logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Luebeck CC 20 - jak odblokować radio po błędnym wpisaniu kodu?

Tomasz Kraśnik 29 Lis 2005 18:29 4149 11
  • #1 2038003
    Tomasz Kraśnik
    Poziom 2  
    Witam.
    Coś się zrobiło i radio poprosiło o kod. Znam kod więc wprowadziłem i nie wiedziałem którym przyciskiem zatwierdzić. Po kolejnej próbie radio zupełnie się zablokowało. Widać tylko takie kreski "---" na wyświetlaczu. Ktoś podpowiedział że może zablokowałem klawiaturę radia.
    Co mam zrobić aby odkodować rodio ? Proszę o pomoc. Tomasz Kraśnik
  • #2 2038055
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Tomasz Kraśnik napisał:
    Witam.
    Coś się zrobiło i radio poprosiło o kod. Znam kod więc wprowadziłem i nie wiedziałem którym przyciskiem zatwierdzić. Po kolejnej próbie radio zupełnie się zablokowało. Widać tylko takie kreski "---" na wyświetlaczu. Ktoś podpowiedział że może zablokowałem klawiaturę radia.
    Co mam zrobić aby odkodować rodio ? Proszę o pomoc. Tomasz Kraśnik

Witam, temat poruszany kilkadziesiąt razy, trzeba szukać odpowiedzi , jest napewno na tym forum. Krótko: dwa plusy do czasu, aż pojawi się"cod", potem kod następnie "^" i gotowe.Pozdrawiam.
  • #3 2038305
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wygląda jeszcze na to że masz zły kod do tego radia.

SławeK
  • #4 2073560
    ruby102
    Poziom 12  
    Potrzymaj radio włączone przez około godzinke i napis "Code" sam wskoczy.
  • #5 2464017
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    sorry że się wtrące do tego tematu ale z tym radiem mam troche inny problem:
    1) na wyjściu jednego kanału cały czas jest pod napięciem
    2) zepsół się 1 kondensator
    3) radio się nie chce wyłączyć (jak przekręcam pokrętło w prawo powinno sie wyłączyć lecz się nie wyłącza i świecą wszystkie diody
    4) jak włącze przy dobrej stronie kolumne (6 ohm) to przy połowie mocy zaczynają diody mrógać w rytm bassu
    5) z jaką najmniejszą impedancją może pracować te radio
    6) czy napewno jest w tym ukladzie tda2005 czy jakiś inny
  • #6 2464628
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    pkt 1 i 2 może to to samo jak masz zepsutą jakąś część to ją wymień

3. A nie podłączyłeś przypadkiem drugiego plusa pod wyjście anteny automatycznej lub jest uszkodzony potencjometr

4.Jeśli końcówka jest strawna i radio jest podłączone odpowiednio grubymi przewodami do akumulatora to nie powinno się tak dziać

5.Typowa impedancja 4 ohm (niektórzy przeciążają na 2 omy ale może paść końcówka)

6.Dokładnie tak
  • #7 2464763
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    może być zepsuty scalak i przez to się nie wyłanczać
  • #8 2466844
    SlaweK
    Poziom 43  
    Scalaki nie psują się tak ze nie można wyłączyć radia. Chyba wiesz jak działa wyłącznik ? A jeśli tak to go zmierz czy rozłącza obwód. Ja również uważam że źle go podłączasz.

SławeK
  • #9 3515522
    andrzejj82
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam , mam podobny problem , radio wyświetla trzy kreski , po podłączeniu pod zasilanie na kilka godzin to samo , wymieniłem również wsady epromu na kilka innych i nadal trzy kreski bez możliwości wpisywania kodu , napięcie 8V na układzie AN7465S jest , zasilanie epromu OK , oscylator procesora pracuje , co można jeszcze sprawdzić ?
  • #10 3516139
    SlaweK
    Poziom 43  
    Podmieniaj wsady dalej , do... albo popraw co trzeba jak należy i napraw co przy okazji zepsułeś. Zalecam bardzo uważne przyjrzenie się schematowi.

SławeK
  • #11 3516226
    andrzejj82
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Pracuje oczywiście na oryginalnym wsadzie , zmieniając tylko licznik błędów (adres 60:0A , na 2C lub 29 ) , a te inne wgrałem tylko do sprawdzenia .
  • #12 3516504
    SlaweK
    Poziom 43  
    No to jest 60:0A dla radia. Sprawdź schemat podłączenia pamięci z procesorem a nie zaszkodzi obejrzeć przebiegi oscyloskopem.
    A swoją drogą, fachowo podany adres.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt Luebeck CC 20 zablokowało się po błędnym wpisaniu kodu zabezpieczającego, wyświetlając na ekranie trzy kreski "---". Aby odblokować radio, należy wprowadzić kod i zatwierdzić go dwoma przyciskami plus (+) do momentu pojawienia się napisu "cod", następnie wpisać kod i potwierdzić symbolem "^". Jeśli radio pozostaje zablokowane, możliwe jest, że kod jest nieprawidłowy lub pamięć EPROM jest uszkodzona. W przypadku problemów z elektroniką radia, takich jak ciągłe napięcie na wyjściu kanału, uszkodzony kondensator, czy radio nie wyłącza się, zaleca się sprawdzenie poprawności podłączenia, potencjometru, a także stanu scalaków i elementów końcówki mocy. Typowa impedancja głośników dla tego modelu to 4 Ω. W przypadku problemów z pamięcią EPROM i procesorem (np. układ AN7465S), warto zweryfikować schemat połączeń i przebiegi oscyloskopowe. Wymiana wsadów EPROM oraz reset licznika błędów może pomóc w przywróceniu funkcjonalności radia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA