logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28ML8600/00b - jak przestroić fonię i podłączyć równoległą w głowicy?

rokefeler 29 Lis 2005 12:50 1425 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2037187
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    sprawdź czy to 12V nie zmienia się jeśli przełączysz TV na inny zakres. jeśli 6 pin jest zasilaniem głowicy to oczywiście że możesz.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2037394
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Zobacz po ścieżkach które wychodzą z głowicy, podpinasz pod ścieżkę która idzie prosto do pcz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2038599
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    podlacz "rymi" na wejscie fali i po temacie
    pozdro
  • #6 2038890
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    teraz to narobiłem.Okazało sie że nie ma wyjścia if z głowicy bo wszystko jest w nią wbudowane.Starałem sie więc włączyc w głowice i niechcący zrobiłem zwarcie ekranem do rezystora 3166 który idzie na pin 12 głowicy i gdzieś dalej .tv wyłączył sie ale już sie nie podnosi :-(.Włącza sie na ułamek sekundy po czym wyłącza sie na ekranie pojawiają sie wielkie kolorowe plamy mrugają ledy od stereo od wyciszenia głosnika i od podtrzymania.Kurcze co padło?Czy ktoś mi może pomóc?W sumie fajny tv szkoda mi jak cholera!
  • #7 2060830
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    a wieć tak awaria była spowodowana przepaleniem sie tegoż rezystora:-) a fonie przestroiłem włączają sie na nóżkę nr 1 wejsciem i nóżkę nr 5 wyjsciem rymi do filtru fali powierzchniowej .Na nóżkach ceramika 5.5Mhz nie chodziło.Co zabawne chodziło też na nóżkach trapa??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia fonii w telewizorze Philips 28ML8600/00b oraz podłączenia wejścia równoległej w głowicy. Użytkownik pyta, do którego pinu głowicy należy podłączyć sygnał równoległej i czy pin 6, na którym jest 12 V, może służyć jako zasilanie. Zalecane jest sprawdzenie, czy napięcie na pinie 6 jest stabilne przy zmianie zakresu TV, ponieważ jeśli jest to zasilanie głowicy, można je wykorzystać. Brak opisów na płycie wymaga analizy ścieżek wychodzących z głowicy, aby znaleźć odpowiedni pin do podłączenia sygnału. Próba ingerencji w głowicę spowodowała zwarcie i uszkodzenie rezystora 3166 na pinie 12, co doprowadziło do awarii telewizora objawiającej się migającymi kolorowymi plamami i wyłączaniem się urządzenia. Po wymianie rezystora fonia została przestrojona, sygnał wejściowy podłączono do nóżki 1, a wyjściowy do nóżki 5, prowadzącej do filtru fali powierzchniowej 5,5 MHz. Zauważono, że fonia działała również na nóżkach trapa, co było nietypowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA