logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja wzmacniacza z wykorzystaniem BDAP54 i BDAP55 - Wasze pomysły

papaj 24 Paź 2023 00:43 738 12
REKLAMA
  • #1 20782914
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Jak w temacie. Przez ładnych naście lat pracowałem w łączności i z elektroniką miałem stały kontakt. W moich szafkach, szufladach leży masę części na zasadzie "kiedyś się przyda". No i takim sposobem jestem w posiadaniu ok 1 kg BDAP54 i ok 1 kg BDAP55. SIedzę wieczorami, mam czas i wpadłem na taką myśl, żeby z tego zrobić wzmacniacz. Wiem , że obecnym czasie moce inne, napięcia pracy inne, części inne, ale może coś by z tego było. Chciałem was wszystkich zapytać , co o tym sądzicie, prócz tego, że to bez sensu. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20783019
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    jeśli chcesz uzyskać jakąś super jakość, to może nie tędy droga, ale będzie działać poprawnie.
    Nie oczekuj super mocy, chyba że "skusisz" się na wiele tranzystorów równolegle :)
    Wracając do problemu, to są odpowiedniki BD354/355. Przykład wzmacniaczy na nich znajdziesz, jak dobrze pamiętam, w Arii czy M2405 i podobnych konstrukcjach z tego okresu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20783080
    fijek
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Majsterkowanie ma głęboki sens i warto to robić. Wypełnia czas, daje satysfakcję. Co do BD54 i BD55, można na nich zrobić prosty kilkunastowatowy wzmacniacz m.cz. Szału nie będzie ale i też będzie działał całkiem poprawnie. W necie jest mnóstwo sprawdzonych schematów. Sam schemat to za mało. Najważniejsze jest takie zlutowanie całości aby uniknąć sprzężeń. Tutaj ewidentnie pomoże zdobycie gotowego projektu płytki, bowiem na niej tak są poprowadzone ścieżki i rozłożone elementy, że można uniknąć niespodzianek a montaż jest b. prosty. Płytkę owszem sam sobie możesz wykonać,
    zważając aby nie podłączać się mało sygnałowymi ścieżkami masy "w połowie długości" prądowych ścieżek masy.
    Te połączenia powinny być sprowadzone praktycznie do punktu bliskiego masy zasilania. Przy odrobinie wprawy, taki wzmacniacz można zlutować w pająku na jakiejś płytce testowej i go uruchamiać ( napięcie zrównoważenia, prąd spoczynkowy i jego stabilność w funkcji temperatury tranzystorów mocy, pomiar osiąganej mocy wyjściowej, itp.).
    Jak przypadkowo upalisz końcówkę mocy, to masz wystarczający zapas tranzystorów. Możesz też się pokusić o użycie wielokrotności tranzystorów końcowych, ale wg mnie nie warto w to wchodzić, ponieważ skomplikujesz układ a mocą i tak nie zaszalejesz. Do słuchania w warunkach domowych wystarczy.
  • #5 20783749
    papaj
    Poziom 19  
    Dzięki za odzew. Zastanawia mnie jeszcze taka sprawa. Te tranzystory które posiadam to są do zastosowań specjalnych. Zresztą pozyskane zostały z zapasów wojskowych. Myślę jakie parametry stanowią o ich wyjątkowości i jaki to może mieć wpływ na jakość dźwięku, co jest dla mnie podstawą sensowności całego pomysłu wzmacniacza.Znalazłem tabelę parametrów, ale te moje nie mają oznakowania literowego współczynnika wzmocnienia.Jeszcze jedno. Dopuszczalne nap CE 60V, 10 par dadzą te 50W?
  • #6 20784386
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    Tak, twoje tranzystory są z serii "Profesjonalnej", czyli uwzględniając twórczość Cemi, po prostu dobrze trzymają parametry i są poprawnie wykonane z czystego kawałka Si. Na jakość dźwięku będzie bardziej wpływać budowa/rodzaj konstrukcji niż same elementy.
    Jeżeli chodzi o moc, to nie oczekuj zbyt wiele. Możesz poeksperymentować, ale przy tym Uce twoje zasilanie to maksymalnie symetryczne 27V, więc przy sprawności 100% uzyskałbyś 70W, w klasie B może blisko tych 50W.
    Poeksperymentuj.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20784870
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2976
    Aby zwiększyć głośność 2 razy moc wzmacniacza, musisz zwiększyć 10 razy! Po co taka lekkomyślność , tylko po to, by zaspokoić swoje ambicje. Lepiej jest używać głośników z większą wydajnością! Zwiększenie wydajności głośnika o 3 db jest równoznaczne z 2-krotnym wzrostem mocy wzmacniacza. Schemat układu wzmacniacza audio z opisanymi elementami i ich wartościami.
  • #8 20786021
    papaj
    Poziom 19  
    Ruszyłęm temat wzmacniacza na starych BD-kach, a już mam sobie szukać kolumn o większej skuteczności. Nie o to chodzi, a ten schemat to chyba z kosmosu, bo z jednej pary 10w nie wyciągniesz, a napewno nie bez znacznych zniekształceń. Te tranzystory mają po 12.5 W i nie dadzą więcej jak 6W.
  • #9 20786155
    fijek
    Poziom 7  
    Polecam wzmacniacz m.cz. od OR Zodiak. Pełnowartościowy układ o przyzwoitych parametrach. Prawidłowo zmontowany zadziała bez problemu.
    Twoje tranzystory BDAP54/55 są "lepsze" i możesz śmiało je montować zamiast BD283/284

Schemat odbiornika radiofonicznego Zodiak DSS-401 i DS-402.
  • REKLAMA
  • #11 20786608
    papaj
    Poziom 19  
    Zgadzam się. Nie wiem dlaczego, ale jakoś tak mi się przyswoiło z starych lat taki podział: bc147/bc157, bc211/bc313, bd139/bd140, bd354/bd355, bdp280/bdp281, bdp394, bdp395, a potem inna bajka seria 2sa, 2sc ..... tak sobie to poukładałem he he he. Kolego fijek .......DZIĘKI wielkie, za odświeżenie pamięci. Wróciłem właśnie z mojego schowka "na same potrzebne rzeczy" i patrz co znalazłem. Fajna baza na eksperymenty z BDAP
    Załączniki:
    • Konstrukcja wzmacniacza z wykorzystaniem BDAP54 i BDAP55 - Wasze pomysły ZODIAK.jpg (247.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20786845
    fijek
    Poziom 7  
    viayner napisał:
    Witam,
    czy kolega @fijek mógłby proszę wyjaśnić, w czym są "lepsze" BDAP5x od BDP28x?
    Sporo mniejszy prąd kolektora, dużo mniejsza moc strat, one są raczej "słabsze".
    Pozdrawiam

Racja. To jest tak, jak się sięga pamięcią daleko wstecz. Zweryfikowałem:
    BDAP55 Uce=40V, Ic=3A, Ptot=12,5W.
    BD286 Uce=70V, Ic=7A, Ptot=40W.
  • #13 20787845
    fijek
    Poziom 7  
    papaj napisał:
    Wróciłem właśnie z mojego schowka "na same potrzebne rzeczy" i patrz co znalazłem. Fajna baza na eksperymenty z BDAP

Ja bym Ci radził uruchomić ten wzmacniacz od "Zodiaka". Szkoda go "rozbebeszyć" a Twoją konstrukcję zrób z innych części.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z doświadczeniem w elektronice rozważa budowę wzmacniacza na bazie tranzystorów BDAP54 i BDAP55, które posiada w dużej ilości. Odpowiedzi sugerują, że chociaż jakość dźwięku może nie być najwyższa, możliwe jest skonstruowanie prostego wzmacniacza mocy, który będzie działał poprawnie. Wskazano na potrzebę starannego montażu, aby uniknąć sprzężeń, oraz na dostępność schematów w Internecie. Użytkownicy podkreślają, że moc wzmacniacza będzie ograniczona, a dla uzyskania większej głośności lepiej jest używać głośników o wyższej wydajności. Wzmacniacz OR Zodiak został polecony jako dobry przykład konstrukcji, a także porównano parametry BDAP54/55 z innymi tranzystorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA