logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie końcówki Hand box ATX 2000 do kolumn Alphard Magnum S 18X i 335X oraz Reloop Ampire

Staszek3616 19 Lis 2023 18:43 534 10
REKLAMA
  • #1 20823092
    Staszek3616
    Poziom 3  
    Hand box ATX 2000 proszę o poradę ewentualnie jakiś schemat jak optymalnie podłączyć ta końcówkę do kolumn , posiadam 2 szt basy alphard magnum s 18x moc 1000w w rms 500w 8ohm i dwie sztuki alphard magnum 335x moc 600w w rms 300w 8ohm dodatkowo mam też końcówkę reloop ampire którym mogbym zasilić górki proszę o poradę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20824893
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Staszek3616 napisał:
    dodatkowo mam też końcówkę reloop ampire którym mogbym zasilić górki proszę o poradę

By system nagłaśniający spełniał przynajmniej minimalne warunki profesjonalnego systemu, zasilenie nadstawek drugą końcówką mocy jest nieodzowne.
    Jaki to model Reloopa?

Niepotrzebnie otworzyłeś dwa zbieżne wątki. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20824976
    Staszek3616
    Poziom 3  
    Reloop ampire d1080 sorki być może zrobiłem nie to nie świadomie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20825251
    DjMapet
    Poziom 43  
    Z głównych (MAIN OUT) wyjść L i R miksera, sygnał należy podać na wejście A kanału lewego (CHANNEL ONE) oraz na wejście A kanału prawego (CHANNEL TWO) końcówki ATX-2000, dwoma kablami sygnałowymi: od strony miksera taki wtyk, jakie ma gniazda wyjściowe a od strony końcówki mocy wtyk XLRm.
    Jeśli wyjścia główne MAIN OUT miksera są symetryczne (np na gniazdach XLR, lub TRS) najlepiej użyć kabli symetrycznych.
    Do wyjścia kolumnowego kanału lewego (OUT ONE) ATX-2000 podłączyć jeden bas a do wyjścia kolumnowego kanału prawego (OUT TWO) podłączyć drugi bas, dwoma kablami kolumnowymi z wtykami SPEAKON. Najlepiej zastosować kable o przekroju żył 2x 4mm².

Z wyjścia OUT HIGH ONLY lewego (CHANNEL ONE) kanału ATX-2000, należy podać sygnał na wejście lewego kanału INPUT CH1 końcówki Reloop a z wyjścia OUT HIGH ONLY prawego (CHANNEL TWO) kanału ATX-2000, należy podać sygnał na wejście prawego kanału INPUT CH2 końcówki Reloop.
    Połączenia należy dokonać dwoma sygnałowymi kablami niesymetrycznymi TS - XLRm (duży jack mono - XLR męski), tego typu: https://sklepmuzyczny.pl/produkt/49094-adamhall-k3mmp0600.html

Do wyjść kolumnowych końcówki Reloop należy podłączyć nadstawki: do wyjścia OUTPUT CH1 lewą (patrząc od frontu!) a do wyjścia OUTPUT CH2 prawą (patrząc od frontu!). Połączeń dokonać dwoma kablami kolumnowymi o przekroju żył 2x2,5mm² z wtykami SPEAKON.

W ATX-2000, przełącznik MONO/BRIDGE ustawić w pozycji wyciśniętej.
    Przełączniki crossovera obu kanałów ustawić w pozycji środkowej.
    Potencjometry crossovera (czyli podział pasma pomiędzy nadstawkami a basami) obu kanałów należy ustawić wstępnie w okolicy 100Hz. Dokładniej można je ustawić na słuch po włączeniu muzyki i ustawieniu proporcji wzmocnienia pomiędzy obu końcówkami.

Pozdrawiam.
  • #5 20825370
    Staszek3616
    Poziom 3  

Dzięki wielkie, o to mi chodziło - jasno i czytelnie opisane. A jeszcze dopytam, więc nie ma sensu wpinać samych basów w wyjście mono ATX i połączyć je obie razem?
  • REKLAMA
  • #6 20825425
    DjMapet
    Poziom 43  
    Staszek3616 napisał:
    nie ma sensu wpinać samych basów w wyjście mono ATX i połączyć je obie razem?

He, he, ja bym tak zrobił, ale Tobie (przynajmniej na razie) nie polecam zasilania tych basów tą końcówką w trybie mostka (bridge).
    Łączna moc basów to 1000W i spięte równolegle będą miały impedancję 4 om a przy takim obciążeniu moc końcówki w trybie pracy mostkowej (bridge) to aż 2200W, więc przy (nawet przypadkowym) zbyt mocnym odkręceniu końcówki, cewki głośników ulegną spaleniu. Z drugiej strony, przy mocnym, długotrwałym odkręceniu, może też dojść do uszkodzenia samej końcówki mocy. 4 om to bardzo duże obciążenie dla końcówek mocy pracujących w trybie mostka.

Pograsz dłużej, nabierzesz doświadczenia w obsłudze systemów estradowych, to będziesz podłączał w mostku. :-)
    Najważniejsze, to NIE GRAĆ na świecących na czerwono CLIP-ach. Owszem może się zapalić, ale nie za często i na ułamek sekundy.

Pozdrawiam.
  • #7 20825623
    Staszek3616
    Poziom 3  
    Hehe jestem świadomym użytkownikiem nie mam zamiaru wypluwać membran głośników czy gotować końcówkę chce tak podłączyć posłuchać jak to będzie grać bo przy tym pierwszym podłączeniu mam wrażenie że jest dziura w mikserze chodzi mi o głośność dodając mocy zaczynając od minimum gra potem potencjometr do góry powoli i sporo nic nie poglasnia (poglasnia ale delikatnie )dopiero przy końcu jest kop ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje mixer beringher xenyx ale podmienialem mixer i dalej jest tak samo
  • #8 20827646
    DjMapet
    Poziom 43  
    Tak działają potencjometry o charakterystyce logarytmicznej, które stosuje się do regulacji głośności, choć konkretniej - do tłumienia sygnału.

Jaki Xenyx?

Oczywiście ja Ci nie zabronię zasilać basów w mostku - zrobisz jak uważasz.
    Świadomym użytkownikiem sprzętu audio to może i jesteś, ale chyba jeszcze mało doświadczonym, stąd moja dbałość o Twój sprzęt. :-)

Pozdrawiam.
  • #9 20827785
    Staszek3616
    Poziom 3  
    Mixer beringher xenyx x1204 USB dziękuję bardzo za cenne uwagi dzis właśnie podłączyłem je w mostku na mono i kurcze dynamika jest inna ładniejsza ten bas jest bardzo wyrazisty ale dalej mam wrażenie właśnie że jest ta dziura powiem tak kiedyś miałem ten sam mixer i inny zestaw końcówek i tego nie było tzn gdy dawałem głośniej szło to raczej jednostajnie równo do gory

Dodano po 2 [minuty]:

>>20827646
    Faktycznie mało doświadczony wracam powoli do tego co mnie kiedyś kręciło stąd zainteresowanie sprzętem pasywnym ja raczej przywiązuje wagę do jakości odbioru niż jej glosnosci
  • #10 20827858
    DjMapet
    Poziom 43  
    Staszek3616 napisał:
    Mixer beringher xenyx x1204 USB

Ma wyjścia (MAIN OUTPUTS) symetryczne na gniazdach XLRm, więc do podania z nich sygnału na końcówkę ATX-2000, najlepiej użyć symetrycznych kabli ze złączami XLRf - XLRm.

Staszek3616 napisał:
    dzis właśnie podłączyłem je w mostku na mono i kurcze dynamika jest inna ładniejsza ten bas jest bardzo wyrazisty

Nie ma się czemu dziwić, bo przy takim samym wzmocnieniu jak w przypadku zasilania basów w stereo, basy zasilane w mostku dostają dwukrotnie większą moc, stąd wrażenie większej dynamiki i wyrazistości.

Staszek3616 napisał:
    dalej mam wrażenie właśnie że jest ta dziura powiem tak kiedyś miałem ten sam mixer i inny zestaw końcówek i tego nie było tzn gdy dawałem głośniej szło to raczej jednostajnie równo do gory

Jak masz wszystko dobrze podłączone, dobrane proporcje, wysterowane, to raczej będzie to tylko związane z Twoją percepcją. Może kiedyś nie zwracałeś na to aż takiej uwagi a i pewnie z wiekiem pogorszył Ci się słuch, co jest normalną koleją rzeczy.

Pozdrawiam.
  • #11 20828012
    Staszek3616
    Poziom 3  
    Dziękuję za wyczerpujące i merytoryczne podpowiedzi resztę będę ogarniał jakoś sam mam jeszcze skanery z którymi nie mogę sobie poradzić ale to inna bajka więc temat do zamknięcia dzięki wielkie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia końcówki mocy Hand box ATX 2000 do kolumn Alphard Magnum S 18X i 335X oraz końcówki Reloop Ampire. Otrzymuje wskazówki dotyczące podłączenia sygnału z miksera do końcówki ATX-2000 oraz kolumn. Zasugerowano użycie kabli symetrycznych oraz SPEAKON do połączenia kolumn. Użytkownik dopytuje o możliwość podłączenia basów w trybie mostkowym, jednak otrzymuje ostrzeżenie o ryzyku uszkodzenia sprzętu. W dyskusji poruszono również kwestie związane z charakterystyką potencjometrów w mikserze Behringer Xenyx, co wpływa na odczucia dotyczące głośności i dynamiki dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA