Niedawno Orange podłączyło mnie do swojej sieci. Mam Funbox 6 i abo. 600mbit. Wcześniej miałem również światłowód, lecz od lokalnego dostawcy, który dostarczał tylko modem. Modem był podłączony do Asusa jak w tytule, który znajdował się w centrali pod schodami na parterze. Na poddaszu nieużytkowym (domek parterowy z poddaszem), znajduje się taki sam drugi asus, który był połączony z pierwszym kablem w mesh. Prędkości jakie wczesniej uzyskiwałem d***y nie urywały (chyba nie przekraczały 100mbit na piętrze) ale zakładałem że tak być musi. Obecnie router w centralce został odłączony, a w jego miejsce chodzi Funbox. Jako że prędkości jakie na nim uzyskuję są nieporównywalnie większe niż w asusie, zostawiłem go (FB) jako router główny. Tym samym kablem co wcześniej do FB podłączyłem asusa na poddaszu, który chodzi w trybie Access Point. Poza tym, że na piętrze nie ma mesha i "seamless" przełączania się, prędkości na piętrze są akceptowalne, ale zawsze można chcieć więcej.
Napatrzyłem się na te Unifi i bardzo mi się spodobały. W szczególności wersja lite - jeśli chodzi o cenę. I teraz do Was pytanie(a).
Czy ma sens zamiana Asusa na poddaszu na UAP-AC-LITE a może lepiej na UAP-AC-LR lub UAP-AC-PRO?
Czy może, żeby miało to sens, to na parterze również bym musiał mieć unifi? Jeśli tak, to czy jestem w stanie z nich wyciągnąć 600mbit przez ścianę (FB daje radę)?
Napatrzyłem się na te Unifi i bardzo mi się spodobały. W szczególności wersja lite - jeśli chodzi o cenę. I teraz do Was pytanie(a).
Czy ma sens zamiana Asusa na poddaszu na UAP-AC-LITE a może lepiej na UAP-AC-LR lub UAP-AC-PRO?
Czy może, żeby miało to sens, to na parterze również bym musiał mieć unifi? Jeśli tak, to czy jestem w stanie z nich wyciągnąć 600mbit przez ścianę (FB daje radę)?