logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzy routery, trzy poziomy jedna nazwa i przełączanie

diabeel 30 Paź 2023 11:36 741 8
REKLAMA
  • #1 20791902
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Mam w domu 3 routery.
    Na poddaszu:
    ZTE286D - to jest główny router z kartą SIM - mam w nim włączone WiFi oraz podpięte do portów LAN 2 kolejne routery
    ASUS RT-AC1200
    Archer C6

W routerze ZTE286D ustawiłem nazwę sieci "DOM" szyfrowanie i hasło takie same jak kolejnych routerach
    Asus RT-AC1200 ustawiony w tryb AP i podpięty kablem do gniazda niebieskiego - nazwa sieci wifi "DOM" i szyfrowanie i hasło takie samo jak w ZTE286D
    Archer C6 ustawiony w tryb AP i podpięty kablem do gniazda niebieskiego - nazwa sieci wifi "DOM" i szyfrowanie i hasło takie samo jak w ZTE286D

Czy coś muszę zmieniać w ustawieniach tych routerów aby to działało podobnie do sieci Mesh?
    Chodzi mi o to aby urządzenia zawsze przełączały się do silniejszego sygnału.
  • REKLAMA
  • #2 20791958
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    To nie zadziała jak mesh. Nie da się losowych sprzętów spiąć w sieć tego typu. Prędzej możesz próbować podłączyć repeatery, większa szansa, że będzie działać.
  • REKLAMA
  • #3 20791984
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Tak, albo routery jednego producenta potrafiące się dogadać, albo reapeatery (inaczej wzmacniacze sygnału) dadzą namiastkę sieci typu mesh.
  • REKLAMA
  • #4 20792034
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    diabeel napisał:
    Mam w domu 3 routery.
    Na poddaszu:
    ZTE286D - to jest główny router z kartą SIM - mam w nim włączone WiFi oraz podpięte do portów LAN 2 kolejne routery
    ASUS RT-AC1200
    Archer C6

W routerze ZTE286D ustawiłem nazwę sieci "DOM" szyfrowanie i hasło takie same jak kolejnych routerach
    Asus RT-AC1200 ustawiony w tryb AP i podpięty kablem do gniazda niebieskiego - nazwa sieci wifi "DOM" i szyfrowanie i hasło takie samo jak w ZTE286D
    Archer C6 ustawiony w tryb AP i podpięty kablem do gniazda niebieskiego - nazwa sieci wifi "DOM" i szyfrowanie i hasło takie samo jak w ZTE286D

Czy coś muszę zmieniać w ustawieniach tych routerów aby to działało podobnie do sieci Mesh?
    Chodzi mi o to aby urządzenia zawsze przełączały się do silniejszego sygnału.

Żeby do przelaczania do silniejszego sygnału dochodziło, urzadzenia muszą oblugować protokoły roamingowe. Klient (telefon) też dal ścisłości.
    W tym momencie telefon szuka sobie silniejszego sygnału dopiero jak mu się zerwie połączenie, czy często długo po ty, jak prędkość jest już tragiczna.
    Mozna się ratować ustawiając w urządzeniach limit sygnału, tzn przy jak niskim sygnale trzeba klienta rozłączyć. Daje to namiastkę przełaczania, ale ciut wolniejsze niż z uzyciem protokoów roamingowych.
    Nie każde urzadzenie ma możliwość wprowadzenia limitu sygnału.

Mesh i roaming to dwie rózne rzeczy, choć marketing stawia to często na równi.
    Mesh to formalnie topologia, sposób połączenia urządzeń między sobą. Takie urądzenia mogą ale nie muszą oblsugiwać roamingu. W praktyce większosc po za pewnie najtanszymi urządzeniami które potrafią obslugwiać topologię mesh, ma zaimplementowane protokoły roamingowe. Stąd uproszczenie stosowane przez marketing firm.
  • REKLAMA
  • #5 20792118
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    m.jastrzebski napisał:

Mesh i roaming to dwie rózne rzeczy, choć marketing stawia to często na równi.
    Mesh to formalnie topologia, sposób połączenia urządzeń między sobą. Takie urądzenia mogą ale nie muszą oblsugiwać roamingu. W praktyce większosc po za pewnie najtanszymi urządzeniami które potrafią obslugwiać topologię mesh, ma zaimplementowane protokoły roamingowe. Stąd uproszczenie stosowane przez marketing firm.

Planowałem zakup routera Tp-Link do sieci mesh - opisują to własnie jako implemantacja sieci w stylu pracy BTS w GSM.
    Nie wiem czy to pełen mesh, ale użytkowałem coś takiego realizowane na Cisco i Ubiquity (dwie rożne implemantacje w róźnuch lokalizacjach).
  • #6 20792125
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    >>20791902
    Musisz na urządzeniach ustawić inne kanaly, tak żeby odstęp pomiędzy nimi był co najmniej 4. Poza tym tylko maksymalnie jeden z nich powinien mieć NAT i DHCP. Pozostałe mają działać tylko jako AP.
  • #7 20792139
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    sq3evp napisał:
    Planowałem zakup routera Tp-Link do sieci mesh - opisują to własnie jako implemantacja sieci w stylu pracy BTS w GSM.
    Nie wiem czy to pełen mesh, ale użytkowałem coś takiego realizowane na Cisco i Ubiquity (dwie rożne implemantacje w róźnuch lokalizacjach).

Ale jeśli chcesz mesh to musisz mieć cały sprzęt kompatybilny z tym, i to w obrębie rozwiązania danego producenta. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby jeden producent miał dwie serie sprzętu z obsługą mesh, które nie będą ze sobą kompatybilne. Z Ubiquiti nie będzie problemu, choć jest to drogie, Cisco tym bardziej, TP-Link powinien być ok do domu. Jeśli chcesz tanie rozwiązanie to Tenda, ale tam się idzie naciąć, bo np. część urządzeń ma porty jedynie fast ethernet.
  • #8 20792145
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    bryko napisał:
    >>20791902
    Musisz na urządzeniach ustawić inne kanaly, tak żeby odstęp pomiędzy nimi był co najmniej 4. Poza tym tylko maksymalnie jeden z nich powinien mieć NAT i DHCP. Pozostałe mają działać tylko jako AP.

To na pewno pomoże na przełączanie się pomiędzy punktami dostępowymi.
  • #9 20792524
    IC_Current
    Ocena: 2511
    @diabeel
    Nie napalaj sie tak na ten MESH. Pod jedna nazwą są urządzenia skrajnie różne. Od badziewnych, najgorszych repeaterów (pod nowąnazwą), przez repeatery z roamingiem, dalej przez urządzenia z kilkoma interfejsami radiowymi i kilkoma pasmami po porządne access pointy z roamingiem i tylko ewentualnym backupem połączenia poprzez WiFi.
    Dobre urządzenia do biura- dużego domu to Unifi, ale trzeba trzy takie + router z VLANami + ewentualnie kontroler żeby wykorzystać ich możliwości.
    Tanie AP z roamingiem i backupem polaczenia poprzez WiFi robi TP-Link w serii Deco. Tylko tam możliwości konfiguracji znowu mocno ograniczone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada trzy routery: ZTE286D jako główny z kartą SIM oraz dwa routery w trybie AP (ASUS RT-AC1200 i Archer C6), wszystkie z tą samą nazwą sieci "DOM" i hasłem. Pytanie dotyczy możliwości skonfigurowania ich w sposób przypominający sieć Mesh, aby urządzenia mogły przełączać się do silniejszego sygnału. Odpowiedzi wskazują, że nie jest możliwe stworzenie pełnej sieci Mesh z różnych modeli, a lepszym rozwiązaniem mogą być repeatery lub routery jednego producenta. Kluczowe jest również wsparcie dla protokołów roamingowych, które umożliwiają przełączanie się między punktami dostępowymi. Użytkownicy sugerują, że dla efektywnej sieci Mesh należy używać sprzętu kompatybilnego w obrębie jednego producenta, a także odpowiednio skonfigurować kanały i wyłączyć NAT oraz DHCP na dodatkowych routerach.
REKLAMA