logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska temperatura zasilania podłogówki - możliwe przyczyny i sugestie

PatrykKaminiecki 24 Paź 2023 18:48 1935 7
REKLAMA
  • #1 20783818
    PatrykKaminiecki
    Poziom 4  
    Dzień dobry,

Co może być przyczyną niskiej temperatury na zasilaniu podłogówki - ok 22 stopnie? Nie mam już pomysłu. Pompa wymieniona, układ odpowietrzony.
    Nie jestem ekspertem, więc pls o wyrozumiałość.

Na piecu temp. 50, tryb grzania. Grzejniki ciepłe a tu pętle i podłoga prawie zimna. Gdy wyłączam pompę to temp. rośnie do 50 stopni, no ale nie ma przepływu.

Instalacja hydrauliczna z termometrami i zaworami.
  • REKLAMA
  • #2 20784368
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    W górnym lewym rogu masz zawór z kapilarą. Próbowałeś nim kręcić. Dwa na górnej listwie masz te zielone nakrętki (wykręć je wszystkie). Co pokazuje rotametr na dolnej listwie, jest przepływ?
  • REKLAMA
  • #3 20784439
    PatrykKaminiecki
    Poziom 4  
    Tak, zawór z kapilarą odkręciłem i sprawdziłem, czy ten bolec się nie zapadł. Działa ok. Nakrętki wszystkie są już powykręcane.
  • REKLAMA
  • #4 20784442
    sigwa18
    Poziom 43  
    OK a rotametr co pokazuje przy pracy pompy? Nakrętki z listwy wykręciłeś.
  • REKLAMA
  • #5 20784447
    PatrykKaminiecki
    Poziom 4  
    Rotametr przy włączonęj pompie pokazuje przeplyw ok 3l, przy wyłączonej pompie nie ma przepływu, ale belka górna (zasilająca) nagrzewa się. Nakrętki te zielone wykręciłem.
  • #6 20784473
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to masz za mały dopływ ciepłej wody z pieca lub pompa przy piecu na za niskim biegu a ta przy listwie na za dużym i blokuje przepływ z pieca. Jak było dobrze i przestało działać. Do sprawdzenia filtr przed pompą przy piecu.
  • #7 20784588
    PatrykKaminiecki
    Poziom 4  

Nie wiem niestety, jak zlokalizować filtr, ale układ mam taki, że podłogówka to 4 pętle (hol i łazienki łącznie ok. 24 m2), reszta to grzejniki. Gdyby było coś z pompą przy piecu lub filtrem, to byłby wszędzie problem? Bo grzejniki pracują bez zarzutu.
  • #8 20784824
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jeśli na górze masz dopływ ciepłej wody to układ jest konkretnie skopany. Niebieski oznacza powrót. Czerwony zasilanie. Wtedy pompa na tej sekcji podłogówki pracuje odwrotnie i blokuje dopływ ciepłej wody. Można odwrócić tą pompę w skrzynce. Ale to by oznaczało że to nigdy nie działało (ni chyba że ktoś grzebał i obrócił pompę).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niską temperaturą zasilania podłogówki, wynoszącą około 22 stopnie, mimo że piec działa w trybie grzania z temperaturą 50 stopni. Po wymianie pompy i odpowietrzeniu układu, grzejniki działają prawidłowo, ale pętle podłogowe pozostają zimne. Użytkownik sprawdził zawór z kapilarą oraz rotametr, który wskazuje przepływ około 3 l przy włączonej pompie. Sugerowane przyczyny to zbyt mały dopływ ciepłej wody z pieca lub niewłaściwe ustawienie pomp, co może blokować przepływ. Istnieje również możliwość, że pompa w sekcji podłogówki działa odwrotnie, co może być wynikiem błędnej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA