logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klatkujące i skokowe działanie Karty Nvidia 3070 + problemy z Laptopem Predator Helios 500

yungmski 13 Lis 2023 00:31 534 12
REKLAMA
  • #1 20812490
    yungmski
    Poziom 3  
    Słuchajcie potrzebuję kogoś naprawdę konkretnego co poświęci chwilkę. Odkąd kupiłem swojego laptopa jakieś 7 miesięcy temu , od tamtej pory mam z nim nieustanne problemy. Miałem mnóstwo bluescreenów, często laptop się wykrzaczał. Dużą część z problemów udało mi się naprawić lecz najbardziej zastanawia mnie jeden. Mianowicie karta graficzna. W momencie kiedy przełączę w Panelu Sterowania na Kartę Nvidii dzieję się to co jest na pokazanym filmie. Dzieje się to we wszystkich rodzajach gier, zmiana ustawień gier na niższe na pewno nie jest tutaj rozwiązaniem. Na przykładzie gry Forza Horizon 5, na maxymalnych detalach i ustawieniach, gra potrafi działać bez najmniejszego problemu powiedzmy z 20 minut na 80fps. Po czym po chwili fps są takie same lecz gra zaczyna nienaturalnie klatkować i dziwnie renderować. Gdzie niekiedy potrafi działać godzinami bez problemu. Tak samo dzieje się przy korzystaniu z przeglądarki czy przesuwaniu folderów po pulpicie. Kiedy przełączam kartę na zintegrowaną, problem ustępuje. Robiłem różne formaty usuwanie sterowników instalowanie nowych, nic nie pomaga. Pamiętam że kiedyś jak usunąłem wszystkie sterowniki karty i nie instalowałem nowych karta działała wyśmienicie, ale przez chwile. Jestem totalnym laikiem i nie znam się na tym, dlatego pisze do was, potrzebuje porządnego diagnosty, naprawdę z chęcią się odwdzięczę. (Pamiętam że kiedyś korzystałem z funkcji "Dostrajanie Wydajności" od Geforce Experience. I jakoś pamięcią sięgając od wtedy miałem największe błędy. Chodź bluescreeny pojawiały się praktycznie od nowości. Tutaj kontakt do mnie, marcellopuszanski(_at_)gmail.com lub instagram marcellopuszanski. Jeżeli będziecie potrzebować jakieś screeny z pracy Karty lub systemu wytłumaczcie mi odrazu w odpowiedzi jak mam to przejrzyście zapodać. Z góry dzięki za pomoc.

Laptop ACER Predator Helios 500 PH517-52 17.3" IPS 165Hz i7-11800H 16GB RAM 1TB SSD GeForce RTX3070 Windows 10 Home
    Ekran z nakładką wydajności NVidia GeForce RTX 3070 na laptopie podczas gry.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Trochę lepsza jakość filmu na którym widać jak to skacze.

https://www.youtube.com/watch?v=ox76p_2EfG8&ab_channel=Marcel%C5%81opusza%C5%84ski
  • REKLAMA
  • #2 20812590
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Zrób test 3dmark i sprawdź czy będą błędy podczas jego wykonywania.
    Czy sprawdzałeś zachowanie karty na zewnętrznym monitorze? To wygląda na problem z odświeżaniem.
  • REKLAMA
  • #3 20812615
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Laptop kupiłeś nowy ze sklepu? Jakie masz temperatury podczas grania?
  • #4 20812838
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Zainstaluj i uruchom HWiNFO64 (sensors only), następnie włącz grę, pograj z 10-20min. i zamieść screen z programu.
  • REKLAMA
  • #5 20813271
    yungmski
    Poziom 3  
    >>20812615
    Tak jest, kupiłem nowy z MediaExpert za 12,500zł. Był już 2 razy w serwisie przez co nie miałem go w domu z 4 miesiące i raz wymieniali płytę główna a za drugim razem mi go odesłali i napisali że wszystko jest wporzadku. Temperatury są wysokie zazwyczaj 85-90. Chodź teraz przeprowadziłem się na nowe mieszkanie i tutaj jest stosunkowo chłodno przez co sięgają max 70.
  • #6 20813289
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Może nagraj jakiś fragment z gry i wrzuć na youtube bo szczerze to ja nic tam niezwykłego nie widzę (może jestem ślepy). Sprawdź czy odświeżanie masz ustawione cały czas na te 165Hz
  • #7 20813292
    Kasek21
    Poziom 43  
    yungmski napisał:
    Chodź teraz przeprowadziłem się na nowe mieszkanie i tutaj jest stosunkowo chłodno przez co sięgają max 70.

Kupić laptopa za 12k zł. i musieć się przeprowadzić aby temperatury były akceptowalne - cud, miód, malina xD

Sprzedaj to w pierony i złóż Sobie stacjonarkę.
  • #8 20814874
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Zrób tak jak zalecają w odp. : #2 i #4.

Zasilacz (19.5V 16.9A) masz sprawny ?
    - trzyma parametry?

Ewidentnie coś z NVidiá.
    - może GDDR6 się "wysypują ", któraś z 8GB

! poniżej to płyta pod ver. wczesniejszą Acer predator Helios 500 ph517-51
    - i7-8750h plus GTX1070 8GB
    - paltforma Quanta ZGQ
    Klatkujące i skokowe działanie Karty Nvidia 3070 + problemy z Laptopem Predator Helios 500 Klatkujące i skokowe działanie Karty Nvidia 3070 + problemy z Laptopem Predator Helios 500

** płyta pod ACER PH517-51 , i9-8950HK plus GTX1070 GDDR5 8GB
    wygląda identyco

p.s
    Kol. model z tematu
    Predator Helios 500 PH517-51 to płyta od Quanta ZGX (DA0ZGXMBCD0 rev.)
    - jest *boardview pod Intel 11th gen Intel
    * jest PH517-61 ( DA0ZGXMBCD0 rev.D) z AMD (cpu Raven or Summit Ridge)> jest SM < (*.pdf)

Tutaj masz film Link z rozbiórki , widać wnętrze
    Schemat blokowy systemu ZGX.
  • #9 20816822
    yungmski
    Poziom 3  
    >>20812590
    Sory za tak długi czas bez odpowiedzi ale dostałem bana od moderatora jimasek za pisanie mb/s zamiast Mb/s.
    Nie jestem pewien czy to ten 3dMark Ci chodziło ale prosze.

Zrzut ekranu z wynikami benchmarku 3DMark Time Spy z kartą graficzną NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU. Zrzut ekranu z wynikami testu w programie 3DMark Basic Edition Wykresy wyników testów wydajności w narzędziu 3DMark Basic Edition.

Dodano po 9 [minuty]:

>>20812838
    W momencie jak korzystałem z tego HWiNFO nie ujrzałem dokładnie tego błędu wydajności i artefaktów o których mówiłem wcześniej, bo to jest raz na jakiś czas, ale były spadki płynności i lekkie klatkowania.
    Ważna uwaga jest taka że zawsze po resecie przez chwile komputer działa super.
    Kiedy zmieniam Tryb Wyświetlania (Panel Sterowania Nvidia) na "Optimus", praktycznie zawsze działa wszystko prawidłowo. Chodź też do czasu, jak zostawię grę dłużej odpaloną chodźby w lobby gry, gdzie Laptop w ogóle się nie męczy, po powrocie i tak działa wszystko gorzej.

Zrzut ekranu z programem HWiNFO pokazujący statystyki wydajności laptopa.
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO z danymi o procesorze i systemie. Zrzut ekranu z programu HWiNFO64 pokazujący parametry sprzętowe laptopa, w tym temperatury i zużycie GPU oraz dysku. Zrzut ekranu z programu HWiNFO64 pokazujący stan czujników laptopa z GPU NVIDIA GeForce RTX 3070.
  • REKLAMA
  • #10 20816851
    Kasek21
    Poziom 43  
    Przegrzewa się procesor i od czyszczenia układu chłodzenia i wymiany pasty termoprzewodzącej trzeba zacząć.

yungmski napisał:
    jak zostawię grę dłużej odpaloną chodźby w lobby gry, gdzie Laptop w ogóle się nie męczy

Zdziwiłbyś się xD
  • #11 20816865
    yungmski
    Poziom 3  
    Tyle że to się dzieje od nowości, jak miał świeżo co wylaną pastę od producenta. W dodatku Laptop miał wymienianą pastę 3 miesiące temu w serwisie MediaExpert jak go reklamowałem pierwszy raz. A laptop mam 6 miesiecy, to co ja mam pastę co miesiąc wymieniać? Mogę go wysłać na czyszczenie i wymianę pasty ale to nie jest ten powód napewno. W dodatku te wysokie temperatury pojawiły się tylko na sekundę przy włączaniu gry. Predator Sense cały czas pokazywał stabilną temperaturę okolice 70.

Dodano po 15 [minuty]:

Może to komuś coś pomoże w rozwikłaniu sprawy. Centralnie tydzień dwa po zakupie z laptopem działo się coś takiego co widać na filmie. Zaraz po włączeniu. Nie dało się nic zrobić. Po resecie przyciskiem raz/dwa odpalał się i działał normlanie. Dodam jeszcze raporty z naprawy. Może ktoś coś z tego wydedukuje. Raport naprawy laptopa Acer z widocznymi szczegółami usterki i wymiany części.

Zdjęcie raportu naprawy laptopa Acer w ręce osoby, przedstawiające szczegóły zgłoszenia i opis problemu. Raport naprawy laptopa Acer z MediaExpert.
  • #12 20816951
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Wygląda na uszkodzenie matrycy. (ost. filmik)
  • #13 20816991
    yungmski
    Poziom 3  
    Po wymianie procesora przez serwis, problem z matrycą i pikselami już się nigdy nie pojawił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Predator Helios 500 z kartą graficzną Nvidia 3070 zgłasza problemy z wydajnością, w tym klatkowanie i bluescreeny. Laptop był dwukrotnie w serwisie, gdzie wymieniono płytę główną, ale problemy nadal występują, szczególnie przy przełączaniu na kartę Nvidii. Użytkownik zauważa wysokie temperatury (85-90°C) podczas grania, które spadły do 70°C po przeprowadzce do chłodniejszego miejsca. Inni użytkownicy sugerują testy wydajności (3DMark), sprawdzenie temperatur oraz ustawień odświeżania. Pojawiły się również spekulacje o uszkodzeniu matrycy oraz problemach z GDDR6. Użytkownik zauważa, że po resecie laptop działa lepiej, a przełączanie na zintegrowaną kartę graficzną poprawia sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA