logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kernel-Power 41, monitory się wyłączają, komputer wygląda jakby działał dalej.

wawel37 29 Paź 2023 18:54 798 2
REKLAMA
  • #1 20791082
    wawel37
    Poziom 2  
    Hej

Problem:
    Od kilku tygodni zmagam się z problem z moim stacjonarnym komputerem który działa na systemie Windows 10 PRO 22H2. W losowych momentach monitory tracą sygnał, komputer wydaję się dalej działać, wiatraki się kręcą, a ledy czy to przy GPU czy przy ram'ach świecą się. W teorii system dalej działa, bo słyszę muzykę z spotify, słyszę muzykę z filmu na YT ale monitory dalej pozostają czarne i połączenie z discordem zostaje przerwane. Wchodząc w dziennik zdarzeń, za każdym razem widzę Kernel-power 41 (oraz towarzyszący mu błąd Poprzednie zamknięcie systemu przy godzina na ‎data było nieoczekiwane.). Błąd często pojawiał się podczas lub jakiś czas po, grze w wymagające gry (BF 2042 czy też Rust). Czasami również w totalnie losowym momencie.

Historia prób rozwiązania problemu:
    1. Najpierw myślałem, że to po prostu overheating któregoś z komponentów (nie czysciłem go przez ponad 2 lata, wewnątrz to była istna maskara), więc sprawdziłem GPU i CPU i wszystko było okej. Później stwierdziłem, że to może problem z zasilaniem, więc odpaliłem OCCT i puściłem mu stress test pod PSU, GPU oraz CPU przy pełnym obciążeniu. Przez 5 min wszystko chodziło i nic się nie stało.
    2. Pomyślałem że może jest to problem systemu więc sprawdziłem pliki systemowe komendą SFC /scannow. Znaleziono jakiś zacorruptowany plik, ale dostałem również informacje że został naprawiony, potwierdził to też ponowny test, który wskazał, że żadnego problemu z plikami systemowymi nie ma.
    3. Próbowałem skanować dysk, na którym zainstalowany jest system i wszystko jest okej (chkdsk /f /r). Błąd dalej się pojawiał od czasu do czasu.
    4. Stwierdziłem wtedy, że szkoda trochę mi czasu i jestem w stanie zapłacić tą stówkę czy dwie, i oddałem komputer do serwisu w Krakowie. Panowie wyczyścili mi komputer, wymienili pastę, złożyli mi go od nowa, poprzykręcali dyski (wcześniej wolno sobie leżały niektóre SSD). Dostałem również informacje że katowali go przez 3 godziny bez przerwy ale nie wyłapali żadnego takiego błędu.
    5. Komputer wrócił ode mnie z serwisu i przez 3-4 dni, błędu żadnego nie było. Niestety w którym momencie pojawił się ponownie.
    6. W tym momencie stwierdziłem że muszę się dowiedzieć o tym błędzie więcej i zainstalowałem HWiNFO64, ustawiłem zapisywanie wyników do pliku i kontynuowałem użytkowanie go, z nadzieją że złapie ten błąd na "Gorącym uczynku". Po 2 dniach ciągłej obserwacji, błąd pojawił się ponownie. Plik z wynikami xlsx załączam poniżej.
    Crash anal..cs.xlsx (16.8 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Błąd Kernel-power 41, który pojawił się przerywając zbieranie wyników, został zalogowany o dokładnie 17:29:01, gdzie ostatni wpis w arkuszu to 17:28:39.287 (podejrzewam że kernel-power został zalogowany w momencie mojego ręcznego wyłączenia komputer po błędzie, poprzez przytrzymanie przycisku power na obudowie komputera).

Chciałbym również powiedzieć, że NIE próbowałem jeszcze przeinstalowywania systemu.

Hardware specs:

GPU: ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC V2 LHR 10GB GDDR6X
    CPU: AMD Ryzen 5 5600X
    MOBO: MSI B450-A PRO MAX
    PSU: SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold
    RAM: Patriot 32GB (4x8GB) 3600MHz CL17 Viper Steel XMP odpalone na default'owe ustawienia
    Dysk systemowy: Gigabyte 512GB M.2 PCIe NVMe.

Ważne:
    Z tego co przeglądałem podlinkowany arkusz, to wszystko jest okej, OPRÓCZ ostatnich kolumn związanych z GPU. W kolumnie Granica wydajności, status zostaje zmieniony z "Nie" na "Tak". Również czujniki temperatury przy samym końcu chyba przestały działać, ponieważ odczytywana temperatura na wszystkich czujnikach spadła do zera.

Podsumowanie::
    Jeżeli chodzi o bebechy komputerowe i typowo hardware, to jestem strasznym początkującym, wiem tylko tyle co wyczytam w Internecie i na Reddit'cie. Myślałem również że to kwestia temperatur bezpośrednio na płycie głównej, ale logi z arkusza wskazują jakby to nie było to.
    Zastanawiam się, czy warto w ogóle przeinstalowywać ten system, czy może jest to wina zasilania, czy samego GPU. Lub może jest to coś totalnie innego. Za wszelkie błędy z góry przepraszam, post'a na elektrodzie piszę pierwszy raz w moim życiu. Mam nadzieje że ktoś spotkał się z podobnym problemem. Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć najszybciej jak się da, lub też natychmiastowo. W grę wchodzi również zdzwonka w celu szybszej i zgrabniejszej komunikacji jeżeli ktoś okaże się być na tyle zainteresowany tematem.

EDIT:
    Dzisiaj miałem jeszcze 2 przypadki zarejestrowane, to pliki csv z wynikami:
    7 bylo.CSV (4.31 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    8 bylo.CSV (10.32 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20792169
    wawel37
    Poziom 2  

Hej, dzięki za linka, akurat do tego się nie dokopałem. Z tego co widzę, to dziwne rzeczy się tam dzieją. Przeinstaluję dzisiaj system razem ze sterownikami GPU. Jeżeli błędy będą się powtarzać, będę grzebał na tym forum MSI. Tak czy siak, dzięki :)
REKLAMA