logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczanie plików na pendrive: Jak uniemożliwić usuwanie?

adziozone2 08 Lis 2023 14:30 1104 7
REKLAMA
  • #1 20805370
    adziozone2
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich.

Mam pendrive, i pasuje mi wgrać pliki i zabezpieczyć pendrive aby nikt nie mógł je usunąć. Tylko nie USB w komputerze czy laptopie, tylko pendrive. Ja jakiś czas temu miałem taki program, ale kurczę zapomniałem nazwę tego programu, bo nie używałem go.
    A i nie zabezpieczenie, nie ukrycie, tylko aby były widoczne, aby można była zobaczyć, ale nić więcej.
  • REKLAMA
  • #2 20805851
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    A jaki rzeczywisty cel ma ci to załatwić ?

Bo wybitnie to brzmi jak XY problem
  • REKLAMA
  • #3 20805939
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Wiedząc, na jakim kontrolerze jest ten pendrive możliwe jest spełnienie Twojego założenia.
  • #4 20806155
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20809079
    Adamerso
    Poziom 13  
    Ocena: 9

Cytat:
    Można zmodyfikować taki pendrive, aby był widoczny i zachowywał się jak napęd CD. Zobacz poniższy film:
    https://www.youtube.com/watch?v=wi75449U4Kc

Pozwolę się wtrącić, bo niestety ten filmik znam i o ile brzmi on fajnie, to autor, bazujący na programie Chip Genius, zapomniał wspomnieć, że jest to program rozwijany przez rosyjskich developerów. Niestety, w formie .zip jest zakodowany, żeby nie wywoływał błędów antywirusa, ale zaraz po wypakowaniu wbudowany w Windows Server 2022 Virus & Threat Protection wywala od razu jego komponenty jako trojana. Dodajmy, że niejeden tool do wyciągania dziwnych rzeczy z urządzeń używałem i nigdy żaden zaawansowany skaner urządzeń (no czy aż tak zaawansowany, ot odpytuje sprzęt, uprawnienia admina mają sens i tyle) takiego triggera nie wywoływał... Zatem pytanie z mojej strony, czy ktoś zna jakąś alternatywę dla niego i ogólnie oprogramowania z tej stronki? Czy pozostaje tylko zabawa z VMkami?
  • #8 20812525
    Adamerso
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    pidar napisał:

To wprawdzie nie odpowiedziało na moje pytanie, tylko potwierdziło moje wątpliwości odnośnie chipgenius'a ale znalazłem odpowiedź, to podpowiem dla innych :)

Co ciekawe starsze wersje chipgenius'a nie są tak zgodnie przez wszystko wykrywane przez antywirusy, co stwierdziłem po prostu idąc do tyłu w changelogu wersję po wersji, aż znalazłem następującą, najnowszą, którą przepuszcza windefender i wygląda znacznie lepiej w kontekście wyników virustotal.

Dodałem do niego jeszcze bazę z najnowszej wersji, zadziałało :)

Dodam jeszcze, że przeanalizowałem jego uruchomienie pod kątem zmian systemu w sandboxie i nie widzę nic niepokojącego :)
    Załączniki:
    • ChipGenius_v4_19_0319.zip (244.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zabezpieczenie plików na pendrive, aby uniemożliwić ich usunięcie, jednocześnie pozostawiając je widocznymi. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym użycie oprogramowania do szyfrowania, takiego jak BitLocker, które pozwala na zabezpieczenie danych hasłem. Inna propozycja dotyczy modyfikacji pendrive'a, aby działał jak napęd CD, co może uniemożliwić usunięcie plików. W dyskusji poruszono również kwestie związane z bezpieczeństwem oprogramowania, w tym program Chip Genius, który budził wątpliwości dotyczące jego bezpieczeństwa i wykrywalności przez oprogramowanie antywirusowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA