logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przycisku wyjścia z podświetleniem do elektrozaczepu - zagadnienie z przewodami

Conreate 17 Lis 2023 14:22 2553 9
  • #1 20819634
    Conreate
    Poziom 8  
    Ocena: 16

Dzień dobry.

Zwracam się do Was z małą zagwozdką. Po stronie posesji zamontowałem przycisk wyjścia do sterowania elektrozaczepem z pamięcią. Poprowadziłem nowy tor zasilania 12V, zamontowałem na słupku przycisk wyjścia i... Poległem na podłączeniu. Elektrozaczep ma tylko dwa bieguny do zasilania. Przycisk jest z podświetleniem. Posiada pięć przewodów:

- Czerwony - 12V
    - Czarny - ground
    - Żółty - NC
    - Niebieski - NO
    - Zielony - COM

Za cholerę nie wiem, co jest grane. Zasilanie podłączyłem prawidłowo. Reszta nie wzbudza elektrozaczepu po wciśnięciu przycisku. Robiłem różne kombinacje przez łączenie lub zamienianie przewodów czerwonego, zielonego, żółtego. Nic to nie daje. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Mnie zaczęła od tego głowa pękać 😅

Przycisk wyjścia z pięcioma przewodami na drewnianej powierzchni Przycisk wyjścia z podświetleniem z widocznymi oznaczeniami przewodów.
  • #2 20819683
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    Twój przycisk ma zaciski +12VDC i GND do zasilania układów przycisku(dioda LED). Domyślam się że NC, COM i NO to po prostu wyprowadzenia styków przekaźnika sterowanego elektroniką przycisku(jeśli jest w nim takowa) lub styków włącznika sterowanego manualnie. Tu możesz przeczytać o elektrozaczepach z pamięcią: Link .
    Nie wiem jak sterowany masz elektrozaczep, czy napięciem AC czy DC. Jeśli 12V DC to możesz spróbować podłączyć tak jak na rysunku.
    Schemat połączeń przycisku do elektromagnetycznego zwory N.C. 12V DC
  • #3 20820073
    Conreate
    Poziom 8  
    @alekt77 Dziękuje za odpowiedź.

Zaczep jest sterowany prądem DC. Spróbuje skorzystać z Twojego rysunku.
  • #4 20824900
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Chyba zamiast zacisku NC powinieneś podłączyć zacisk NO, bo inaczej zaczep będzie stale pod napięciem.
    Schemat jest dla zwory elektromagnetycznej, która powinna być stale pod napięciem, elektrozaczep działa dokładnie odwrotnie.
  • #5 20832467
    Conreate
    Poziom 8  
    Nie odpowiadałem dłuższy czas, ponieważ miałem masę innych zajęć.
    Wracając do sprawy z przyciskiem. Dzisiaj zająłem się nim. Skorzystałem ze schematu @alekt77 i w ten sposób podłączyłem przycisk. Działa 🙂 Bardzo dziękuję za udział w dyskusji.

Przycisk z podświetleniem na słupku otoczony zimowym krajobrazem.
  • #6 21613230
    krajesiak
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Chciałbym wskrzesić temat - czy ktoś podpowie, narysuje jak do tego schematu dodać jeszcze przekaźnik na pilota, który sterowałby otwarciem zwory elektromagnetycznej. Przekaźnik ma wejścia napięciowe i styki NC, NO i COM.

Z góry dzięki bo myślę i wymyślić nie mogę :/ Nie wiem jak go wpiąć w ten obwód żeby wzbudzenie go odcinało prąd od zwory i żeby funkcjonowało to z takim samym przyciskiem wejścia / wyjscia jak u kolegi.
  • #8 21613493
    krajesiak
    Poziom 12  
    Byłbyś łaskaw dorysować mi jak wpiąć przekaźnik by działał z przyciskiem wyjścia?
    Schemat połączeń przycisku wyjścia, zamka elektromagnetycznego i modułu przekaźnika
  • #9 21613512
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    >>21613493
    Schemat podłączenia przycisku wyjścia do zwory elektromagnetycznej i przekaźnika
  • #10 21613636
    krajesiak
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przycisku wyjścia z podświetleniem do elektrozaczepu z pamięcią, zasilanego napięciem 12V DC. Przyciski posiadają pięć przewodów: zasilanie +12V (czerwony), masa (czarny), oraz styki NC, NO i COM (żółty, niebieski, zielony). Elektrozaczep ma tylko dwa zaciski do zasilania. Problem polegał na prawidłowym połączeniu styków przycisku z elektrozaczepem, aby po naciśnięciu przycisku nastąpiło wzbudzenie zaczepu. Zalecane jest podłączenie zasilania przycisku do +12V i GND, a styki NO i COM wykorzystać do sterowania elektrozaczepem, gdyż użycie NC powoduje stałe podanie napięcia. Schemat podłączenia uwzględnia, że elektrozaczep działa odwrotnie niż zwora elektromagnetyczna – nie powinien być stale pod napięciem. Po zastosowaniu schematu z wykorzystaniem styków NO i COM przycisk działa poprawnie. W dyskusji pojawiła się także prośba o rozszerzenie schematu o przekaźnik sterowany pilotem, który miałby współpracować z istniejącym przyciskiem, jednak nie podano rozwiązania tego zagadnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA