logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 600mbit, Funbox 6 zamiast Asus RT-AX55, tryb Access Point, optymalizacja prędkości

cherry34 27 Paź 2023 14:47 891 1
REKLAMA
  • #1 20787935
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Niedawno Orange podłączyło mnie do swojej sieci. Mam Funbox 6 i abo. 600mbit. Wcześniej miałem również światłowód, lecz od lokalnego dostawcy, który dostarczał tylko modem. Modem był podłączony do Asusa jak w tytule, który znajdował się w centrali pod schodami na parterze. Na poddaszu nieużytkowym (domek parterowy z poddaszem), znajduje się taki sam drugi asus, który był połączony z pierwszym kablem w mesh. Prędkości jakie wczesniej uzyskiwałem d***y nie urywały (chyba nie przekraczały 100mbit na piętrze) ale zakładałem że tak być musi. Obecnie router w centralce został odłączony, a w jego miejsce chodzi Funbox. Jako że prędkości jakie na nim uzyskuję są nieporównywalnie większe niż w asusie, zostawiłem go (FB) jako router główny. Tym samym kablem co wcześniej do FB podłączyłem asusa na poddaszu, który chodzi w trybie Access Point. Poza tym, że na piętrze nie ma mesha i "seamless" przełączania się, prędkości na piętrze są akceptowalne, ale zawsze można chcieć więcej.
    Napatrzyłem się na te Unifi i bardzo mi się spodobały. W szczególności wersja lite - jeśli chodzi o cenę. I teraz do Was pytanie(a).
    Czy ma sens zamiana Asusa na poddaszu na UAP-AC-LITE a może lepiej na UAP-AC-LR lub UAP-AC-PRO?
    Czy może, żeby miało to sens, to na parterze również bym musiał mieć unifi? Jeśli tak, to czy jestem w stanie z nich wyciągnąć 600mbit przez ścianę (FB daje radę)?
  • REKLAMA
  • #2 20788443
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    cherry34 napisał:
    Czy ma sens zamiana Asusa na poddaszu na UAP-AC-LITE

Nie ma sensu.
    cherry34 napisał:
    Czy może, żeby miało to sens, to na parterze również bym musiał mieć unifi?

Tak, ale nie stare UAP AC, tylko obecne z serii U6.
    cherry34 napisał:
    Jeśli tak, to czy jestem w stanie z nich wyciągnąć 600mbit przez ścianę

Zależy jak ściana. Na U6 Plus tak, jeśli klient ma obsługę kanałów 160MHz i MIMO2x2. Na U6 Pro podobnie, ale mogą być klienci z MIMO2x2 i HT160MHz oraz klienci z MIMO4x4 i HT80MHz. Do Unifi potrzebny jeszcze kontroler na czas konfiguracji (lub ciągle gdybyś chciał potem podglądać parametry pracy sieci). Poza tym Unifi ma ogrom opcji, których przy Funboxie (czy ogólnie często w domu) nie wykorzystasz a za które płacisz.
    Jak rozwiązanie budżetowe, to dwa lub trzy AP (czyli połączone przewodem) Deco X50/X55. Przy Deco lepiej wymienić Funboxa na terminal ONT i zrobić sobie zunifikowany system.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA