logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2.2 dtci 2009 - brak świateł mijania mimo sprawnych bezpieczników i przekaźników

nadiapawel 24 Paź 2023 14:12 3417 7
  • #1 20783508
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, pacjent to Ford Transit 2.2 dtci 2009rok, brak świateł mijania z przodu(bezpieczniki sprawdzone , przekaźniki również,po wyjęciu przekaźnika jak zrobię zworkę na pinach 3i 5 światła zapalają się normalnie nawet na wyłączonym zapłonie . Gdzie szukać przyczyny?
  • #2 20783746
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    A sam przekaźnik na 100% jest sprawny? Jeżeli tak to trzeba sprawdzić czego brakuje w jego wysterowaniu.
  • #3 20783842
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Sprawny na bank , przekładałem nawet od świateł drogowych jest taki sam.Dodam jeszcze ,że jak przekręcę wyłącznik świateł to zapalają się pozycje na desce też zapal się kontrolka ,że światła są włączone(ale się nie świecą na drogowe nie mogę przełączyć , ale migawka jest.).
  • #4 20786815
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Jeśli masz długie, to winny jest przełącznik wielofunkcyjny przy kierownicy (ten od
    lewej dźwigienki).
  • #5 20786894
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Jest tylko migawka , jak nie przełącza na drogowe , w czasie jazdy trzeba trzymać przełącznik,
  • #6 20790206
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Włącznik obrotowy świateł podaje napięcie na przełącznik wielofunkcyjny dla świateł krótkich i drogowych - w tym dla migawki - jednym obwodem. Więc skoro masz migawkę, to uszkodzony jest włącznik wielofunkcyjny przy kierownicy.
  • #7 20805531
    nadiapawel
    Poziom 9  
    niestety to nie wyłącznik wielofunkcyjny( podmieniłem na sprawny i brak świateł) podmieniłem moduł za skrzynką bezpiecznikową za schowkiem ( miał tylko inną ostatnią literkę zamiast g miał c ) nadal brak świateł.
  • #8 21142184
    doodol
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czołem! Czy problem rozwiązany? Bo jestem w tej samej sytuacji po sprawdzeniu wszystkich etapów jak kolega i dalej tylko długie na dźwigience działają. Napięcie na kostce w lampie 10,5V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem świateł mijania w Fordzie Transit 2.2 dtci z 2009 roku, mimo sprawnych bezpieczników i przekaźników. Po wykonaniu zworki na pinach przekaźnika, światła zapalają się, co sugeruje problem z wysterowaniem przekaźnika. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony przełącznik wielofunkcyjny przy kierownicy, jednak po jego wymianie oraz podmianie modułu za skrzynką bezpiecznikową problem nadal występuje. Inny użytkownik potwierdza podobny problem, wskazując na niskie napięcie na kostce w lampie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA