logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z ustawieniem rozdzielczosci starej karty na WIN10

vasteq 23 Paź 2023 14:09 318 4
REKLAMA
  • #1 20782015
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 184
    Witam. Mam dość leciwy komputer stacjonarny w którym siedzi 8GB ram, płyta główna Gigabyte GA-890XA-UD3, procesor AMD Phenom II X4 965 3499 MHz, 4 rdzenie. Karta graficzna AMD Radeon HD5700 Series.

Do tej pory użytkowałem WIN7 ale że system miał już z 10 lat i strasznie się wszystko wieszało, brakowało pamięci (pomimo że w procesach pokazywało wiele wolnej pamięci) postanowiłem przejść na WIN10 x64. No i od razu po uruchomieniu kompa zobaczyłem że nie zainstalował nowych sterowników ani dla karty graficznej ani dla dźwiękowej. Musiałem poszperać i zainstalować ręcznie AMD Catalyst ver 15 i wtedy karta dostała najnowsze sterowniki ..(z 2015 r> :P)
    Ale mam problem z ustawieniem rozdzielczości. Komputer podpięty jest pod monitor (TV) LG 27" model 27MD53 który obsługuje max rozdzielczość 1920x1080 odświeżanie 75hz. A w ustawieniach ekranu przy takiej rozdzielczości mam nie rozciągnięty obraz i zostaje w na krawędzi pustka na ok 2 cm. Czemu tak? Widzę też że w odświeżaniu jest lista do max 60hz. Czy to znaczy że potrzebuję jeszcze jakichś sterowników do monitora?

Prawy górny róg monitora LG 27MD53, na którym widać część pulpitu Windows.

Ustawienia zaawansowane wyświetlania w Windows 10 z rozwijaną listą częstotliwości odświeżania.
  • REKLAMA
  • #2 20782032
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    To bardziej telewizor niz monitor, w ustawieniach monitora nie ma opcji zwiazanych z dopasowaniem obrazu?

Jak masz to podlaczone hdmi? dvi?

Dysk SSD masz?
  • REKLAMA
  • #3 20782044
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Trzeba jeszcze ustawić poprawnie proporcje ekranu telewizora.

Ustaw w menu telewizora obraz dopasowanie i wybierz oryginalny albo 1:1 czy pixel w pixel bo to się różnie nazywa.
  • REKLAMA
  • #4 20782174
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 184
    Dysk SSD, na którym jest WIN10, podpięte kablem HDMI. Ale że karta na kilka złącz to teraz skorzystałem z przejściówki DVI-RGB i podpiąłem tym kablem no i jest cały obraz ładnie rozciągnięty, może minimalnie nieostre litery są w porównaniu z HDMI ale da się pracować. Wtyczka RGB w monitorze (TV) a DVI na karcie.
    Sprawdzałem Ratio na pilocie i mam tylko do wyboru 16:9 i 4:3 więc to mi nic nie zmieniło.

Na WiN7 tego problemu nie było. Ale coś kojarzę że to chyba była wina sterowników do TV. Z tym że teraz jakieś na szybko znalazłem na stronie LG pod "TV IPS Full HD" ale to nic nie zmieniło. Jest widoczna nazwa FHD LG TV w ustawieniach ekranu a w menedżerze urządzeń dalej Standardowy Monitor PnP

Widok okien ustawień wyświetlania i menedżera urządzeń na komputerze z systemem Windows.

Jeśli zmienię odświeżanie na niższe to wtedy obraz potrafi się rozciągnąć, ale też jakoś nieproporcjonalnie z tym że wygląda to strasznie

Sprawdzę jeszcze nowsze sterowniki z 2016r Crimson Edition w wersji Beta

EDIT: problem rozwiązany po zainstalowaniu sterowników Crimson Edition 16.2.1 A tak przy okazji to wie ktoś co to za seria sterowników, dla starszych kart czy jak?
REKLAMA