logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długie uruchamianie BIOS na laptopie Aorus 7 9KF i5 12500H RTX4060 - normalne czy usterka?

d8piotrek 14 Lis 2023 20:25 2364 27
  • #1 20815302
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam. Zakupiłem parę dni temu laptopa Aorus 7 9KF i5 12500H RTX 4060 z rozbudowaną przez sklep konfiguracją, tj. wymiana dysku na 1TB i pamięć na 32GB. Mam następujący problem z laptopem.

Otóż bardzo długo uruchamia się on do poziomu BIOS-a, tj. 25 sekund.
    I nie wiem, czy te laptopy tak długo się ładują, czy należy oddać na reklamację?

Dodam, że laptop był bez Windowsa i przy pierwszym włączeniu już tak długo się ładował, żeby dostać się do BIOS-u trzeba czekać około 22-25 sekund. Próbowałem zmieniać coś w BIOS-ie, ale nic nie poprawia sytuacji.

Inne laptopy gamingowe, z którymi miałem styczność, tj. ASUS, MSI, HP mają ten czas na normalnym poziomie, tj. 2 do 5 sekund.

Sam system uruchamia się szybko, jak minie już ekran wejścia do BIOS-u. Trwa to jak w innych komputerach, tj. 5 sekund na szybkim starcie i 12 sekund z wyłączonym szybkim startem. Tylko jak dodamy do tego 25 sekund, to robi się długo jak na laptop za 5599 zł.

Przede wszystkim chciałbym uzyskać informację, czy tak te laptopy się uruchamiają, czy mój ma wadę? Albo czy coś jeszcze w tym BIOS-ie można zmienić?

Pozdrawiam
    I z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 20815362
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    Zacznij wstawiać np. zdjęcia stron z BIOS, tak by można sprawdzić ustawienia i ewentualnie zaproponować zmiany.
  • #3 20815397
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Zdjęcia biosu.

Zrzut ekranu z ustawień BIOS pokazujący informacje o systemie, wersji BIOS i procesorze. Zrzut ekranu ustawień BIOS-u z zakładką Advanced w AMI Aptio Setup, pokazujący opcje konfiguracyjne dotyczące urządzeń graficznych i innych elementów systemu. Zrzut ekranu BIOS z ustawieniami rozruchu. Zrzut ekranu z BIOS-u komputera, pokazujący ustawienia wsparcia urządzenia TPM 2.0 oraz opcje związane z hierarchią platformy i specyfikacją fizycznej obecności. Ekran konfiguracji BIOS z włączonymi i wyłączonymi opcjami urządzeń. Zrzut ekranu z BIOS-u pokazujący konfigurację VMD, z wyłączonym kontrolerem VMD. Ustawienia BIOS-u z informacjami o dysku SSD Lexar NM620 1TB. Ekran ustawień BIOS z informacjami o konfiguracji USB, wersji modułu USB i podłączonych urządzeniach USB.
  • #4 20815512
    freebsd
    Poziom 42  
    Czy długie uruchamianie występuje nawet wtedy, gdy nie ma podłączonych żadnych urządzeń peryferyjnych do laptopa? Żadnych dysków, pendrive, monitorów, a nawet myszek i klawiatur?
  • #5 20817295
    d8piotrek
    Poziom 4  
    freebsd napisał:
    Czy długie uruchamianie występuje nawet wtedy, gdy nie ma podłączonych żadnych urządzeń peryferyjnych do laptopa? Żadnych dysków, pendrive, monitorów, a nawet myszek i klawiatur?

Tak, cały czas tak samo długo się ładuje nawet jak nic nie jest podłączone a jak jest to to czas się nie zmienia, gdy wyjąłem laptopa z pudełka i pierwszy raz włączyłem to już tak się ładował choć nie było systemu
    .
    Filmik na youtube:
    https://youtu.be/lg3qv7tMyu8
  • #6 20817334
    freebsd
    Poziom 42  
    Jeszcze jedna sprawa z rzeczy podstawowych: przywracałeś BIOS do ustawień fabrycznych?

Dodano po 5 [minuty]:

Ja nie widzę w ustawieniach BIOS czegoś, co by spowalniałoby rozruch. Może ktoś inny coś znajdzie i zaproponuje.
  • #7 20817507
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Tak przywracałem. Nic to nie pomaga. Możliwe jest aby taki długi czas ładowania był normą dla tego modelu ? Myślę czy nie wysłać na reklamację ale jak tak ma być to tylko pozbędę się na 1 miesiąc laptopa a nic to nie wniesie.
  • #8 20817554
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Zrób aktualizację biosu i sprawdź czy coś się zmieni.
  • #9 20817706
    d8piotrek
    Poziom 4  

Magic_moon napisał:
    Zrób aktualizację BIOS-u i sprawdź, czy coś się zmieni.

Zrobiłem, ale nic to nie pomogło. Dostałem odpowiedź ze sklepu, aby ustawić w BIOS-ie szybkie bootowanie. Ale nie widzę takiej opcji w tym BIOS-ie? Ale ogólnie to nikt nic nie wie. W opiniach tego modelu raczej nie znalazłem informacji, że jest problem z długim startem. Gigabyte chyba nie ma centrum pomocy. Jak z Asusem miałem jakieś wątpliwości, to pisałem do producenta i otrzymywałem odpowiedź. A tu czarna magia.
  • #10 20818132
    freebsd
    Poziom 42  
    Czy tak samo długo startuje z zasilaczem i bez?
    Serio pytam, skoro nie ma innych pomysłów :-) Mam teraz ThinkPad'a, który po podłączeniu do stacji dokującej HP uruchamia się dłużej niż twój.
  • #11 20818731
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Na zasilaczu i bez jest tak samo. 22 sekundy.
    Owszem jest różnica z zasilaczem czy na baterii ale później - jak już ładuje system windows, czyli pomijąc to czekanie 22 sekundy, to laptop na zasilaczu przy aktywnym szybkim uruchamianiu tj 6 sekund, a na baterii 14 sekund. Jeśli wyłączę opcje szybkiego startu to na zasilaczu - 12 sekund, bateria 26 sekund.

Mój poprzedni laptop Asus TUF 17 startował podobnie na zasilaczu tj 7 i 14 sekund, ale na baterii był dramat 26 sekund i 50 sekund bez szybkiego uruchamiania. Ale tam bios uruchamiał się 1 sekundę. Żeby wejść w bios trzeba było momentalnie naciskać F2 po włączeniu.

Edit;
    Pozwoliłem sobie rozebrać laptopa. Skep modyfikował mi pamięć i dysk, śrubki były zjechane od obudowy co źle świadczy o serwisancie, ale mając to na uwadze nie miałem obaw że starcę gwarancję, zresztą chyba jest dopuszczalna modyfikacja dysku.

Wyjąłem więc dysk M2 i bez różnicy nadal 22 sekundy. Ale wyjąłem też pamięć RAM i pierwszy start po włożeniu od nowa kości trwa 45 sekund !
    Na jednej kości czy na dwóch tak samo 22 sekundy, ale modyfikacja przy pamięciach - mam na myśli - włożenie jednej i potem dwóch albo na odwrót powoduje pierwszy start 45 sekund do biosa, i tak myślę czy przyczyna nie leży czasem w pamięci RAM ? Tylko niestety nie mam innych pamięci DDR4 żeby sprawdzić na innych. Założmy na chwilę że winna tkwi w pamięciach, pozostaje pytanie czy laptop ich nie toleruje i tak długo sprawdza ? Czy po prostu laptop jest tak zakodowany żeby za każdym razem przeprowadzał test pamięci i tak to długo trwa ? Przed zakupem tego laptopa gdzieś napotkałem 1 opinie że laptop długo się uruchamia ale kupujący sobie to tłumaczył że monitor ma odświeżanie 360Hz i dlatego tak długo ale co by miał monitor do uruchamiania i jego Hz według mnie nic.... ?
  • #12 20818744
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    d8piotrek napisał:
    Przed zakupem tego laptopa gdzieś napotkałem 1 opinie że laptop długo się uruchamia

Prawdopodobnie tak jest.

Po zmianie w RAM startuje dłużej bo widzi że się "coś" zmieniło i sprawdza.

Czy SelfTest dla SSD da się wyłączyć?
  • #13 20818836
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Po zmianie pamięci RAM większość płyt musi je "przetrawić".

Jakie masz te RAMy?
  • #14 20819099
    d8piotrek
    Poziom 4  
    artaa napisał:
    d8piotrek napisał:
    Przed zakupem tego laptopa gdzieś napotkałem 1 opinie że laptop długo się uruchamia

Prawdopodobnie tak jest.

Po zmianie w RAM startuje dłużej bo widzi że się "coś" zmieniło i sprawdza.

Czy SelfTest dla SSD da się wyłączyć?

Nie da się wyłączyć tego testu.
  • Pomocny post
    #15 20834302
    artaa
    Poziom 43  
    Przecież autor napisał:

d8piotrek napisał:

Jesteś kolejnym dowodem że prawdopodobnie tak jest.
  • #16 20834592
    d8piotrek
    Poziom 4  

Laptop wysłałem w piątek na gwarancji, zobaczymy, co stwierdzą.

Czy jak wróci, to będzie się uruchamiał jak należy - 2 sekundy, czy nadal 22 sekundy?

Mój 10-letni laptop Lenovo, który kupiłem nowy za 1000 zł, uruchamia się w 7 sekund do pulpitu. Choć wymieniłem w nim procesor z 1000M na 3320M, na poprzednim uruchamiał się aż 10 sekund.

Ponadto, przed wysyłką wystąpił problem z zatrzymywaniem się wentylatorów, jak pisałem wcześniej, gdy zmieniałem tryb, to stawały na chwilę, ale zaczęło się to powtarzać samoczynnie, mimo że nie zmieniałem, i dochodziło do dławienia termicznego. Temperatury oscylowały na GPU i CPU w okolicach 100 stopni.

Tak w ogóle, jest jakiś inny program od tego Gigabyte Control Center?
    Tak jak w Asusie jest G-Helper zamiast Aury, mały lekki program, mniej problematyczny. Ciekawe, czy do Gigabyte coś takiego by było, bo ten firmowy jest fatalny. Podświetlenie i ustawione tryby po ponownym uruchomieniu komputera resetują się, no i wentylatory się zatrzymują. Nie wiem, czy takie dławienie termiczne w dłuższym czasie nie będzie szkodliwe dla GPU i CPU?
  • #17 20847581
    dzidch
    Poziom 11  
    hey. wczoraj kupiłem dokładnie ten sam laptop mam konfigurację 2x ddr 4 16gb goodrama Numer części modułu: GR3200S464L22/16G
    i dysk ssd kingston 2tb KINGSTON SNV2S2000G
    Laptop dokładnie tak samo się zachowuje jak u ciebie.
    Daj znać jak będziesz coś wiedział .

poza tym lapek wydaje się działać ok .

z uśpienia wychodzi błyskawicznie
  • Pomocny post
    #18 20847755
    luuuuuk
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Niektóre Biosy tak mają że na starcie testują/sprawdzają podzespoły
  • #19 20847822
    d8piotrek
    Poziom 4  
    dzidch napisał:
    hey. wczoraj kupiłem dokładnie ten sam laptop mam konfigurację 2x ddr 4 16gb goodrama Numer części modułu: GR3200S464L22/16G
    i dysk ssd kingston 2tb KINGSTON SNV2S2000G
    Laptop dokładnie tak samo się zachowuje jak u ciebie.
    Daj znać jak będziesz coś wiedział .

poza tym lapek wydaje się działać ok .

z uśpienia wychodzi błyskawicznie

Laptop mam informację że jest w trakcie weryfikacji, może w następnym tygodniu będzie wysyłka. To jak dojdzie dam znać, co i jak.

Mam natomiast pytanie, czy w Twoim laptopie dobrze działa oprogramowanie Gigabyte Control Center ? Tzn, przy przełączeniu trybów zatrzymują się wentylatory na moment ? I jak się ustawi podświetlenie, tryb pracy wentylatorów to po restarcie komputera te ustawienia wracają czy utrzymują się ? Bo u mnie przypomnę po zmianie trybu wentylatory zatrzymuję się, i np w grze dochodzi do przegrzewania CPU i GPU, oraz jak ustawię kolor klawiatury czy zmodyfikuję sobie pracę wentylatorów to wszystko po restarcie wraca do ustawień domyślnych i musze od początku ustawiać.

luuuuuk napisał:
    Niektóre Biosy tak mają że na starcie testują/sprawdzają podzespoły

Być może, szkoda że w takim sprzęcie trwa to tak długo i nie da się tego wyłączyć. Wszystkie inne laptopy gamingowe i zwykłe uruchamiają się normalnie, i test trwa kilka sekund a nie kilkadziesiąt sekund. A miałem porównanie do Lenovo, MSI, Asus, HP.
  • #20 20848570
    dzidch
    Poziom 11  
    wentylatory wydają się ok. Klawiatura trzyma kolor zadany . Ale na początku podświetlał się emblemat na klapie z tyłu a teraz za grzyba nie . Mam wrażenie że stało się tak od odpalenia właśnie Gigabyte Control Center.

po zrobieniu ustawień defaultowych w Gigabyte Control Center. emblemat znów świeci
  • #21 20864507
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Witam po przerwie.

A więc tak. W ramach reklamacji laptop został wymieniony na nowy.
    I jest tak, stary laptop ładował bios 22 sekundy, a nowy 24 sekundy :(

Ale co najlepsze, kupiłem między czasie nowy komputer, przeszedłem z i5 10400F na Ryzen 5 7600, producent płyty głównej MSI , bałem się Gigabyte ze względu na laptop, a tu stacjonarny ładuje biosa, uwaga... 37sekund.
    Także się załamałem. Stary komputer 3 sek, nowy 37 sek, stary laptop 3 sek nowy 24 sek.

Ale udało mi się przyspieszyć ładowanie biosa w laptopie z 24 sek na 13 sek.
    Wyłączając TPM, tylko wcześniej trzeba odszyfrować dysk i wyłączyć Windows Hello.

Zaś w komputerze stacjonarnym wina leży prawdopodobnie po stronie pamięci RAM - będę z tym walczył ale w innym wątku.

Wracając do nowego laptopa, oprogramowanie Gigabyte Control Center działa jeszcze gorzej, teraz wentylatory zatrzymują się nawet jak minimalizuje grę do pulpitu i stoją 5 do 10 sekund. A przy poborze 200W 10 sek to mamy 100 stopni. Sam laptop spoko, wszystko działa, to ładowanie biosu widać w tych czasach staje się normą. Ale oprogramowanie w laptopie Gigabyte Control Center - tragiczne, ustawię wentylatory na Normal i białe podświetlenie klawiatury, to po restarcie owszem tryb zostaje ale podświetlenie już jest kolorowe i wentylatory domyślne dla trybu a najlepsze to zatrzymywanie się wentylatorów, czyli mam nowy laptop ale działa tak jak stary a nawet gorzej, na plus nie mam 1 bad piksela na ekranie.

Pozostaje więc jedno pytanie czy jest jakieś alternatywne oprogramowanie do GBC ? Narzekałem na Aurę w Asusie a tam przynajmniej wentylatory i tryby były dobre, trzymały ustawienia i nie stawały wentylatory - błędy były po aktualizacjach typu że klawiatura w oógle nie działała, albo polskich znaków nie było, albo podświetlenia nie dało się zmienić. Ale po paru godzinach udawało się opanować i działało dobrze 2 miesiące a tu w Gigabyte Control Center od startu nie działa tak jak powinno. Tylko czy jest jakieś zastępcze ? Jak do Asusa G-Helper ?
  • #22 20864732
    freebsd
    Poziom 42  
    Po tym co napisałeś, aż sprawdziłem na swoich.
    - DELL z i7-6820HQ start następuje w 8 sekund. Do chwili pojawienie się początku ładowania systemu. Laptop ma kilka lat.
    - Lenovo z i5-9300HF w około 4 sekundy. Jw.
    - ThinkPad z i7-1270P ładowanie systemu zajmuje 21 sekund, lecz zmierzyłem czasami nawet 40 sekund. Nie namierzyłem jeszcze, skąd taka różnica. Laptop z tego roku.
  • #23 20864982
    artaa
    Poziom 43  
    Coraz więcej "niepotrzebnych" modułów w BIOS... ;-)
    Jedni zaimplementują lepiej, drudzy gorzej, i mają to gdzieś,
    bo co to jest 30s dla wielu godzin pracy później.

PS. w bardzo dawnych czasach, wystarczyło włączyć sprawdzanie RAM w BIOS
    (typowe grzebanie bez wiedzy z czym co się wiąże) i komputer zamiast mieć POST w 5 sekund, liczył i liczył, a jak ktoś bogaty był i miał więcej pamięci, to mógł iść zupę jeść... ;-)
  • #24 20865130
    d8piotrek
    Poziom 4  

artaa napisał:
    Coraz więcej "niepotrzebnych" modułów w BIOS... ;-)
    Jedni zaimplementują lepiej, drudzy gorzej, i mają to gdzieś,
    bo co to jest 30 s dla wielu godzin pracy później.

PS. W bardzo dawnych czasach, wystarczyło włączyć sprawdzanie RAM w BIOS
    (typowe grzebanie bez wiedzy z czym co się wiąże) i komputer zamiast mieć POST w 5 sekund, liczył i liczył, a jak ktoś bogaty był i miał więcej pamięci, to mógł iść zupę jeść... ;-)

Pamiętam na Celeronie 566 MHz i jak brat zmienił pamięć z 64 MB na 256 MB to tak liczyło wtedy, ale fajnie to było, kolegę się wołało i patrz! Liczy!

Ale przynajmniej wyświetlało, a teraz czarna magia, 37 sekund i nie wiadomo, czy się płyta spaliła, działa czy nie działa, włączyłem czy nie włączyłem.

Także udało się wyjaśnić kwestię uruchamiania, czyli tak ma być.
    Ale tematu jeszcze nie kończę, bo walczę z tym oprogramowaniem GBC.
    Dużo ostatnio się mówi o wiatrakach i w laptopie też problem.... Zatrzymują się, wiatru nie robią, ale oszczędzają prąd :)
  • #25 20865230
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85

d8piotrek napisał:
    Dużo ostatnio się mówi o wiatrakach, a w laptopie też problem... Zatrzymują się, wiatru nie robią, ale oszczędzają prąd.

No ja u siebie oszczędzanie energii (w biosie), czyli energy star i coś tam jeszcze wyłączyłem, bo sprzęt na "niskich obrotach" jakoś dziwnie "piszczał", a w turbo grzał się jak cholera XD także te oszczędzanie prądu to trochę jak normy emisji spalin w autach, niby pomagają, a tak naprawdę pogarszają XD
    d8piotrek napisał:
    Także się załamałem. Stary komputer 3 sekundy, nowy 37 sekund, stary laptop 3 sekundy, nowy 24 sekundy.

Ale udało mi się przyspieszyć ładowanie biosa w laptopie z 24 sekund na 13 sekund.
    Wyłączając TPM, tylko wcześniej trzeba odszyfrować dysk i wyłączyć Windows Hello.

Korzystam z Debiana u siebie i jedyne, co mam włączone, to TPM. Secure Boot wyłączony, Fast Boot też wyłączony i wsio hula jak należy. Gdybym włączył Fast Boota, to od kliknięcia przycisku do stanu gotowości systemu minęłyby maksymalnie 3 sekundy XD
    d8piotrek napisał:
    Producent płyty głównej MSI, bałem się Gigabyte ze względu na laptop.

Miałem mobo Gigabyte kiedyś, jeszcze na lga775, to też się strasznie długo "ładowała", tak z 15 sekund schodziło.
  • #26 21320264
    rivano
    Poziom 9  
    Miałem tego laptopa, a znajomy kupił z mojego polecenia taki sam, ale z dwoma dyskami i o dziwo ten jego włączał się bez opóźnienia. Porównywałem BIOS i wszystkie ustawienia BIOS-u były takie same jak w moim. Zaktualizowałem mojego BIOS do wersji takiej samej jak kolegi i sprawdziłem ustawienia, ale nic to nie dało. Podobno w sklepie powiedzieli, że to przez dysk i trzeba go zamienić miejscami z drugim szybszym. Dajcie znać, czy wam pomogło.
  • #27 21593414
    piotrscigala
    Poziom 1  
    Mam tego laptopa od 8 miesięcy (zakup koniec października) i niestety właśnie się wykrzaczył 😭
    Po prostu się wyłączył i koniec. Zero reakcji. Ciekawe, co mu się stało.
    Pracował na zasilaczu, bateria pełna i w sumie trzyma spokojnie około godziny. Zero jakiegoś komunikatu. Pyk i martwy. Jutro dzwonię do sprzedawcy i wysyłam na gwarancji.
  • #28 21593513
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    piotrscigala napisał:
    Mam tego laptopa od 8 miesięcy (zakup koniec października) i niestety właśnie się wykrzaczył

miło z twojej strony że informujesz

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Aorus 7 9KF z procesorem Intel i5 12500H i kartą RTX 4060 wykazuje długi czas uruchamiania BIOS-u wynoszący około 22-25 sekund, co budzi wątpliwości, czy jest to normalne zachowanie czy wada sprzętu. Problem pojawia się od pierwszego włączenia, niezależnie od podłączonych urządzeń peryferyjnych oraz po przywróceniu ustawień fabrycznych BIOS. Aktualizacja BIOS nie przyniosła poprawy, a opcja szybkiego bootowania nie jest widoczna w BIOS-ie tego modelu. Wyjęcie dysku M.2 i pamięci RAM nie skróciło czasu startu BIOS. Wymiana laptopa na nowy w ramach gwarancji nie rozwiązała problemu – nowy egzemplarz również uruchamia BIOS w około 24 sekundy. Użytkownik zauważył, że wyłączenie TPM w BIOS pozwala skrócić czas ładowania BIOS do około 13 sekund, jednak wymaga to odszyfrowania dysku i wyłączenia Windows Hello. Inni użytkownicy potwierdzają podobne zachowanie tego modelu, wskazując na dłuższe testy podzespołów podczas POST jako możliwą przyczynę. Dodatkowo oprogramowanie Gigabyte Control Center sprawia problemy z kontrolą wentylatorów i ustawieniami podświetlenia, które po restarcie wracają do domyślnych wartości. W dyskusji pojawiły się porównania do innych marek i modeli laptopów, gdzie czas uruchamiania BIOS jest znacznie krótszy. W efekcie długi czas startu BIOS w Aorus 7 9KF jest prawdopodobnie cechą fabryczną, a nie usterką, choć użytkownicy zgłaszają problemy z oprogramowaniem i stabilnością wentylatorów.
REKLAMA