logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator z Bauknecht WA 725 SC pasuje do WA 725 S?

august_ 29 Lis 2005 15:22 3012 8
REKLAMA
  • #1 2037430
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam!
    Posiadam pralkę Bauknecht WA 725 S z uszkodzonym programatorem.
    Objawy:
    Najpierw przestało przesuwać się pokrętło.
    Potem zaczęła wyrzucać korki za każdym razem gdy się ją włączy. Bez znaczenia na jakim programie.
    Otworzyłem ją bo łudziłem się że da się zrobić sterowania na uC... :) (Do czasu jak zobaczyłem te przewody), poruszałem trochę i zaczęła działać.
    Teraz znów to samo - wyrzuca korki przy włączaniu.
    Ruszanie nic nie daje, a nie chcę odpinać kabelków, bo będzie problem.
    Instalację mam zabezpieczoną bezpiecznikiem automatycznym 10A.

Domyślam się, że za zwarcie odpowiedzialny jest programator. Jest do kupienia coś takiego. Fizycznie powinien wejść w obudowę, ale wygląda inaczej i jest od modelu WA 725 SC (moja pralka nie ma C).

Poniżej programatory:
    Mój, z 725 S:

...i z 725 SC
    [/img]

Czy ktoś dysponuje wiedzą na temat wymienności powyższych programatorów? Czy to będzie pasować? Bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Michał

Dodano po 23 [minuty]:

Znalazłem informację, że ta pralka ma 3000W, więc 10A to za mało. Być może to jest przyczyna. Kupię bezpiecznik 16A. Ale nie będzie pasował do oprawki. Co robić? Szlifować bezpiecznik, czy stłuc oprawkę?
  • REKLAMA
  • #2 2038172
    kwiatekj
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    nie programator tylko grzała siedzi
  • REKLAMA
  • #3 2038239
    august_
    Poziom 27  
    kwiatekj napisał:
    nie programator tylko grzała siedzi

Znaczy, że grzałka jest uszkodzona?
    Proszę wytłumacz skąd to stwierdzenie..?
  • Pomocny post
    #4 2038348
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    August, sprawdź najpierw blokadę drzwi (użyj funkcji Szukaj - wiele podobnych problemów). Żadna pralka nie włącza od razu grzałki w każdym miejscu na każdym programie (bez wody) - to te 3000W. Jeśli sadzi od razu to albo blokada albo filtr przeciwzakłóceniowy, a wtedy szukasz nie w tym miejscu pralki... Kto stwierdził, że to wina programatora?
  • REKLAMA
  • #5 2039170
    august_
    Poziom 27  
    No przeszukałem forum względem podobnych problemów - i tak jak mówiłeś, w pierwszej kolejności sprawdziłem blokadę drzwi...

:) :) :)

Odłączyłem całe to ustrojstwo i pralka ruszyła jak trzeba. Tylko teraz mam blokadę na stałe i żeby otworzyć drzwi muszę ingerować jakimś narzędziem.
    Bardzo ciężko znaleźć części do tego modelu.

Poza tym pozostaje jeszcze problem nieobracającego się programatora (zerwana sprężynka albo coś takiego) - ze względu na tą usterkę założyłem, że to ona powoduje zwarcie. A okazało się, że usterki są dwie - a wtedy jest najgorzej.

Chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest kupić coś nowego przy następnej usterce. Ale póki co - na potrzeby studenta pralka wystarcza.

Dziękuję wszystkim za pomoc w uruchomieniu pralki i gdyby jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć w sprawie programatora - byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam
    Michał
  • #6 2040131
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Witam. Z tym nie przesuwaniem się programatora może być tak, że nie dostaje zasilania z blokady (sygnał) i silniczek nie pracuje. Nie wiem na ile przewodów jest blokada bo nie widać. Sprawdź, czy silniczek programatora dostaje napięcie. Jeśli tak i nie kręci to uszkodzony. Pozdrawiam.
  • #7 2040169
    august_
    Poziom 27  
    To jest bardzo możliwe.
    W blokadzie są 4 przewody. Dwa grube niebieskie do odciągania skobla i dwa sterujące (zielony i żółtofioletowy).

zewrzeć niebieski z niebieskim, a zielony z żółtofioletowym?
  • REKLAMA
  • #8 2040785
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Niestety nie mam schematu do tego modelu i nie wiem czy to takie proste. Rozejrzyj się za nową blokadą, ew po przewodach zobacz gdzie one idą.
  • #9 2260398
    august_
    Poziom 27  
    Wymontowałem blokadę całkowicie i rozwarłem wszelkie przewody. Programator nie przesuwa się, drzwi trzeba otwierać śrubokrętem, ale da się wyprać..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z pralką Bauknecht WA 725 S, której programator przestał się przesuwać, a urządzenie wyzwala bezpieczniki przy włączaniu. Podejrzewano uszkodzenie programatora, jednak wskazano, że przyczyną może być uszkodzona grzałka lub blokada drzwi. Sprawdzenie blokady drzwi wykazało, że jej odłączenie pozwala na uruchomienie pralki, choć drzwi pozostają zablokowane mechanicznie. Problem z programatorem może wynikać z braku zasilania silniczka programatora, co może być związane z sygnałem z blokady drzwi. Wskazano, że programator z modelu WA 725 SC różni się wizualnie od tego z WA 725 S, a wymienność nie jest potwierdzona. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na silniczku programatora oraz ewentualna wymiana blokady drzwi lub programatora, jednak ze względu na trudności z dostępnością części rozważane jest zakupienie nowej pralki przy kolejnej awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA