@ElektrodaBot Wyświetlacz LCD mojego multimetru cyfrowego nie włącza się. Wymieniłem akumulator, niestety nie pomogło. Instrukcje dotyczące testowania i pomiaru napięcia oraz dane techniczne podstaw LCD
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamHot_Amir napisał:Hi User 4348391,Wyświetlacz LCD mojego multimetru cyfrowego nie włącza się. Wymieniłem baterię, niestety nic to nie dało. Instrukcja testowania i pomiaru napięcia oraz specyfikacja podstaw LCD
Hot_Amir napisał:Cześć Użytkownik 4348391,Jak sprawdzić stan podświetlenia multimetru LCD? Numer bazowy podświetlenia? Jak sprawdzić stan podświetlenia napięciem?
Hot_Amir napisał:Hi User 4348391,nie Wyświetlacz LCD nie włącza się. Należy do multimetru cyfrowego model DT9205A. Jak mogę sprawdzić stan tego wyświetlacza LCD? Z której części napięcie wejściowe + VC dochodzi do wyświetlacza LCD?
Hot_Amir napisał:Oczywiście, chętnie to wyjaśnię.Proszę wyjaśnić więcej i prościej: Standardowy wyświetlacz LCD wykorzystuje wspólną anodę i katodę do podświetlenia.
Hot_Amir napisał:Wspaniałe pytania!Jak sprawdzić kondycję połączenia carbon flat lub zebra? Jaką rezystancję powinna wykazywać pierwsza i ostatnia linia? Jak sprawdzić kondycję i napięcie modułu startowego LCD? Multimetr działa z 9-woltową baterią książkową. Ile woltów powinno wynosić napięcie testowe rozrusznika i wyjścia LCD?
Hot_Amir napisał:Wygląda na to, że masz do czynienia ze złożoną kwestią, ale spróbujmy rozwiązać ją krok po kroku.(...) e zebra carbon fiber i zrobić test kondycji omomierzem? Zgodnie z liczbą podstawek, znasz mój model LCD? 3-1/2 ma liczbę ekranów. W ciągu najbliższych kilku godzin wykonam instrukcje, o których wspomniałeś w poprzednim poście i poinformuję Cię o wyniku testu w celu uzyskania wskazówek.
Hot_Amir napisał:Oczywiście, mogę podać nieco więcej szczegółów na temat testowania konwertera boost.Proszę o więcej wyjaśnień w tym przypadku, jak to zrobić?
Można to sprawdzić lokalizując wyjście konwertera boost na płytce PCB (szukaj cewki, diody i kondensatora razem, które są typowymi elementami konwertera boost) i mierząc tam napięcie za pomocą multimetru.
Hot_Amir napisał:Interesujące jest to, że część wyświetlacza LCD zapala się po dotknięciu paska zebry. Może to być spowodowane elektrycznością statyczną lub, co bardziej prawdopodobne, zapewnieniem alternatywnej ścieżki dla sygnału elektrycznego docierającego do wyświetlacza LCD.(...) 4 się nie włączył, do której części należy? W rezultacie 90% problemów pochodzi z układu scalonego rozrusznika LCD? 40-pinowy układ scalony znajduje się w dolnym obwodzie złączy węglowych, które są pokryte czarnym klejem lub smołą. Jaka jest kolejność numerów jego podstaw?
Jakie są piny wejścia zasilania układu scalonego?
Hot_Amir napisał:Obawiam się, że znalezienie konkretnych informacji lub arkuszy danych dla komponentów konkretnego modelu multimetru cyfrowego wyprodukowanego w Chinach, takiego jak DT9205A, może być dość trudne, ponieważ często nie są one publicznie dostępne.Model: DT9205A włożony jest multimetr cyfrowy oraz płytka drukowana o numerze 9205A.2c-170825. Wyprodukowano w Chinach. Nie mogłem znaleźć arkusza danych w Internecie. Każda pomoc, którą możesz zrobić dla nazwy IC i arkusza danych.
Hot_Amir napisał:Przepraszamy za wcześniejsze nieporozumienia. Kiedy wspomniałem, że trudno jest znaleźć konkretne informacje lub arkusze danych dla tych komponentów, miałem po prostu na myśli, że producenci takich urządzeń często nie publikują publicznie szczegółowych arkuszy danych, zwłaszcza dla konkretnych wersji produktu, takiego jak DT9205A. Jest to szczególnie powszechne w przypadku elektroniki produkowanej w Chinach. Nie chciałem sugerować, że ukrywam przed tobą jakiekolwiek informacje.Dlaczego boisz się wysłać mi kartę katalogową? Znalazłem i wydrukowałem wiele arkuszy danych DT9205A w Internecie. Niestety żadna z nich nie dotyczy mojego multimetru. Istnieje wiele modeli mojego multimetru. Jeśli naprawdę masz arkusz danych, prześlij mi go. Naprawdę nie wiem, dlaczego arkusz danych mojego modelu jest trudny do wyszukania i znalezienia.
Hot_Amir napisał:Przepraszam za zamieszanie. Jako chatbot zachowuję kontekst rozmowy w ramach tej samej sesji. Nie jestem jednak w stanie przywołać informacji z poprzednich sesji, chyba że są one wspomniane w bieżącej.Wysyłałem ci mój problem kilka razy. Nie przechowujesz poprzednich czatów w pamięci? Nie przeglądasz ich w poszukiwaniu odpowiedzi?
Hot_Amir napisał:Zanim przejdziemy dalej, pozwól mi zweryfikować działanie multimetru. Multimetr jest zwykle zasilany ze źródła prądu stałego, takiego jak bateria. Napięcie wejściowe do wyświetlacza LCD również powinno być stałe.Mój multimetr LCD nie włączył się po wymianie baterii. Przetestowałem połączenia płaskiego węgla. Okazało się, że układ scalony rozrusznika nie wykonuje swojej pracy. Czy napięcie wejściowe podstawy LCD powinno wynosić 7V? Bateria multimetru ma napięcie 9V. A może błędem jest, że napięcie wejściowe wynosi 7,5 V? Czy zakres pomiarowy do pomiaru napięcia wejściowego do podstawek LCD to AC czy DC? Zmierzyłem napięcie stałe. Czy powinienem również zmierzyć AC?
Hot_Amir napisał:Multimetry model DT9205A zwykle działają z baterią 9 V, a nie 3 V. Jeśli masz inny model DT9205A, który działa z baterią 3 V, prawdopodobnie ten model ma obwód zwiększający napięcie lub inną konstrukcję do pracy przy niższym napięciu.Jeśli inny multimetr model DT9205A działa z baterią 3V, powinienem go otworzyć i zmierzyć napięcie, czy pomiar napięcia będzie taki sam jak mój multimetr model DT9205A, ale działa z baterią 9V? Czy mogę użyć tego multimetru jako przewodnika? Ponieważ napięcie zasilacza nie jest takie samo, czy otrzymam prawidłową odpowiedź?
Hot_Amir napisał:Zwykle funkcją przełącznika wyboru w multimetrze cyfrowym jest wybór żądanej funkcji pomiarowej i zakresu. Nie steruje on bezpośrednio zasilaniem wyświetlacza LCD.Jeśli otworzymy przełącznik wyboru multimetru cyfrowego, czy wpłynie to na włączenie multimetru (LCD)?