logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW8H458BP - PNC 91609821801 - brak suszenia i zbierania wody mimo sprawnej pompy

digichaos 25 Paź 2023 08:48 1089 15
REKLAMA
  • #1 20784454
    digichaos
    Poziom 3  
    Witam Serdecznie.
    Suszarka Electrolux EW8H458BP przestała suszyc i zbierac wode do pojemnika.
    Co zrobilem po rozkreceniu paneli bocznych:
    - wyczyscilem wszystko bylo bardzo dużo klaków
    - sprawdzilem pompe wode wlalem z butelki wode do pojemnika wlaczylem suszarke i pompa zebrała wode więc działa.
    - odkrecilem prawy panel i tam jest zespół pompy ciepła "czarna puszka" od której odchodza miedziane rurki, podczas pracy ona jest ciepla a nawet goraca i rurki też natomiast jesli otwierze na dole suszarki drzwiczki to dmucha zimne powietrze podczas suszenia.
    - programy / dobór wagi działa prawidlo
    - bębęn kreci w jedna i druga stronę tak jak powinien bez usterek.
    - czujnik wewnatrz bebna przy dzwiczkach wyglada na czysty.
    Fachowcem nie jestem więc licze na kazda podpowiedz.
    Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 20784487
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    Prawdopodobnie jest nieszczelność układu i brak gazu.
  • #3 20784500
    digichaos
    Poziom 3  
    Czy jest na to jakiekolwiek sensowne rozwiązanie? Jak to można i czy można samodzielnie sprawdzić? Czy temat jest opłacalny?
    Dziękuję
  • #4 20784547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20784563
    digichaos
    Poziom 3  
    Hej Dziekuje za odpowiedz. Pokazałbyś mi jak wyglada ten element wizualnie (chodzi mi o kanały skraplacza / parownika ? Dziekuje
  • #6 20784612
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    Robo-technical napisał:
    Lepiej kupić zwykłą, tańszą suszarkę z grzałkę. Z pompą ciepła nie warto.

Nie istnieje, w pewnym największym obrotowo elektromarkecie kondensacyjne są tylko 2 (słownie: dwie) do wyprzedaży, bo nikt tego nie chce, a z pompą ciepła 127 modeli...
    Kondensacyjna 560 kWh/r, pompa 180 kWh/r i to przy niskim użytkowaniu, tj. teraz 380 zł na rok, a jak ma być od n.r. dwa razy drożej to ile to będzie na rok. Poza tym zainteresowanie suszarkami mocno spada...
  • REKLAMA
  • #8 20784960
    digichaos
    Poziom 3  
    @-Robo--technical - dziękuję, już wiem. Przejrzałem wątek i faktycznie nie widziałem, że ten radiator składa się z dwóch, a jeden jest tam głębiej. Teraz włączyłem suszarkę raz jeszcze i zauważyłem, że nie kończy suszenia i ciągle wyświetla, że została 1 minuta.

Moje pytanie brzmi: w przypadku opisanego przeze mnie przykładu, jaka jest szansa, że rozebranie do jednej śrubki i wyczyszczenie wszystkiego pomoże? Dzięki.
  • #9 20785198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20785364
    digichaos
    Poziom 3  

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Moje ostatnie pytanie, czy istnieje jakaś szansa, żeby wyczyścić wymiennik dobrze i sumiennie, bez rozkręcania połowy suszarki? Chodzi mi konkretnie o ten typ modelu. Będę próbował. Dziękuję za każdą wskazówkę.
  • #11 20785430
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    Myślałem, ze rozebrałeś już wszystko i wyczyściłeś ?
    Nie da sie wymiennika wyczyścić bez rozebrania całości
    Mycie myjką z przodu to klepanie syfa pudrem.

Poszukaj w dziale recenzji AGD temat o suszarce Samsunga, wrzucałem tam m.in. fotki wymiennika. Nie sugeruj się marką, prawie wszystkie suszarki są na jedno kopyto.
  • #12 20785753
    digichaos
    Poziom 3  

Panowie, jest światełko w tunelu. Co prawda nie rozebrałem wszystkiego, ale doczyściłem wykałaczką wymiennik z przodu, na ile mogłem, i udało się wysuszyć małą ilość ubrań. Następnie wrzuciłem normalne pranie i to właśnie chodzi już od 3h, chociaż program pokazywał 2:35 i zegar się zatrzymał na 0:10 i tak kręci, kręci... Ubranie jest w środku mokre, więc mam wrażenie, jakby po prostu nie był tak wydajny, jak być powinien. Wcześniej przy mniejszej ilości ubrań program normalnie się skończył i pod koniec włączył wentylator, a słychać było pompę wody. Co natomiast mnie niepokoi, to mam wrażenie, że jak otworzyłem dolne drzwiczki, gdzie jest właśnie wymiennik ciepła, to na dolnej jego plastikowej pokrywie jest wilgotny plastik z śladami wody? Czy to jest normalne?
  • #13 21879876
    robycomp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy udało się rozwiązać problem?
    Mam identyczne objawy w EW8H359SP.
    Rozebrana w drobny mak i dogłębnie wyczyszczona - nadal to samo, nie może zakończyć suszenia, nie pompuje wody na górę zbiornika, jakby była za niska temperatura.
    Czy ktoś może polecić miejsce, gdzie nabijają taki czynnik?
    Warto się w to babrać czy kupić inną, innego producenta niż ten szmelc Electroluxa, który pomimo odpowiedniego obchodzenia się z nim zdechł po 2,5 roku zaraz po upływie gwarancji.
  • REKLAMA
  • #14 21880493
    1Andziej1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Przed "nabyciem" trzeba znaleźć nieszczelność w układzie i ewentualnie ją usunąć, a dopiero wtedy napełnić.
  • #15 21880498
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Skąd pewność że sprężarka jest ok?
  • #16 21880559
    robycomp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zamówiłem dziś nową, Bosch, mam nadzieję, że pożyje dłużej niż ten electrosmiec Electrolux. Szczerze zawiodłem się na tej marce, najgorsze, że będę musiał teraz patrzeć jeszcze na pralkę tej marki, bo kupiony był zestaw i tak na marginesie ciekawe jak ona długo pożyje.
    Jakby ktoś szukał bardzo zadbanej suszarki w idealnym stanie, czyściutkiej ale nie do końca suszącej, to pisać oferty na priv.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy suszarki Electrolux EW8H458BP, która przestała suszyć i nie zbiera wody do pojemnika mimo sprawnej pompy odpływowej. Po czyszczeniu z dużej ilości kłaków i sprawdzeniu pompy pojawiło się podejrzenie nieszczelności układu chłodniczego oraz ubytku czynnika w pompie ciepła. Wskazano, że problem może wynikać także z zapchanego lub niedrożnego wymiennika/skraplacza/parownika, który w tych suszarkach wymaga niemal całkowitego rozebrania urządzenia do skutecznego czyszczenia. Opisano objawy: suszarka grzeje, ale powietrze przy dolnych drzwiczkach jest zimne, program zatrzymuje się na 1 minucie lub 0:10, bęben obraca się prawidłowo, a przy mniejszym wsadzie urządzenie czasem kończy cykl. Zasugerowano, że przy ubytku czynnika konieczna jest diagnostyka i ewentualne nabicie układu przez chłodziarza, jednak naprawa może być nieopłacalna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA