logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór suszarki do pralki Siemens IQ300 - Bosch vs Siemens, budżet do 2500PLN

mari631 10 Lis 2023 10:59 870 9
REKLAMA
  • #1 20808000
    mari631
    Poziom 4  
    Witam. Chciałbym kupić pierwszą suszarkę. W tej chwili pralka Siemensa IQ300, więc pewnie Bosch/Siemens. Budżet do 2500PLN. Upodobań i preferencji nie mam, bo nigdy suszarki nie używałem i ciężko stwierdzić, co właściwie tam ma być. W pralce używane są 3 programy(rzadko jakiś szybki, bawełna 40 i 90 od czasu do czasu) i jedyna opcja, która się wydaje dla mnie atrakcyjna to "do szafy". Najważniejsze, żeby ubrania(najczęściej program 40st. bawełna w pralce) nie wyglądały tragicznie, ale można było je użytkować w domu i ewentualnie śmieci wynieść, czy do sklepu osiedlowego iść bez wstydu. Porządne rozwieszenie na zwykłej suszarce jest wystarczające do takich ubrań i to jedyne wymaganie w sumie jakie mamy, bo "granie na czekanie" czy krasnoludki czyszczące wnętrze raczej odpada, bo sam mogę konserwować sprzęt. Do tej pory wpadł mi w oko model Siemensa WM14UR0EPL iQ500 (pompa) i Bosch WTG86410PL(grzałka). CO Szanowni Państwo polecacie? Rozglądam się w dużych sklepach w razie czego, bo łatwiej mi czytać i porównywać.
  • REKLAMA
  • #2 20808473
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 858
    mari631 napisał:
    Siemensa WM14UR0EPL iQ500 (pompa) i Bosch WTG86410PL(grzałka).

Ja tam staję za grzałką, na dłuższą metę nie wychodzi tak drogo. Wliczając w to różnicę w cenie, szybkość suszenia, no i serwis. Osobiście mam 6 serię na grzałce, wcześniej miałem 10 letniego Avantixx poszedł dalej suszyć u klientki.

Dodano po 4 [minuty]:

mari631 napisał:
    Siemensa WM14UR0EPL iQ500 (pompa) i Bosch WTG86410PL(grzałka).

Ja tam staję za grzałką, na dłuższą metę nie wychodzi tak drogo. Wliczając w to różnicę w cenie, szybkość suszenia, no i serwis. Osobiście mam 6 serię na grzałce, wcześniej miałem 10 letniego Avantixx poszedł dalej suszyć u klientki.
    mari631 napisał:
    Siemensa WM14UR0EPL iQ500
    A to chyba pralka.
  • #3 20826058
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    A te grzałkowce nie pobierają wody podczas suszenia? Dlaczego pralkosuszarki ją pobierają a grzałkowce nie? Woda gdzieniegdzie jest droga (nawet po 50 zł / m3).

Czy dalej będziecie za grzałkowcami jak prąd po nowym roku skoczy do 2-3 zł / kWh?
  • REKLAMA
  • #4 20826179
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 858
    marcinpdt napisał:
    te grzałkowce nie pobierają wody podczas suszenia?
    To są zupełnie inne sprzęty niż pralko suszarki i nie pobierają wody. To tak jakbyś porównał klimatyzację z lodówką :)
    marcinpdt napisał:
    Czy dalej będziecie za grzałkowcami jak prąd po nowym roku skoczy do 2-3 zł / kWh?
    Tak, bo suszą szybciej, łatwo jest oczyścić wymiennik, i są tańsze w kupnie i serwisie.
  • #5 20826187
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 436
    marcinpdt napisał:
    Czy dalej będziecie za grzałkowcami jak prąd po nowym roku skoczy do 2-3 zł

Już dawno nikt tego nie kupuje, mimo że prąd za złotówkę.
  • REKLAMA
  • #6 20826209
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1603
    Tak jak napisał kolega wyżej ... suszarki z grzałką odchodzą w zapomnienie, podobniej jak silniki komutatorowe w pralkach :)
  • #7 20828373
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Dziś byłem w sklepie oglądać suszarki, zapytałem " które z tych co są na wystawie mają pompę ciepła?" odpowiedź padła "WSZYSTKIE"
  • #8 20834300
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6949
    Zgadza się, teraz wszystko co ma napisane pompa ciepła jest w modzie. Grzałkowce to temat po mału zapomniany, choć mający swoje zalety. Natomiast UE skutecznie ubija fajne i wdzięczne rozwiązania, taki klimat współczesnej pseudo ekologii.
    Nie mniej z punktu widzenia serwisów dobrze, ze sprzedają się głównie suszarki z pompami, przynajmniej dzięki temu mamy regularnie dobre roboty.
  • #9 20834764
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Serwis suszarki z pompą to rozebranie całej suszarki. Dzień pracy. Koszt takiej naprawy może okazać się nieekonomiczny.
  • REKLAMA
  • #10 20835887
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6949
    mariukonie napisał:
    Serwis suszarki z pompą to rozebranie całej suszarki. Dzień pracy.

Bez przesady, wprawny serwisant zrobi to w 3,5 - 4 godzinki, w zaleznosci od konstrukcji o il nie będzie się obijać.
    Mowa oczywiście o rozbiórce, czyszczeniu i poskłądaniu w działające urzadzenie.

mariukonie napisał:
    Koszt takiej naprawy może okazać się nieekonomiczny.

Przy najtńszych chińczykach moze sięgnąc prawie połowy ceny urządzenia, ale wiekszość suszarek na rynku to sprzęty kosztujące po 2500-3500zł (bynajmniej w moim rejonie) i przy takich jak najbardziej jest to opłacalne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pierwszej suszarki do pralki Siemens IQ300, z budżetem do 2500 PLN, preferując modele Bosch lub Siemens. W dyskusji podkreślono zalety suszarek z grzałką, takie jak niższe koszty eksploatacji i szybsze suszenie, jednak zauważono, że urządzenia z pompą ciepła stają się coraz bardziej popularne. Uczestnicy rozmowy wskazali na różnice w serwisowaniu obu typów, z uwagą na to, że naprawa suszarki z pompą może być bardziej czasochłonna i kosztowna. Wspomniano również o modelach Siemens WM14UR0EPL i Bosch WTG86410PL, które są brane pod uwagę przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA