód nie jest uszkodzony no i wtyczki masz poprawnie zarobione.
  • REKLAMA
  • #3 20768068
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 197
    Sprawdź sobie jeszcze prędkość na kompie podpinając go bezpośrednio z modemu przez kabel.
  • #4 20768513
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    wonszykwonszyk napisał:
    Konieczna może być również wymiana kabla idącego od modemu do routera na taki, który ma większą przepustowość?

Tu wystarczy przewód 0,5m, może być nawet za 2 zł.

Karta wifi, tez musi być odpowiednia - nie tylko to, co nadaje, ale tez, to co odbiera.
  • #5 20768554
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Znaczenie ma też szerokość kanału. Dla 20 MHz jest max 150 Mb/s, a biorąc pod uwagę, że to suma odbierania i wysyłania, realnie może być coś koło 75. Te 300 to dla kanału 40 MHz. Co jest ustawione w routerze?
    Jaka karta sieciowa? Model?
    Ale i tak TL-WR841N ma porty 100 Mb/s. Producent podaje wyższe szybkości, bo przecież np. dwa komputery mogą między sobą przesyłać. Wtedy ten port nie ma znaczenia, bo to idzie wyłącznie przez Wi-Fi. Ale internet już będzie przechodzić przez port.
  • REKLAMA
  • #6 20770205
    wonszykwonszyk
    Poziom 3  
    Zmieniłem router na tp link archer c6 oraz zdecydowałem się na podwyższenie prędkości do 600 Mb/s, lecz na Wi-Fi wyciąga jakieś maks 120 Mb/s i to będąc przy routerze. Po kablu raz jest te 550 Mb/s, zaraz spada do 400 Mb/s, a przedtem to w ogóle powyżej 150 Mb/s nie wstało. W momencie pisania tej odpowiedzi na speedtest wykazało 460 Mb/s pobierania. Czy strata ponad 100 Mb/s po kablu cat 5, który od routera do komputera ma jakieś 70 cm około jest normalna? I co z tym Wi-Fi? Wiadomo, że na Wi-Fi prędkość będzie niższa, ale strata rzędu 500 Mb/s chyba nie jest w porzadku. Przy okazji odniosę się do drugiego routera będącego na pierwszym piętrze, który jest podłączony kablem z głównego routera (ten ,,główny", który jest podpięty do modemu jest na drugim piętrze). Kabel łączący oba routery ma jakieś 15-20 metrów, może ciut więcej, i problem polega na tym, że Wi-Fi czasami osiągnie 80 Mb/s (ten drugi router ma porty 100 Mb/s więc więcej niż te 100 Mb/s nie będzie), ale częściej pokazuje 8 Mb/s, takie wahania prędkości. Myślicie, że wszystkie kable, i ten co idzie do komputera z głównego routera oraz ten co idzie do drugiego routera są do wymiany? Swój czas w sumie już mają, ale może jednak trzeba coś poszperać w routerach. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
    EDIT: Na tym drugim routerze po kablu do laptopa jest to samo, czasem 80 Mb/s, a zaraz spada do 8-10 Mb/s.
  • #7 20770348
    IC_Current
    Ocena: 2525
    wonszykwonszyk napisał:
    Swój czas w sumie już mają, ale może jednak trzeba coś poszperać w routerach.

Na piętrze ma być ACCESS POINT a nie router, przestawić urządzenie w taki tryb.
    Ustawić kanały na 2,4GHz na 40MHz a na 5GHz na 80/160MHz.
    wonszykwonszyk napisał:
    W momencie pisania tej odpowiedzi na speedtest wykazało 460 Mb/s pobierania

Masz DO więc wszystko się zgadza. W umowie są podane wartości maksymalne, minimalne i ZWYKLA DOSTĘPNE. Szczególnie ważne są te ostatnie i ich należy się trzymać.
    wonszykwonszyk napisał:
    Czy strata ponad 100 Mb/s po kablu cat 5,

Tam nie ma żadnej straty. Link się zestawi albo na 100Mbps, albo na 1000Mbps, jak masz 460, to znaczy że link jest o cenie na 1000Mbps (ok 930-960Mbps na poziomie protokołu IP).
    wonszykwonszyk napisał:
    Wi-Fi wyciąga jakieś maks 120 Mb/s i to będąc przy routerze

Jaki model urządzenia klienckiego? Zrobić testy eteru WiFi Analyzerem
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20770515
    wonszykwonszyk
    Poziom 3  
    Dobra, mój błąd jeśli chodzi o Wi-Fi z tego ,,głównego" routera. Zamiast łączyć się z Wi-Fi 5 GHz to łączyłem się z 2.4 GHz i dlatego nie podchodziło więcej niż 120 Mb/s. Sorki za błąd. Ale problem pojawia się z tym drugim routerem. Chciałem się do niego zalogować, wpisuje IP z naklejki na dole routera, to i tak przekierowuje mnie do logowania na ten router główny, od którego tamten drugi ma internet. Próbowałem odpinać drugi router od tego pierwszego, aby nie dostawał żadnych adresów IP itp od tego pierwszego, głównego, ale wtedy w ogóle nie wczytuje żadnej strony z jakimkolwiek panelem logowania. Jakby ktoś z Was mógłby mi to wytłumaczyć dla takiego totalnego laika w jaki sposób dostać się do tego drugiego routera. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 20770579
    KOCUREK1970
    Ocena: 5500
    wonszykwonszyk napisał:
    Ale problem pojawia się z tym drugim routerem.

To ten stary TPLink jak rozumiem.
    Zresetuj do fabryki na odpiętym przewodzie sieciowym a potem tego dziadziusia, ustaw tak:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością Wi-Fi, która wynosi maksymalnie 70 Mb/s, mimo umowy na 200 Mb/s. Router TL-WR841N obsługuje prędkości do 300 Mb/s, ale jego porty RJ-45 są ograniczone do 100 Mb/s. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kabla (powinien być co najmniej Cat. 5e) oraz bezpośrednie podłączenie komputera do modemu, aby zweryfikować prędkość. Wskazano również na znaczenie szerokości kanału w routerze oraz na konieczność zmiany ustawień Wi-Fi. Po wymianie routera na TP-Link Archer C6, użytkownik nadal doświadcza problemów z prędkością, zarówno na Wi-Fi, jak i po kablu. Sugerowano przestawienie drugiego routera w tryb Access Point oraz wykonanie testów z użyciem WiFi Analyzer. Użytkownik miał trudności z dostępem do panelu logowania drugiego routera, co może wymagać resetu do ustawień fabrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA