logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skrętka F/UTP 6e brak połączenia - złączki RJ45, ekran i dodatkowy drucik

tomo280 09 Lis 2023 11:42 663 15
  • #1 20806556
    tomo280
    Poziom 10  
    Witam. Mam następujący problem z połączeniem internetowym w altance oddalonej o 40 metrów od routera poprowadzona jest ziemią skrętka f/UTP 6e na końcach zarobione złączki rj 45 i podłączone do drugiego routera sprawdzone wszystkie żyły przewodzą poprawiane dla pewności dwa razy złączki i nadal nie ma połączenia sprawdzając na innej krótszej skrętce tylko zwykłej UTP wszystko śmiga i tu moje pytanie czy może to być spowodowane że ekran oraz dodatkowy "cienki drucik " nie są nigdzie podłączone chyba że macie jakieś inne pomysły co może być przyczyną?
  • #2 20806566
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    Jak podłączyłeś przewody w złączach RJ45? Kolory i kolejność?

tomo280 napisał:
    poprowadzona jest ziemią skrętka

Jest dedykowana do układania w ziemi? Np. jest żelowana?
  • #3 20806584
    tomo280
    Poziom 10  
    Tak skrętka żelowana przeznaczona do układania w ziemi
    A kolejność i kolory we wtyczkach tak samo jak przy działającej skrętce czyli
    Biało-pomarańczowy
    Pomarańczowy
    Biało-zielony
    Niebieski
    Bialo-niebieski
    Zielony
    Biało-brązowy
    Brązowy
  • #4 20806596
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    Jeżeli przewód nie zamókł, a nie powinien, to doświadczenie wskazuje, że problem jest:
    1) We wtyczkach RJ45. Potrafią być wykonane z różną tolerancją i w danym gnieździe mogą nie mieć dobrego kontaktu.
    2) W złym podłączeniu przewodów we wtyczce RJ45. Może któryś z drutów jednak nie dochodzi do czoła wtyczki, lub jednak są pomylone przewody.
    Przewód żelowany i do tego 6e jest niewdzięczny do "zarabiania".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1009624.html
  • #5 20806600
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    tomo280 napisał:
    i tu moje pytanie czy może to być spowodowane że ekran oraz dodatkowy "cienki drucik " nie są nigdzie podłączone
    Jak kabel przy tej długości ma ekran który jest nigdzie nie podłączony, to jest duża możliwość że z tego powodu jest brak połączenia. Połączenie elektryczne w poszczególnych żyłach może i jest, ale ekran może łapać jakieś silne zakłócenia.
  • #6 20806613
    tomo280
    Poziom 10  
    Teraz pytanie gdzie ten ekran podłączyć?
  • #7 20806619
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    tomo280 napisał:
    Teraz pytanie gdzie ten ekran podłączyć?
    Do metalowej obudowy RJ45.
  • #8 20806632
    tomo280
    Poziom 10  
    Ok kupię dziś takie i tak zrobię ten drucik też tam podłączyć? Gdzieś czytałem że ten ekran trzeba uziemić ale nie wiem czy to prawda
  • #9 20806709
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    tomo280 napisał:
    Ok kupię dziś takie i tak zrobię ten drucik też tam podłączyć? Gdzieś czytałem że ten ekran trzeba uziemić ale nie wiem czy to prawda
    Zobacz.
    Diagram pokazujący montaż złącza sieciowego z oznaczeniem paska ładującego, drutu odprowadzającego i ekranu.
  • #10 20806727
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    tomo280 napisał:
    Gdzieś czytałem że ten ekran trzeba uziemić ale nie wiem czy to prawda
    Są tu fachowcy którzy zajmują się sieciami, to może potwierdzą. Ale na mój rozum ekran należy uziemić, a wraz z nią wtyczkę .Wtyczka powinna mieć metalowa obudowę. Jak na rysunku.
  • Pomocny post
    #11 20806895
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    tomo280 napisał:
    Ok kupię dziś takie i tak zrobię ten drucik

Nie rób tak. Kup gniazdka z keystonami metalowymi i zakończ przewód po obu stronach w tych gniazdkach. Kat 6A (nie ma 6e) jest wredna do zarabiania wtyczek RJ-45 (ja bym się nie podjął i żebym jeszcze miał dać gwarancję na długoletnie działanie).
    Ogólnie wszystkie przewody powinny być zakończone patchpanelem / gniazdem a dopiero potem urządzenia podłącza się krótkimi, giętkimi patchcordami.
    Pan.Kropa napisał:
    Ale na mój rozum ekran należy uziemić, a wraz z nią wtyczkę

Należy, ale nie wtyczkę, tylko keyston. Jednak przy takim odcinku w ziemi nie ma szans żeby nieuziomiony ekran cokolwiek miał znaczenie, a już na pewno nie takie, że komunikacji kompletnie brak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20808261
    tom3636
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jaką zaciskarką to zarabiałeś? Taką z allegro za 20 PLN? Tu może być pies pogrzebany. Druga sprawa to czy masz końcówki RJ45 do drutu Cat6A? Są do linki, drutu i uniwersalne. W sklepach wielkie oczy robią jak się pytam o konkretne....... Jak masz dobre RJtki i dobrą zaciskarkę to nie ma co się bać z zarabianiem. Jeśli drucik połączysz z blaszką RJ, potem jak RJ jest wpięta w jakiś switch, komputer patchpanel czy cokolwiek, to i tak w którymś momencie będzie to uziemione, jeśli to jest zgodnie ze sztuką zrobione oczywiście....
  • #13 20808267
    tomo280
    Poziom 10  
    tom3636 napisał:
    zaciskarkę to nie ma co się bać z zarabianiem. Jeśli drucik połączysz z blaszką RJ, potem jak RJ jest wpięta w jakiś switch, komputer patchpanel czy cokolwiek, to i tak w którymś momencie będzie to uziemione, jeśli to jest zgodnie ze sztuką zrobione oczywiście....

W tym wypadku nie będzie to uziemione ponieważ będzie to połączenie router-router i obawiam się że ten ekran nie będzie spełniał swojej funkcji a co gorsze może zaszkodzić
  • Pomocny post
    #14 20809132
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    tomo280 napisał:
    a co gorsze może zaszkodzić

Spokojnie, bez obaw. Zrób tylko porządnie keystony i gniazdka a nie wtyczki i wszystko będzie działać,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20812318
    facet_
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Po pierwsze należy sprawdzić połączenie zwykłym testerem sieci, ekran przydaje się przy silnych zakłóceniach albo dużych odległościach. Tu może być zwarcie żył wewnątrz kabla i trzeba to omomierzem posprawdzać. Tester pokaże czy nie pomyliłeś przewodów we wtyczkach. Omomierz pokaże czy wtyczka dobrze zaciśnięta. 40m to żadna odległość a żel oczywiście ale na lata a nie an kilka godzin. Nawet jak by w wodzie stał kabel do 10Mb w pół duplexie wynegocjuje. Do połączenia jakiegokolwiek potrzebujesz pomarańcz biały-pomarańcz i zielony-biało zielony. czyli 1-2-3-6 i to pomierz. Albo urwałeś w środku kabel albo ma zwarcie. Albo testowane urządzenia mają np na sztywno 1Gb i słaby kabel nie da rady tyle wynegocjować.
  • #16 20815840
    tomo280
    Poziom 10  

Problem rozwiązany, dziękuję wszystkim za cenne informacje i porady. Człowiek jest już mądrzejszy o parę kwestii. A mianowicie, problem rozwiązałem tak, jak radził "IC_Current". Zarobiłem na obydwóch końcach skrętki gniazda keystone, a do routerów krótkie odcinki zwykłej skrętki UTP zakończonej wtyczkami RJ45. Internet śmiga z dobrą prędkością i dostępem do Wi-Fi na całym podwórku, o to właśnie chodziło. Dzięki wielkie i pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia internetowego w altance, gdzie zastosowano skrętkę F/UTP 6e na długości 40 metrów. Po sprawdzeniu poprawności zarobienia złączek RJ45 oraz żył, problem mógł wynikać z niepodłączenia ekranu i dodatkowego drucika. Użytkownicy zasugerowali, aby ekran podłączyć do metalowej obudowy RJ45 oraz rozważyć użycie gniazd keystone zamiast wtyczek. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez zastosowanie gniazd keystone na obu końcach skrętki oraz krótkich odcinków UTP do routerów, co przywróciło stabilne połączenie internetowe.
REKLAMA