logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani generator sinusoidalny 0.01Hz-2Hz do sterowania elektromagnesem?

fliper_katrill 29 Lis 2005 01:54 4288 9
REKLAMA
  • #1 2036271
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam!
    Mam pomysł na urządzenie ale nie wiem jak je zrealizować.Generator sinusa podłączony do stopnia mocy zrealizowanego na tranzystorze max. 2 A napięcie mniej ważne , przyjmijmy 5-12 V.Tranzystor steruje cewką elektromagnesu, który w zalezności od sygnału sinusoidalnego o małym prądzie podanego na bazę wysterowuje prąd kolektora i przyciąga lub oddala metalową blaszkę (lub magnes).W efekcie ruch jest płynny nie jak w plie czy prostokącie.To odchylanie blaszki najlepiej jakby było regulowane, czyli "sinus" musiałby zmieniać częstotliwość wystarczy od 0.01 Hz do max 2 Hz.Duży prąd tranzystora jest potrzebny ze względu na ciężar blaszki.W grę wchodzi tylko sinus.Dodam że nie znam się nic a nic na generatorach i jakieś wypełnienia czy cuś nie są mi znane także nawet nie wiem czy mi to tez do szczęścia potrzebne :D Czekam na ewentualne pytanka :)
    Dzięki i pozdrawiam!!
    PS Koszt budowy układu nie większy niż 15 zł
    PS2 Mile widziane rozwiązanie na uC.

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2036385
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Można jeszcze na XR2206 ale można też użyć znacznie tańszej pętli fazowej (koszt do 2zł!) kod: CD4046. Wychodzi z tego piękny sinus regulowany napięciem czyli VCO od 0,1Hz do 6kHz.
    Sprostowanie:
    Oczywiście z CD4046 wychodzi nie sinus a prostokąt. Zrobiłem kiedyś taki generator sinusa ale tak: Regulacja częstotliwości za pomocą wspomnianej wyżej pętli fazowej 4046 której sygnał dodawany był na licznik CD4040 który z kolei adresował pamięć równoległą EEPROM 28C16 z zaprogramowanym wcześniej sinusem. Jako przetwornika D/A zastopsowałem drabinkę rezystorową typu R2R i po wygładzeniu był już precyzyjnie sterowany sinus. (podobny układ był kiedyś opisany w EP)
  • REKLAMA
  • #4 2036418
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    To mi wygląda na jakiś generator infradżwięków, tą mocą murów wprawdzie nie zburzy ale panikę w tłumie lub klasie może wywołac.Albo na zwierzęta.
    Gorzej z przetwornikami na tę częstotliwość.
    Właściwie przy tej częstotliwości nie jest potrzebny generator.
    Sinus jest funkcją kołową.
    Ja to zrobiłem (za młodu he he) na zmianie obrotów silnika zasilającego mimośrodowo powierzchnie drgającą. Z mocą nie ma problemów.

Można to zrobić jeszcze -też na silniku-wykorzystując tarczę na osi z otworami na obwodzie tłocząc powietrze przez rure o średnicy otworu.
    Jak w ręcznej syrenie p.poż.
  • #5 2037064
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Spokojnie chłopaki ;p
    To żadna zabawka, żaden straszak na zwierzątka ani tym bardziej do szkoły bo tą już kupę lat mam za sobą ;p...dzięki za odzew ale poprosze jednak o coś praktycznego , schemacik generatora prosty z regulacją, nie tam jakimiś wypełnieniami i jakieś tam coś i jeszcze piła i prostokąt...PO CO?? Tylko sinusik :) I nie pisałem że nie wiem po co tylko nie wiem jak...już ja wiem po co , ale ze wzgledu na konkurencję nie mogę powiedzieć. sinus od 0.01 do 2 Hz + stopień tranzystorowy .
    Dzięki i czekam na pomoc :)
    Pozdrawiam!!
  • #6 2037481
    twazny
    Poziom 26  
    Wbrew pozorom na tak małe częstotliwosci sprawa nie jest najprostsza w technice analogowej.
    Jeżeli nie jest wymagany super czysty sinus najłatwiej zrobić go ze schodków (przetwornik D/A robiony na piechote na demultiplekserach CMOS).Jako generator może byc wtedy ICM555.Albo na jakiejś pamięć ROM odtwarzanej bez końca.W końcu tez bedzie mikrokontroler..
  • REKLAMA
  • #7 2039400
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Jeszcze raz proszę o konkretne schematy..Dziękuję wszystkim serdecznie :)
  • #8 2039619
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    fliper_katrill napisał:
    Jeszcze raz proszę o konkretne schematy..Dziękuję wszystkim serdecznie :)

Przecież układ jest śmiesznie prosty. Do nóżki 1 i 2 podłączasz tranzystor (wzmacniacz klasy A) i masz pięknego sinusa na Twojej cewce (elektromagnesie). Ze względzu na małą częstotliwość nie trzeba się martwic o przepięcia indukcyjne. W przypadku zasilania 12V i I=2A maksymalna moc strat wydzielona na tranzystorze będzie nie większa niż 24W czyli wystarczy dowolny tranzystor powiedzmy 100W na radiatorze.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zbudować tani generator sinusoidalny 0.01Hz-2Hz do sterowania elektromagnesem? sinus.JPG (21.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2039770
    twazny
    Poziom 26  
    Przed chwilą widziałem w Ruchu Elektronik Hobby czy Nowy Elektronik Nr 5.Jest tam jak na zawołanie właśnie taki generator jakiego potrzebujesz.Nie sądzę aby można byłoby to jakoś gruntownie uprościć.Trzeba wziąść pod uwagę że wymagany zakres przestrajania to 1:200.
  • #10 2040301
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Dziękuję za wszystkie wypowiedzi :) tak jak pisałem jest mi to obca dziedzina, wszystko jest już prawie jasne...jak regulować częstotliwość w tym układzie w zakresie który jest w tytule postu??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego generatora sygnału sinusoidalnego o bardzo niskiej częstotliwości od 0,01 Hz do 2 Hz, przeznaczonego do sterowania elektromagnesem poprzez stopień mocy na tranzystorze zdolnym do prądu do 2 A przy napięciu 5-12 V. Autor poszukuje prostego, praktycznego schematu generatora sinusoidalnego z regulacją częstotliwości, unikając generacji sygnałów prostokątnych czy piłokształtnych. Proponowane rozwiązania obejmują układy analogowe na wzmacniaczach operacyjnych, generatory funkcji oparte na układzie XR2206, a także tanie układy pętli fazowej CD4046 z przetwornikiem D/A realizowanym przez pamięć EEPROM i drabinkę rezystorową R2R, co pozwala na precyzyjne generowanie sinusoidy. Wskazano, że generacja sinusoidy o tak niskich częstotliwościach jest wyzwaniem w technice analogowej, a alternatywnie można zastosować mikrokontroler do odtwarzania sygnału z pamięci. Stopień mocy może być zrealizowany na tranzystorze mocy (np. 100 W na radiatorze) pracującym w klasie A, co zapewni płynne sterowanie elektromagnesem bez problemów z przepięciami indukcyjnymi. Wskazano również na dostępność gotowych rozwiązań w czasopismach elektronicznych, podkreślając konieczność szerokiego zakresu regulacji częstotliwości (ok. 1:200). Autor prosił o konkretne schematy i metody regulacji częstotliwości w wymaganym zakresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA