logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blomberg WA695 nie odwirowuje, kręci bębnem jak przy praniu – co sprawdzić?

BEDY100 29 Lis 2005 11:23 2385 11
REKLAMA
  • #1 2036808
    BEDY100
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam mam pralke firmy blomberg otwierana z przodu nie z góry
    type wa 293
    mod.wa 200

przez 6 latek zero problemów ale ostatnio jej odbija
    Najpierw przestała wypompowywac wode przeczysciłem filtr i było ok
    ale teraz niechce odwirowywac,wczoraj wykreciłem i wkręciłem programnator spowrotem bez prania wirowała, mówie do żonki włóz pranie to napewno jest juz ok a tu znowu zamiast wirować to kręci tak jak by prała i nic pozatym,dzis rano bez prania tez niechce odwirowywać
    potrzebuje pomocy od was co to moze byc lub jak to naprawic
    z góry dziekuje:D
  • REKLAMA
  • #2 2036826
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Zwykle za problemy z wirowaniem odpowiada kondensator o pojemności kilkunastu µF. Jest on dość duży gabarytowo ale gdzie jest umieszczony w Waszej pralce to nie wiem (powinien być blisko silnika lub programatora). Nie pomyl go z filtrem zasilania sieciowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2036903
    BEDY100
    Poziom 11  
    Paw_el napisał:
    Witam.
    A wodę wylewa normalnie? nie siadła Ci pompka?

TAK WODE WYLEWA WYPOMPOWUJE,naprawde to sie nie znam na tym niemam zielonego pojecia co to moze byc
    pozdr
  • #5 2036929
    gart62
    Poziom 31  
    BEDY100, a może by tak wezwać serwis skoro się nie znasz?
  • #6 2036947
    BEDY100
    Poziom 11  
    gart62 napisał:
    BEDY100, a może by tak wezwać serwis skoro się nie znasz?

trzeba bedzie ale u nas nora i ludzi co sie znaja na tym niema,wiec moze sam bym na prawił a co tam!:D o ile da rade
  • REKLAMA
  • #7 2037024
    gart62
    Poziom 31  
    E chyba nie taka znowu nora.
    A w pralce nie było czasem jakiegoś schematu (lub jego części) na którymś elemencie lub klapie górnej?
    Pozdrawiam.
  • #8 2037051
    BEDY100
    Poziom 11  
    gart62 napisał:
    E chyba nie taka znowu nora.
    A w pralce nie było czasem jakiegoś schematu (lub jego części) na którymś elemencie lub klapie górnej?
    Pozdrawiam.

nic tam niewidziałem pralka była przywieziona z niemiec to znaczy odkupiona
    pozdr
  • REKLAMA
  • #9 2037392
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    przedmuchaj wezyk od hydrostatu bo wtedy wchodzi wirowka jak juz nie ma wody
  • #10 2037426
    BEDY100
    Poziom 11  
    Jan.dg napisał:
    przedmuchaj wezyk od hydrostatu bo wtedy wchodzi wirowka jak juz nie ma wody

wielkie dzieki wrescie jakas wskazówka a gdzie moge go znalesc ten weżyk??:cry:
  • #11 2038388
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2040480
    BEDY100
    Poziom 11  
    skryn napisał:
    Odkręć blachę/osłonę z tyłu pralki. Poniżej koła pasowego znajdziesz przeźroczysty "kubek" włożony do zbiornika- do niego będzie dołączony wężyk. Zdemontuj "kubek", wyczyść i wsadź z powrotem.
    Pralka musi działać.

przeczysciłem i działa pozdrawiam i dzekuje za pomoc
    :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Blomberg WA 293 (mod. WA 200) po 6 latach użytkowania przestała wirować, mimo że nadal wypompowuje wodę. Problem polega na tym, że bęben obraca się tylko jak przy praniu, bez wirowania. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony kondensator rozruchowy silnika, zwykle o pojemności kilkunastu mikrofaradów, umieszczony blisko silnika lub programatora. Zalecano również sprawdzenie drożności wężyka hydrostatu, który odpowiada za wykrywanie poziomu wody i uruchomienie wirowania. Po odkręceniu tylnej osłony pralki i oczyszczeniu przeźroczystego "kubka" z wężykiem hydrostatu, pralka zaczęła prawidłowo wirować. Wskazano, że w przypadku braku doświadczenia warto rozważyć wezwanie serwisu, jednak w tym przypadku samodzielne oczyszczenie wężyka rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA