logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RSH1FTPE1/XEO - lodówka wyrzuca różnicówkę po 6/7 minutach

polemnik 25 Paź 2023 00:15 555 10
REKLAMA
  • #1 20784313
    polemnik
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc z lodówką Samsung RSH1FTPE1/XEO.

Lodówka zaczęła "wyrzucać różnicówkę" - po włączeniu i odczekaniu 6-7 minut słychać załączanie przekaźnika, a następnie do 15 sekund wyrzuca różnicówkę. Co może być problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20784318
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Przebicie do obudowy. Najprawdopodobniej agregat. Trzeba poodpinać kolejne podzespoły zasilane na 230 i zmierzyć pod kątem przebicia do obudowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20784536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20784803
    polemnik
    Poziom 10  
    No frost.

Lodówka stała do dzisiaj rana odpięta i uwaga, po podpięciu do gniazda odpaliła się bez wyrzucenia bezpiecznika oraz od razu odpaliła kompresor/sprężarkę (czyli inaczej niż zawsze, ponieważ normalnie czekała kilka/kilkanaście minut). Do chwili obecnej chodzi bez problemów, przed chwilą wyłączył się kompresor (dopiero osiągnęła zadana temperaturę).

Robo-technical - tak, to lodówka "no-frost" - możesz mi podpowiedzieć jak zweryfikować grzałki?
  • #5 20784856
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Może tak być że jak postała to wyschła, a jak znów się nazbiera wilgoć to problem wróci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20785209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20785384
    polemnik
    Poziom 10  
    Problem znaleziony po pogłębieniu problemu dzisiaj, tzn wyrzucaniu bezpiecznika przy każdym włączeniu lodówki do sieci.

Przy odpiętej grzałce nie wyrzuca różnicówki. Z podpiętą grzałką, wyrzuca różnicówkę w momencie wkładania wtyczki do gniazdka. Nowa grzałka zamówiona. Jedynie zauważyłem, że w momencie, gdy nie ma podpiętej grzałki, lodówka nie chce odpalić kompresora - prawdopodobnie czeka na zwiększenie temperatury na parowniku, które nie następuje. Czy mogę to jakoś tymczasowo obejść, na czas, gdy czekam na nową grzałkę?
  • Pomocny post
    #8 20785629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 20785685
    polemnik
    Poziom 10  
    Odpiąłem czujnik na skraplaczu, odpaliłem i działa :-) do piątku bez no Frost chyba wytrzyma.
  • #10 20785698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20788325
    polemnik
    Poziom 10  

Dzisiaj przyszła grzałka, wymiana trywialna, aczkolwiek potrzeba kombinerek i cierpliwości, aby poodginać blachy, które trzymają grzałkę.
    Czas wymiany - 30 minut.
    Koszt - 87 zł.

Działa.

Dziękuję pięknie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Samsung RSH1FTPE1/XEO zaczęła wyrzucać różnicówkę po 6-7 minutach od włączenia, co sugeruje problem z przebiciem do obudowy lub uszkodzeniem grzałki. Po odłączeniu grzałki, urządzenie działało poprawnie, co potwierdziło, że to grzałka była źródłem problemu. Użytkownik zamówił nową grzałkę, a tymczasowo odpiął czujnik na skraplaczu, co pozwoliło na dalsze użytkowanie lodówki bez funkcji no frost. Po wymianie grzałki, lodówka działa prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA