logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długi czas uruchamiania nowego PC - Intel Core i7-14700KF, SSD ADATA Legend 960 MAX 4TB

majkmajkone 08 Gru 2023 20:04 675 9
REKLAMA
  • #1 20852623
    majkmajkone
    Poziom 3  
    Podzespoły -
    Chłodzenie wodne Endorfy Navis F360 ARGB (EY3B006)
    Obudowa Nzxt H9 Flow
    Procesor Intel Core i7-14700KF
    Dysk SSD ADATA Legend 960 MAX 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
    Płyta główna Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX
    Pamięć Corsair Vengeance RGB, DDR5, 32 GB, 7200MHz, CL34
    Karta graficzna GeForce RTX 4080 GameRock
    Cooler Master Uchwyt na kartę graficzną V3 PCIE 4.0
    Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W (BN345)

Mam wrażenie, że PC się zbyt długo uruchamia. Wczytywanie biosu trwa ok. 15-20 sek i system ok 5 sek. (W moim starszym pc kilkuletnim trwało to 2 razy krócej.) Dlatego moje pytanie czy wszystko okej czy trzeba wysłać na gwarancje. Komputer jest nowy mam go kilka dni. Bencharmki porobiłem wszystkie wyniki prawidłowe. Również ustawienie ultraboot nic nie zmienia w biosie, bios tez wygrywalem na nowo. Po prostu dla mnie to bardzo zakakujace ze w nowym pc za tyle pieniedzy trwa to dwa razy dluzej i mam pewne obawy. prosilbym o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 20852638
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    majkmajkone napisał:
    W moim starszym pc kilkuletnim trwało to 2 razy krócej.

Trzeba było zostać przy starym :P

Jak masz ustawione bootowanie - dysk z systemem jest na pierwszym miejscu?

majkmajkone napisał:
    Wczytywanie biosu trwa ok. 15-20 sek

Coś w tym czasie jest wyśwetlane na ekranie?
  • REKLAMA
  • #3 20852642
    majkmajkone
    Poziom 3  
    Czarny ekran po 15-20 sek odpala sie logo (mozliwosc wejscia do biosu) i system sie juz sprawnie odpala

Dodano po 12 [minuty]:

tak dysk jest na pierwszym miejscu, Boot Option #1 Widnows Boot Manger (ADATA LEGEND 960)
  • #4 20852664
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Wyłącz w biosie pokazywanie tego loga przy starcie i zobacz co będzie pokazane na ekranie.

Karta z monitorem jakim kablem podłączona?
  • REKLAMA
  • #5 20852671
    majkmajkone
    Poziom 3  
    Czarny ekran i zmiast Loga Aours jest teraz jak na zdjeciu Monitor z wyświetlonym ekranem BIOS z logo ami.

Dodano po 2 [minuty]:

hdmi 2.1 (czy jakos tak) do 4k (kupilem lepszej jakosci)
  • #6 20852777
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Wg. producenta Bios ver.F9 obsługuje ten cpu
    * Link

Zobacz jaka masz (z fabryki) ver.Bios > zrób update.

p.s
    czytaj manual >>> jak to zrobic
  • #7 20852853
    majkmajkone
    Poziom 3  

Bios zaktualizowany jest do najnowszej wersji, wszystko działa sprawnie, ale długo się ładuje przed wczytaniem systemu Windows - około 15-20 sekund.
  • #8 20853588
    lisek
    Serwisant RTV
    Poczytaj Link
    * plus Link
    * plus Link_ z790-aorus-elite-ax-optimized
    Masz Win10 czy 11?

Zobacz co masz w Task Manager> zakłądka: Startup
    Postaw nowe drivery przez DDU (najpierw odinstaluj stare ...DDU)
    Plus ustawienia w Bios
  • REKLAMA
  • #9 20854348
    majkmajkone
    Poziom 3  

Powoli dochodzę do wniosku, że ten sprzęt tak ma i nie da się tego zmienić. Po wszelkich aktualizacjach biosu, resecie biosu i wielu wielu próbach różnych ustawień (bios-pc) mam wynik do 22 sek. (całego procesu.) Co jedno się zmieniło to teraz do pierwszego logo mam 10-12 sek (Aorus) chwilę się pokazuje i zaraz odpala się standardowo system i wszystko śmiga. (jakaś mała poprawa jest) Nie wiem czy jestem jakoś za bardzo wyczulony na tym punkcie, ale jakby nie patrzeć tu ma co startować w porównaniu do poprzedniego PC. 3DMark pokazuje wyniki prawidłowe i wszystko działa stabilnie)

Jak ktoś znajdzie jeszcze jakiś pomysł to śmiało. (kilka rzeczy co zrobiłem)
    - Reinstalacja systemu (Z WIN11 NA WIN10 - PS. Win10 bardziej mi leży)
    - Aktualizacja biosu
    - Restart biosu (bateria)
    - Ustawienia Ultra Boot
    - Rozruch 3 sekundy w Windowsie
    - Oczywiście przeczytałem dziesiątki rozwiązań (które nic nie pomogły)
    P.S liczę, że może jak Gigabyte da nową aktualizację, co się zmieni.
  • #10 20854422
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Win 10 domyślnie używa GPT, jeśli rozpozna, że płyta obsługuje GPT.
    Więc jeśli nie zrobiłeś nic z formatem podczas pierwszej instalacji, był to GPT. Głównymi powodami korzystania z GPT są dyski większe niż 2 TB, ponieważ MBR nie widzi dysków większych niż 2,2 TB.

* Link

Większość nowych płyt może wyświetlać logo OEM na 2 różne sposoby, zgodnie z konfiguracją bios (CSM ON / AUTO lub jako UEFI), UEFI jako obraz o najlepszej rozdzielczości zgodnie z projektem OEM, CSM może to pokazać lub nie.
    Zapewne kol. boot, wydaje się normalną sytuacją przy użyciu nowoczesnego sprzętu w trybie UEFI i SSD / NVMe drive.. ver.OEM wyświetla tylko bardzo krótki czas. Niektóre bios mają opcję "logo pełnoekranowe"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z długim czasem uruchamiania nowego komputera, wyposażonego w procesor Intel Core i7-14700KF oraz dysk SSD ADATA Legend 960 MAX 4TB. Czas ładowania BIOS wynosi 15-20 sekund, a system uruchamia się w około 5 sekund. Pomimo aktualizacji BIOS-u i ustawienia opcji Ultra Boot, czas uruchamiania nie uległ znaczącej poprawie. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym reinstalację systemu operacyjnego oraz reset BIOS-u, ale nadal odczuwa długi czas ładowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień bootowania, aktualizację BIOS-u oraz możliwość wyłączenia logo OEM przy starcie. Wskazują również, że długi czas uruchamiania może być normalny dla nowoczesnych płyt głównych w trybie UEFI z dyskami SSD/NVMe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA