logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW8H458BP – suszarka nie odprowadza wody, pompa działa na początku

adamurban88 30 Lip 2025 08:39 651 2
REKLAMA
  • #1 21620859
    adamurban88
    Poziom 1  
    Witam, jak w tytule.

Suszarka Electrolux EW8H458BP PerfectCare 800 nie odprowadza wody do pojemnika. Pojawiają się skropliny na klapce przy wymienniku ciepła (wszystko tam przeczyściłem i przedmuchałem).

Po resecie i załączeniu programu na początku pompa działa (stara jak i nowa) i odprowadza wodę. Później w trakcie programów już tego nie robi. Co może być przyczyną – czujnik wody (pływak) czy coś w module sterującym?
    AI: Czy zauważyłeś, że woda gromadzi się w innym miejscu (np. wycieka na podłogę lub zostaje w dolnej części suszarki), czy po prostu nie trafia do pojemnika?
    Po prostu nie trafia do pojemnika.
    AI: Czy podczas pracy suszarki lub po zakończeniu programu pojawia się jakiś kod błędu lub komunikat na wyświetlaczu?
    Brak błędu. Bardzo wydłużony czas suszenia.
  • REKLAMA
  • #2 21620889
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    No to trzeba sprawdzić czujnik. Czy woda w ogóle zbiera się na tyle by aktywować czujnik.
  • #3 21787048
    marekozd
    Poziom 1  
    Witam,
    Właśnie wałkuję podobny temat z moją suszarką Perfeccare 800 z 2019. Czy udało się Panu rozwiązać problem?
    U mnie pompa załącza się na chwilę po wciśnięciu przycisku start, jak „pływaka” obudzę. Mam pompę 5 W; w sklepie Pan sprzedał mi pompę, która ma 10 W, pozostałe parametry podobne.
    Zastanawiam się, czy coś nie jest tak z elektroniką, czy może elektronika mierzy przepływ prądu przez pompę i jak jest za duży, to ją odłącza, tak więc przy starej jest za duży, bo jest zużyta, a nowa ma większą moc?
REKLAMA