logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować system kontroli wyjścia pacjenta z pokoju?

ave_cezar 11 Kwi 2003 00:17 9033 7
  • #1 183969
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Witam wszystkich
    Ostatnio zderzylem sie z takim zadaniem. Chodzi o zbudowanie ukladu ktory kontrolowalby obecnosc pacjenta w pokoju tzn zbudowane urzadzenie powinno sygnalizowac opuszczenie pokoju przez pacjenta najlepiej droga radiowa do odbiornika ktory mialby sanitariusz przy sobie. Zakladamy ze pacjent nie skacze po oknach. Wiec zostaje bramka na drzwiach wejsciowych. Problem w tym ze trzeba cos do pacjenta przyczepic i powinno to byc jak najmniejsze, no i jeszcze zasilanie takiego ukladu.
    Pomyslalem sobie o bramkach w ksiegarniach. Na okladkach ksiazek jest cos umieszczane pod naklejka co sygnalizuje wynoszenie ksiazki jesli nie zostalo zdezaktywowane zabezpieczenie. Czy wiecie na jakiej zasadzie to dziala? Podobne zabezpieczenie mozna by wszyc w ubranie pacjenta, lub zrobic bransolete przy zalozeniu ze pacjent jej nie zdejmie. Jesli jednak zdejmie co wtedy? Czy wykorzystac czujnik ruchu w pomieszczeniu, zmiane temperatury? Czekam na propozycje i przepraszam jesli nie odpowiem od razu mam napiete terminy i niezbyt czesto korzystam z netu ostatnio.
  • #2 183985
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A nie prościej zrobić fotokomórke albo kurtyne na czujniku PIR. Wiem że to jest nieco niewygodne bo każdy kto przejdzie przez drzwi wywoła alarm ale bardziej skuteczne od czegoś do przyczepisz pacjentowi (chyba że wszyjesz mu to pod skóre)
  • #3 184148
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Wystarczy po dubranie :) albo odwracamy problem. Kurtyna PIR "na stałe" i transpondery (takie jak w księgarni) ma personel. W przypadku "kurtyna naruszona, jest sygnał z transpondera"=nie ma alarmu. "kurtyna naruszona, brak transpodera"=alarm Odwrotnie niz w hipermarkecie :)
    btw: kiedyś takie g**no przykleilo mi sie do spodu buta...potem przepraszali..ale niezbyt fajnie jak sie patrzą na czlowieka jak na zlodzieja... :(
  • #4 185030
    elektryk
    Poziom 42  
    W sumie to świetny pomysł mosfet`a bo można zrobić "kasowanie" alarmu w przypadku stwierdzenia obecności identyfikatora.
  • #5 186127
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Witam wszystkich
    No wlaśnie o coś takiego co przyczepiło się do buta mosfetowi w księgarni by mi chodziło. Wlaśnie dzisiaj rozebrałem jedno takie gówienko.
    Nigdy wcześniej jakoś nie korciło mnie. Okazało się, że w środku są dwa metaliczne paski jeden sztywniejszy zafoliowany. Równolegle do niego jest drugi a calośść jest zalana w plastiku. Jest to małe nie ma zasilania, nie jest cieżkie, no i można to tak zamontować, że będzie wręcz niezauważalne. Niestety nie znam zasady działania takich bramek. Teoretycznie wydaje mi się, że chodzi tu o pole elektromagnetyczne, w którym są wykrywane zmiany. Innego rozwiązania na razie nie znajduję. Może znacie producentów takich bramek. Jeśli tak to będę wdzięczny za linki.
    Pozdrawiam
  • #6 186146
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    to co jest w skepach to to jest poprostu kondensator i cewka. napewno to dziala na tej zasadzie jak czujnik metalu tylko jeszcze sprawdza jaka czestotliwosc pasuje do tego ukladu
  • #7 186223
    elektryk
    Poziom 42  
    Popatrz w sieci na układ zwany a krótkofalarstwie DIP-meter. Jest to czuły nadajnik ze wskaźnikiem poboru "mocy". Jeśli w pobliżu znajdzie się obwód rezonansowy o tej częstotliwości (lub bliskiej) to DIP-meter wskazuje tzw dip czyli spadek na wskaźniku napięcie (wzrost poboru mocy wydzielanej)
  • #8 188705
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Dziekuje wszystkim za wszelkie informacje. Od nitki do klebka udalo mi sie w koncu znalezc informacje na interesujacy mnie temat.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy systemu kontroli wyjścia pacjenta z pokoju, który sygnalizowałby opuszczenie pomieszczenia, najlepiej za pomocą transmisji radiowej do odbiornika noszonego przez personel. Rozważano zastosowanie małego, bezbateryjnego identyfikatora podobnego do zabezpieczeń antykradzieżowych stosowanych w księgarniach, które działają na zasadzie obwodu rezonansowego (kondensator i cewka) wykrywanego przez bramkę elektromagnetyczną. Takie rozwiązanie jest dyskretne i nie wymaga zasilania. Alternatywnie proponowano użycie fotokomórki lub kurtyny PIR, jednak generują one alarm przy każdym przejściu przez drzwi, co może być niewygodne. Zaproponowano także system odwrotny do hipermarketowego, gdzie personel nosi transpondery, a alarm uruchamia się tylko przy braku transpondera przy naruszeniu kurtyny. Wspomniano o możliwości wykorzystania układu DIP-meter do wykrywania obwodów rezonansowych. Ostatecznie potwierdzono, że zabezpieczenia antykradzieżowe działają na zasadzie pola elektromagnetycznego i rezonansu, co może być podstawą do stworzenia systemu kontroli obecności pacjenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA