Witam!
Posiadam pralkę Bauknecht WA 725 S z uszkodzonym programatorem.
Objawy:
Najpierw przestało przesuwać się pokrętło.
Potem zaczęła wyrzucać korki za każdym razem gdy się ją włączy. Bez znaczenia na jakim programie.
Otworzyłem ją bo łudziłem się że da się zrobić sterowania na uC...
(Do czasu jak zobaczyłem te przewody), poruszałem trochę i zaczęła działać.
Teraz znów to samo - wyrzuca korki przy włączaniu.
Ruszanie nic nie daje, a nie chcę odpinać kabelków, bo będzie problem.
Instalację mam zabezpieczoną bezpiecznikiem automatycznym 10A.
Domyślam się, że za zwarcie odpowiedzialny jest programator. Jest do kupienia coś takiego. Fizycznie powinien wejść w obudowę, ale wygląda inaczej i jest od modelu WA 725 SC (moja pralka nie ma C).
Poniżej programatory:
Mój, z 725 S:
...i z 725 SC
[/img]
Czy ktoś dysponuje wiedzą na temat wymienności powyższych programatorów? Czy to będzie pasować? Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Michał
Dodano po 23 [minuty]:
Znalazłem informację, że ta pralka ma 3000W, więc 10A to za mało. Być może to jest przyczyna. Kupię bezpiecznik 16A. Ale nie będzie pasował do oprawki. Co robić? Szlifować bezpiecznik, czy stłuc oprawkę?
Posiadam pralkę Bauknecht WA 725 S z uszkodzonym programatorem.
Objawy:
Najpierw przestało przesuwać się pokrętło.
Potem zaczęła wyrzucać korki za każdym razem gdy się ją włączy. Bez znaczenia na jakim programie.
Otworzyłem ją bo łudziłem się że da się zrobić sterowania na uC...
Teraz znów to samo - wyrzuca korki przy włączaniu.
Ruszanie nic nie daje, a nie chcę odpinać kabelków, bo będzie problem.
Instalację mam zabezpieczoną bezpiecznikiem automatycznym 10A.
Domyślam się, że za zwarcie odpowiedzialny jest programator. Jest do kupienia coś takiego. Fizycznie powinien wejść w obudowę, ale wygląda inaczej i jest od modelu WA 725 SC (moja pralka nie ma C).
Poniżej programatory:
Mój, z 725 S:
...i z 725 SC
[/img]
Czy ktoś dysponuje wiedzą na temat wymienności powyższych programatorów? Czy to będzie pasować? Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Michał
Dodano po 23 [minuty]:
Znalazłem informację, że ta pralka ma 3000W, więc 10A to za mało. Być może to jest przyczyna. Kupię bezpiecznik 16A. Ale nie będzie pasował do oprawki. Co robić? Szlifować bezpiecznik, czy stłuc oprawkę?