logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu

M9a 30 Sie 2016 21:09 41091 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak przywrócić w Windows 10 prawidłową rozdzielczość ekranu, gdy system pokazuje tylko 1024x768 i 1280x1024 zamiast 1920x1080?

Tak — trzeba zainstalować właściwy sterownik karty graficznej ręcznie; dopiero to pozwoliło uzyskać prawidłową rozdzielczość [#15908986] Rozpakuj sterowniki do C:\, wejdź w Menedżer urządzeń, otwórz kartę graficzną, wybierz „Aktualizuj sterownik…”, potem „Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika” i wskaż folder C:\Driver\LH6A_INF [#15908986] Następnie kliknij „Dalej” i poczekaj na zakończenie instalacji; autor tematu potwierdził, że ta metoda przywróciła 1920x1080 [#15909264] Wcześniejsze próby automatycznego wykrywania sterowników AMD oraz instalacji innych paczek nie pomogły [#15902258][#15904871] Jeśli to nadal nie zadziała, w wątku padła sugestia, że może być konieczny powrót do Windows 7 [#15908986]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 15901849
    M9a
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Po zainstalowaniu Windows 10 ustawiła mi się rozdzielczość ekranu 1024x768. W ustawieniach ta rozdzielczość jest oznaczona jako zalecana, a największa jaką mogę wybrać to 1280x1024.
    Przed instalacją W10 miałem Windows 7. I miałem rozdzielczość 1920x1080 - taką też chcę ustawić teraz.
    Monitor, oraz cały sprzęt jest taki sam jak przed instalacją W10.

Proszę o odpowiedź czy jest możliwe ustawienie w W10 właściwej rozdzielczości dla mojego zestawu komputerowego.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15901870
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    Witam. System świeży to pierwsze pytanie czy sterowniki karty graficznej zainstalowane i zaktualizowane?
  • Pomocny post
    #3 15901872
    bakubaku69
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Przeinstaluj sterowniki od grafiki.
  • #4 15902124
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za rady.

System świeży. Zainstalowałem z opcją formatowania dysku. Ja nie instalowałem ani nie aktualizowałem sterowników karty graficznej.

Teraz próbuję to zrobić. Wyszukałem taki link:
    http://www.gram.pl/pomoc_poradnik.asp?p=542&t=s

1. Sprawdziłem typ karty graficznej i system zgodnie z zaleceniami na stronie:
    Typ mikroukładu: ATI ATOMBIOS
    Przybl. całk. il. pamięci: 1983 MB
    System operacyjny: Windows 10 Pro 64-bitowy (10.0, kompilacja x)
    Zamiast x mam podaną liczbę, ale nie wiem czy powinienem ją podawać na forum.

2.Klikam na link:
    www.ati.com
    Otwiera mi się okno z takim linkiem:
    http://www.amd.com/en-us.
    I tu już nie wiem co dalej zrobić. Wpisałem
    Cytat:
    ATI ATOMBIOS
    w polu wyszukiwarki, ale w otwartym oknie
    http://search.amd.com/en-us/Pages/results-all.aspx#k=ATI%20ATOMBIOS
    też nie widzę żeby gdzieś był szukany przeze mnie model.

Proszę o dokładniejsze informacje jak mam zaktualizować te sterowniki. Nie znam się na tym dobrze. Dlatego wpisałem pytanie w wyszukiwarkę, ale temat wydaje się być dla mnie trudny.
  • Pomocny post
    #5 15902258
    Dawidoos
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Najprościej będzie tak:
    wejdź na stronę http://support.amd.com/en-us/download i pobierz "Automatically Detect and Install Your Driver", pomarańczowy przycisk DOWNLOAD NOW. To jest narzędzie do automatycznego wykrywanie i instalowania sterowników. Uruchom, zainstaluj i powinno działać :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15902284
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Gdyby kolega podał co to za sprzęt, to było by wiele łatwiej ci pomóc.
    Laptop (marka/model), komputer PC, karta graficzna (marka/model).
  • #7 15902535
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi.

@Dawidoos
    Po uruchomieniu programu, który poradziłeś mi pobrać pokazało mi się okno widoczne na załączniku. Co mam dalej robić?

@RADU23
    Mam komputer PC
    Karta graficzna
    Cytat:
    Wysłany: 30 Sie 2016 22:29
    Typ mikroukładu: ATI ATOMBIOS
    Przybl. całk. il. pamięci: 1983
    Płyta główna: MS-7327 VER:1 K9AGM2
    Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu zrzut_autodetectutility.png (8.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 15902927
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

@djacek
    Otworzyłem podany przez Ciebie link. Nie byłem pewny co mam robić dalej. Kliknąłem pierwszy pomarańczowy przycisk. Pobrany plik uruchomiłem. Był jakiś raport. Podobnie było z drugim przyciskiem. Następnie jeszcze raz uruchomiłem ten pierwszy plik.
    Po tych czynnościach nic nie zmieniło się z rozdzielczością. Jeszcze uruchomiłem na nowo komputer i dalej nic.
    Odpisz czy zrobiłem to co miałeś na myśli.

Proszę o dalszą pomoc. Proszę też pisać trochę bardziej szczegółowo. Bo często jak np. kliknę w link to nie wiem gdzie mam kliknąć dalej. Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #10 15902960
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    System masz 32 czy 64 bitowy?

Tu są sterowniki dla tej płyty głównej...
    http://www.driverscape.com/manufacturers/msi/laptops-desktops/ms-7327/2548

Przy Operating System: wybierasz swoją wersję systemu Windows 10 32bit lub Windows 10 64bit.
    Niżej masz sterowniki do pobrania, interesuje Cię Graphics Drivers, pobierasz, instalujesz.
    Po całej procedurze robisz restart komputera i jeśli rozdzielczość się sama nie zmieni, to zmień ją w ustawieniach.
  • #11 15903102
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

@Sztandar18
    System mam 64 bitowy.
    Zrobiłem tak jak szczegółowo radziłeś. Przy instalacji wybrałem opcję:
    Cytat:
    Instaluj. Zezwalaj użytkownikom na instalowanie komponentów oprogramowania ATI
    Następnie wybrałem opcję instalacji
    Cytat:
    Ekspresowy
    Pojawił się komunikat
    Cytat:
    Wszystkie składniki są aktualne
    Po zrestartowaniu komputera rozdzielczość była dalej niewłaściwa i nie dało się wybrać dobrej w ustawieniach.
    Powtórzyłem proces, ale tym razem wybrałem opcję instalacji
    Cytat:
    Niestandardowy
    Efekt taki sam jak poprzednio.

Proszę o dalszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #13 15903203
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

@Sztandar18
    Odinstalowałem. Co dalej?
  • Pomocny post
    #14 15903229
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Ponownie zainstaluj sterownik, do którego Ci wcześniej podałem link.
  • #15 15903393
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

Sztandar18
    Instalowałem ten sterownik kilka razy. Wybierałem instalację ekspresową i standardową. Usuwałem sterowniki na linku
    Cytat:
    http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Clean-Uninstall-Utility.aspx
    jak i przy instalacji. Rozdzielczość się nie zmieniła. Dodatkowo na końcu (nie jestem pewny czy zawsze) pojawiał się komunikat widoczny na załączniku.

Proszę o dalszą pomoc.
    Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu zrzut_DNA-ATi_Vista_Win7_9.4x64.png (3.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 15903460
    Sztandar18
    Poziom 26  
    No dobra, czyli te sterowniki nie pasują, to spróbujemy ze strony MSI, zainstalować sterowniki od windows 7.

Odinstaluj metodą przeze mnie wskazaną to co instalowałeś przed chwilą, po tym zrestartuj komputer i zainstaluj te sterowniki:
    http://download.msi.com/archive/mb/dvr_exe/amd_690_740_7_mb.zip
  • #17 15903582
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

@Sztandar18
    Zrobiłem tak jak radziłeś, ale tym razem tylko instalację niestandardową. Ekspresową sobie odpuściłem bo chyba nie ma znaczenia jaką wybiorę.
    Na końcu pojawił się znowu komunikat:
    Cytat:
    Nie można znaleźć żadnych sterowników do zainstalowania.
    Znowu nic to nie dało.

Może powinienem napisać o tym wcześniej, ale kilka miesięcy temu zrobiłem uaktualnienie z W7 na W10. Rozdzielczość też się tak samo pogorszyła. Więc skoro nie mogłem sobie z tym poradzić to wróciłem do W7 (i rozdzielczość znowu zrobiła się dobra).
    Niedawno postanowiłem spróbować jeszcze raz bo nie daje mi to spokoju. Ale tym razem sformatowałem dysk i postanowiłem poprosić o pomoc na tym forum.

Proszę o dalszą pomoc.
  • #19 15904164
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź

@djacek
    Przesyłam w załączniku zrzut gałęzi karty graficzne. Po otwarciu
    Cytat:
    Podstawowa karta graficzna Microsoft
    otwiera się okno, które ma 5 zakładek. Napisz czy potrzebne jest całe okno menadżera urządzeń czy jakieś inne zrzuty.

EDIT
    W Podstawowa karta graficzna Microsoft/Sterownik jest przycisk Aktualizuj sterownik.... Może powinienem to wcisnąć?

I jeszcze prośba do osób, które mogą scalać moje wypowiedzi (np. RADU23) żeby mi nie scaliły tej wypowiedzi z poprzednią i nie zabrały punktów. Nie mam ich dużo.

Moderowany przez RADU23:

Przykro mi bardzo. Pisanie postu pod postem to nie jest metoda na zbieranie punktów. Te posty również scalam.
    Proszę nie robić tego świadomie. RADU23

Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu drzewo.PNG (2.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 15904228
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Zawsze możesz spróbować, gdy nie pomoże to mam jeszcze jeden pomysł w zanadrzu.
  • #21 15904252
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź.

@Sztandar18
    Też tak pomyślałem i już zrobiłem to (zanim przeczytałem twoją wypowiedź) i pojawiło się okno z załącznika.

Proszę o dalszą pomoc.
    Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu aktualne oprogramowanie.png (10.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 15904301
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Daj zrzut ekranu z zakładki szczegóły gdy klikniesz dwa razy na kartę graficzną w menedżerze urządzeń. W polu właściwość wybierz Identyfikator sprzętu.

Będzie to wyglądało mniej więcej tak:
    Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu
  • #23 15904348
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź

@Sztandar18
    W załączniku jest chyba to o co Tobie chodziło.
    Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu identyfikatory sprzętu.png (11.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 15904871
    djacek
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Z tego co gdzieś znalazłem może to być karta : ATI Radeon X1250

Obawiam się, że nie ma sterowników pod Windows 10.

Możesz zajrzeć tutaj: Link gdzie są opisane próby ominięcia tego problemu.
  • REKLAMA
  • #26 15904879
    Sztandar18
    Poziom 26  
    djacek, tak, wiem o tym. Tylko, że jest ogromny problem ze sterownikami pod Windows 10, poczekamy aż autor tematu spróbuje użyć SlimDrivers.
  • #27 15904893
    djacek
    Poziom 18  
    Sztandar18 napisał:
    djacek, tak, wiem o tym. Tylko, że jest ogromny problem ze sterownikami pod Windows 10, poczekamy aż autor tematu spróbuje użyć SlimDrivers.

Tu masz rację :(
  • #28 15905179
    M9a
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi.

@Sztandar18
    Zrobiłem tak jak radziłeś. Po wykonaniu skanowania pojawiło mi się okno widoczne w załączniku. Co mam dalej robić?

@djacek
    Cały czasy biorę pod uwagę możliwość, że nie uda się ustawić dobrej rozdzielczości. Kliknąłem na podany przez Ciebie link, ale nie znam na tyle dobrze angielskiego żeby dokładnie zrozumieć o co chodzi. I nie wiem nawet czy te próby zakończyły się sukcesem. Oczywiście skorzystałem z translatora.

Proszę o dalszą pomoc. Jeśli okaże się, że nie da się ustawić oczekiwanej przeze mnie rozdzielczości to po prostu wrócę na razie do W7. Dlatego teraz jestem w mało komfortowej sytuacji, gdyż dużo potrzebnych mi rzeczy muszę instalować w nowym systemie. A mam świadomość, że za jakiś niedługi czas może być znowu format dysku.
    Załączniki:
    • Windows 10 - Zła rozdzielczość ekranu SlimDriversFree.png (135.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 15905195
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Kliknij przy obu sterownikach download update. Niestety nie widać tam karty graficznej, no ale zainstalować trzeba.

Mam jeszcze takie pytanie, ta karta graficzna jest zintegrowana, czy na slocie? Rozróżnisz to w ten sposób, że gdyby była zintegrowana to jej gniazdo jest w miejscu gdzie masz porty USB i reszte portów, a jeśli nie jest zintegrowana to jej wyjście znajduje się na dole obudowy gdy komputer stoi pionowo.
  • #30 15905270
    djacek
    Poziom 18  
    Z tego co widziałem na tej stronie to ludzie robili eksperymenty ze sterownikami do Vist-y i instalowali je na Win 10. Co do rezultatów to trudno mi je jednoznacznie ocenić. Wiadomo, że nie są to sterowniki typowo pod Windows 10. Niestety nie mam takiej karty, żeby to sprawdzić. :(

Na razie się wstrzymaj z eksperymentami bo może kolega Sztandar18 coś pomoże.

Tu masz link do sterowników dla Visty 64: Link - pozycja "Catalyst Software Suite" a instrukcje instalacji masz podaną w 9-10 krokach na stronie, którą podałem Tobie wcześniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po zainstalowaniu Windows 10 użytkownik napotkał problem z rozdzielczością ekranu, która została ustawiona na 1024x768, mimo że przed instalacją systemu wynosiła 1920x1080. Użytkownik nie zainstalował sterowników karty graficznej po świeżej instalacji systemu. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację sterowników, w tym użycie narzędzi automatycznego wykrywania sterowników oraz ręczne instalowanie sterowników z witryn producentów. Po kilku próbach i odinstalowaniu nieprawidłowych sterowników, użytkownik w końcu zdołał ustawić właściwą rozdzielczość, korzystając z instrukcji dotyczących instalacji sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA