logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sprzętowa: MSI RTX3070 Ventus 2 w Dell 9020 - kwestie kompatybilności i uruchomienia

rayden 26 Paź 2023 13:36 249 11
REKLAMA
  • #1 20786392
    rayden
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Witam,

Kupiłem używaną kartę MSI RTX3070 Ventus 2.
    Zrobiłem upgrade zasilacza fabryczny 290W -> markowy 700W (Gold 80)
    Zamontowałem kartę jak w temacie no i pojawia się problem.
    Jak podłącze monitor do nowej karty to:
    Przy starcie pojawia się logo DELL-a, potem jeszcze raz znieskształcone
    i nic tak sobie komp wisi.

Po podłączeniu monitora do wyjscia karty wbudowanej (HD4600) komputer startuje (Kubuntu 22 LTS) ale czas startu jest mocno wydłużony.
    lspci widzi niby kartę ale nijak nie idzie jej uruchomic by wyświetlała obraz

Nie próbowałem jeszcze odpalić instalatora windowsa
    ew wypiąć adapter PCI do dysku NVME.

Czy ktoś przerabiał podobne kombinacje? Tzn w miarę współczesna karta w starszym kompie?
  • REKLAMA
  • #2 20786408
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Karta powinna działać przy 4 generacji chociaż przy firmówkach różnie bywa.

Bardziej uważam, że karta uszkodzona jeżeli jakikolwiek obraz się pojawia.
    Sprawdzałeś kartę na innym komputerze?
  • REKLAMA
  • #3 20786449
    rayden
    Poziom 14  
    Nie sprawdzałem bo nie za bardzo mam na czym.
    Żona ma ciut nowszy jakieś i7 6 gen ale też poleasingowa firmówka HP wiec pewnie trzeba by przekładać ten mój mocnijszy zasilacz poza tym na nim ciągle pracuje. Reszta to laptopy.

Spróbuję jeszcze wyjąć ten adapter NVME moze jakiś konflikt powoduje.
    Sprzedający podobno sprawdzał ale róźnie ze sprzedającymi bywa.

Jak nie to pozostaje mi chyba jakiś serwis szukać co by mi sprawdzili.
  • REKLAMA
  • #4 20786494
    Kasek21
    Poziom 43  
    Chodzi mi o to, że zamiast szukać możliwej przyczyn w kompatybilności prościej sprawdzić czy karta jest wogóle sprawna.
  • #5 20786568
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Cytat:
    The OptiPlex 9020 (4th gen Intel) is designed to seamlessly integrate into the office environment. Choose from four different chassis:
    - mini-tower (MT), small form-factor (SFF), ultra small form-factor (USFF), and the new 9020 All-in-One (AiO) for optimized desk space and maximum performance.

Chipset Q87
    - jest jeden slot grafiki PCIe x16 (PCI Express 3.0) (MT i SFF)
    Popatrz Link

Dell podaje ( GTX 1650, 1050ti) /VisionTek Radeon RX 560 Low profile

p.s
    jakie gpu dla niego Link

Ta MSI RTX3070 Ventus 2 jest za "mocna"
    Załączniki:
    • optiplex_9020.pdf (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20787136
    rayden
    Poziom 14  
    No nie wiem jakoś za mocna mnie nie przekonuje :) Rozumiem że może być jakaś niekompatybilność (zegar, transakcje po pcie itp, sekwencja startowa? wersja UEFI?). Rozumiem spadek wydajności wględem np Ryzena 5 zen 2 (widziałem jakieś porównania pokazujące i7-4790 vs własnie Ryzen 5 zen2) i tam był spadek wydajnosci rzedu 60%.
    Moje wymaganie było żeby karta ruszyła... wpomogła nieco renderowanie w grach - raczej prostych bo to syn bedzie grał w jakieś niewymagające gierki.Z tego powodu kupiłem mocniejszy zasilacz, dysk NVME 2TB. Planowałem w niedługim czasie kupić jakiś lepszy zestaw dla siebie może jakiś Ryzen 7 lub 9 zen 4 ew jakis nowszy od intela. Wtedy zabrałbym dysk, zasilacz i karte a synowi zostawił to co było ew dokupił jakąś niedrogą grafikę za pareset zł.
    Poki co wg. wcześniejszej rady udam sie do kogoś kto ma desktopa wyprodukowanego w ostatnich 3 latach i zobacze czy w ogóle ta karta działa.
  • Pomocny post
    #7 20787249
    Kasek21
    Poziom 43  
    Aż sprawdziłem na dwóch płytach Gigabyte Z97 (i3-4330) i Z170 (i5-6400) i na obydwóch RTX3070 działa poprawnie.

Więc albo uszkodzona, albo problem kompatybilności na tej płycie Dell'a.
  • #8 20787349
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    problem kompatybilności na tej płycie Dell'a.

Zapewne problem w Bios, jak to u Dell"a.
  • #9 20788070
    rayden
    Poziom 14  
    >>20787249
    Dzieki za info. No jak wspomniałem jeszcze mam HP-ka w domu.
    Czyli sam procek nie jest tu jakaś przeszkodą ew bios albo kupiłęm jakiś
    uszkodzony złom.

Jak przełożę i wypróbuję to dam znać.

Pozdrawiam,
  • #10 20791514
    rayden
    Poziom 14  
    Dziś sprawdzałem kartę w nowszym PC z prockiem 9400F na płycie MSI.
    Karta wystartowała od kopa. Wystartował windows 10. Właściciel odpalił mi jakąś wymagającą gierę i mówi że komp pięknie działa i chodzi płynnie co się na jego karcie przycinało.
    Karta więc jest OK.
    Obserwacja 2, Po włożeniu do mojego Della i wyjęciu adaptera pcie dysku NVME a włożeniu NVIDII bez problemu startuje instalator Ubuntu 22.

Problem leży chyba pomiędzy płytą, dyskiem NVME (wiec podpięty bezpośrednio do PCIE).

Wiec albo grafika nvidi albo dysk NVME.
    Mam jakiś "mały" dysk SSD SATA wiec pewnie na nim bedę działał + Win10.
    Nowy dysk niestety bedzie musiał w szufladzie poleżeć i poczekać na nowszy
    sprzęt w którym ruszy zarówno grafika jak i nowy dysk.

Troche szkoda bo na NVME zainstalowałem linuksa i sporo aplikacji których potrzebuje.
    No ale chyba nie można mieć za wiele na raz.
  • #11 20791597
    lisek
    Serwisant RTV
    Chipset Q87 na płycie Dell 9020 Link
    Cytat:
    The board provides six SATA connectors, through the PCH, which support one device each.

O płycie napisano
    Cytat:
    Nie zapominaj, że masz do czynienia z komputerem Dell - ponieważ Dell "sam modyfikuje " BIOS będzie obsługiwał wszystko, na co pozwala Dell, więc ogólne zasady nie mają tutaj zastosowania....
    ma BIOS UEFI, ale nie zawierajaą sterownika NVMe. Dodając sterownik do BIOS - u, możesz uruchomić komputer z dysku SSD PCIe NVMe.

czytaj Link, ten sam chipset i cpu 4th gen, Dell 7020
    - filmik Link
  • #12 20791650
    rayden
    Poziom 14  

Wczoraj w nocy wymieniłem dysk SSD. Niestety najnowsza wersja biosu, czyli A25, nadal nie obsługuje dysków NVME przez pcie. Modyfikowałem bios zgodnie z tą samą instrukcją (dograny sterownik).

Karta graficzna nie uruchamia się, jeśli włożony jest adapter z dyskiem do drugiego gniazda PCIe.
    Nie wiem, czy jest to wina konfliktu sprzętowego (przerwania, DMA itp.) czy samych sterowników UEFI.
    Po wyjęciu adaptera udało mi się uruchomić instalator Windows i zainstalować system na dysku SATA.
    Karta działa, odpaliłem nawet jakąś gierkę i chodzi ładnie. Przy wyższych ustawieniach grafiki włączają się wentylatory, więc chyba jest OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kartę graficzną MSI RTX3070 Ventus 2 w komputerze Dell 9020, po wymianie zasilacza na model 700W. Po podłączeniu monitora do karty, komputer zawiesza się po logo DELL-a. Przy podłączeniu do zintegrowanej karty HD4600 system startuje, ale z opóźnieniem. Użytkownik nie sprawdził karty w innym komputerze, ale podejrzewa problemy z kompatybilnością lub uszkodzenie karty. Po testach w nowszym PC karta działa poprawnie, co sugeruje, że problem leży w płycie głównej Dell lub konflikcie z dyskiem NVME. Po usunięciu adaptera NVME karta uruchamia instalator Ubuntu. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną wymianę sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA