Posiadam monitorek Hyundai HL7870S, w którym pada HOT (tranzystor sterujący HV). Przed padnięciem w monitorze co jakiś czas było słychać odgłos przeskoku iskry -takie pyknięcie rozładowania kondesatora lub przesko iskry na HV. Po kilkunastu takich odgłosach monitor padł. Wymieniłem tranzystor HOT i kondesator na kolektorze HOTa i włączyłem. Wstawiłem 224J - 220n na 400V. Monitor nie odpalił, tylko po trzech minutach zaczoł cykać jak zegarek, HOT nie padł, padł IRF640, na lini B+. Wymieniłem tego IRFa. Monitor chodził koło minuty dwóch, były jakieś dziwne odgłosy jakby syczenie. Monitor się nie rozjaśnił, lecz znowu padł HOT. Co mogło paść. Czy powodem ponownego uszkodzenia może być niedopasowanie kondesatora lini odchylania poziomego, podłączonego do colektora HOTa. Naprawiał go ktoś inny i zgóbił ten kondesator. Ja włożyłem ze schematu HYUNDAI HL7870A C338 - 1,5nF.
Szanownych KOLEGÓW proszę o pomoc. Czy mogła paść strona pierwota przetwornicy, jak to sprawdzić, nie posiadam oscyloskopu. Za porady z góry dziękuję.
Szanownych KOLEGÓW proszę o pomoc. Czy mogła paść strona pierwota przetwornicy, jak to sprawdzić, nie posiadam oscyloskopu. Za porady z góry dziękuję.