Dzień dobry,
Wiem temat wałkowany, ale wybaczcie, nie potrafię chyba szukać w elektrodowej wyszukiwarce.
Postanowiłem, że wymienię stary sprzęt na nowy dla syna.
Obecnie konfiguracja chyba mniej więcej taka:
I5-3470, 16GB ram, GTX1060 6GB, jakiś SSD...
I ogólnie rzecz ujmując to sprzęt spełnia minimalne wymagania dzisiaj, ale ze względu na wiek płyty i CPU i to że chce wykorzystać okazję na święta i nie wymyślać niepotrzebnego prezentu, to zapadła decyzja o wymianie.
Nie mogę się zdecydować czy pójść w AM4 i "Ryzena" czy w Intela np. I5-12400...
Koszty to nie jakieś najważniejsze kryterium, ale są istotne i chciałbym zachować jak najlepszy stosunek ceny do jakości/wydajności.
Zamarzyła mi się płyta z WiFi, najlepiej 2x M.2
Pod I5 znalazłem: PRIME B760M-A WIFI D4 ~550pln
lub ASRock B760M PRO RS/D4 (510pln) tylko ta ma złącze m.2 pod kartę WiFi.
Różnica w cenie mówi mi, że lepiej brać pierwszą opcję.
Czy "Ryzen" nie wyjdzie taniej przy podobnej wydajności? Może jakieś propozycję?
W sumie to będę na początek kupował płytę, CPU no i wymiana pamięci mnie czeka i nowy zasilacz.
Z góry dziękuję
Wiem temat wałkowany, ale wybaczcie, nie potrafię chyba szukać w elektrodowej wyszukiwarce.
Postanowiłem, że wymienię stary sprzęt na nowy dla syna.
Obecnie konfiguracja chyba mniej więcej taka:
I5-3470, 16GB ram, GTX1060 6GB, jakiś SSD...
I ogólnie rzecz ujmując to sprzęt spełnia minimalne wymagania dzisiaj, ale ze względu na wiek płyty i CPU i to że chce wykorzystać okazję na święta i nie wymyślać niepotrzebnego prezentu, to zapadła decyzja o wymianie.
Nie mogę się zdecydować czy pójść w AM4 i "Ryzena" czy w Intela np. I5-12400...
Koszty to nie jakieś najważniejsze kryterium, ale są istotne i chciałbym zachować jak najlepszy stosunek ceny do jakości/wydajności.
Zamarzyła mi się płyta z WiFi, najlepiej 2x M.2
Pod I5 znalazłem: PRIME B760M-A WIFI D4 ~550pln
lub ASRock B760M PRO RS/D4 (510pln) tylko ta ma złącze m.2 pod kartę WiFi.
Różnica w cenie mówi mi, że lepiej brać pierwszą opcję.
Czy "Ryzen" nie wyjdzie taniej przy podobnej wydajności? Może jakieś propozycję?
W sumie to będę na początek kupował płytę, CPU no i wymiana pamięci mnie czeka i nowy zasilacz.
Z góry dziękuję