logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie Opel Astra 1999 po rozładowaniu akumulatora - klucz bez transpondera

audiokniga 20 Lis 2023 12:56 969 25
REKLAMA
  • #1 20824345
    audiokniga
    Poziom 9  
    Mam taki problem.
    Do Opla Astry mam kluczyki rezerwowe bez transpondera (oryginalny kluczyk został zagubiony). Auto jeździło i nic się nie działo. Zostało odstawione na jakiś czas tak, że akumulator rozładował się do zera. Po naładowaniu auto odpala, ale zaraz gaśnie. Kontrolka silnika mruga. Na różnych forach przeczytałem, że problem związany jest z immobilizerem.
    Czy jest jakaś możliwość uruchomienia auta?

Edit:
    Nie jestem tak biegły jak wy, drodzy forumowicze, w kwestiach samochodowych i jestem żywotnie zainteresowany rozwiązaniem problemu. Aby móc uzupełnić informacje, musiałem mieć dostęp do danych auta. Oto one:
    Opel Astra CARAVAN 1.4
    Silnik benzynowy 1398 cm3 o mocy 44 kW. Auto było na gaz, ale instalację zdemontowano.
    Szósty znak VIN to G
  • REKLAMA
  • #2 20825496
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 296
    To Astra F?
  • #3 20825598
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3439
    Jaki silnik?
  • REKLAMA
  • #4 20825694
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    Jeśli masz zwykły gaz (nie sekwencję), to możesz jeździć na samym gazie, bo immo odcina tylko wtrysk. Ja tak przez pół roku jeździłem :)

Jeśli chcesz zrobić to porządnie, to trzeba kupić zestaw komputera i odbiornika na stacyjce oraz kluczyk, i przełożyć komputer, odbiornik i pastylkę z kluczyka. Taki zestaw do Astry F to tania sprawa, najtaniej jak sobie znajdziesz na złomie. Ja pewnie też bym znalazł u siebie :)
    Tylko pytanie, czy to silnik 1.6 8v na podwójnej cewce, czy 1.4 8v na aparacie zapłonowym? A może 16v?
  • #5 20825706
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    michal_rybka napisał:
    najtaniej jak sobie na złomie znajdziesz, ja pewnie też bym znalazł u siebie

To w Lublinie są takie złomy gdzie stoją samochody ? I do tego możesz tam wejść i sobie gmerać niczym palcem w .....

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #6 20825860
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Wyobraź sobie, że są. Wystarczy nie być mendą, a jeśli jeszcze naprawi się za darmo jakiś telewizor, komputer, wagę czy coś tam, czego akurat potrzebują "złomiarze", to już można sobie grzebać i rozkręcać, co się chce ;) A potem jeszcze można to kupić w cenie złomu na wagę :)

Dlatego najlepiej jeździć samochodem, który dopiero zaczyna się pojawiać na złomach, wtedy ma się około 5 lat niemalże darmowego "wsparcia" w częściach :) Wypraktykowane, tyle że teraz na złomach zaczynają być głównie jakieś beznadziejstwa i paskudztwa nowoczesne, których nawet nie szkoda, że tak trafiają.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• REKLAMA
  • #7 20826262
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ja jeszcze nie widziałem samochodu na typowym złomowisku, chyba nawet przepisy tego zabraniają, tylko stacja demontażu pojazdów. Nie wiem jak jest w Lublinie, ale w Kielcach nie możesz chodzić po składowisku samodzielnie. Mówisz co chcesz kupić, idzie pracownik i wykręca, no a potem kasa.
  • #8 20827377
    michal_rybka
    Poziom 35  
    To, że w tym kraju nic nie wolno (najpierw pod ruskim "zaborem", teraz pod "brukselskim"), to wie każdy, ale po to jest to forum, żeby sobie pomagać i nie dawać się...

Nie ważne,

Kolego audiokniga, czekamy na dane, jaki to silnik.

Moderowany przez ArturAVS:

Zdania zaczynamy wielką literą!

• #9 20827414
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @michal_rybka Nie mieszaj przepisów BHP do jakiejś tam polityki.
    Powracając do głównego tematu, widzę że autor jest żywotnio zainteresowany tematem, ani be ani me ani pocałuj mnie w .... .
  • #10 20827738
    audiokniga
    Poziom 9  
    Dane uzupełniłem. Jeśli są potrzebne jakiekolwiek kolejne, to służę. Znak jedenasty VIN to "2". Według opisu z internetu auto wyprodukowano w Bochum.
  • #11 20827941
    michal_rybka
    Poziom 35  
    jeśli twierdzisz że to z Bochum to z Twoich zagadek wynikać musi że to Astra G (dwójka), bo eFkę to wtedy w Gliwicach wtedy już (niestety, gdyż podłej jakości blacha) robili, także do dwójki niestety nie mam kompa, ale na allegro kupisz napewno

tu jest za 150zł
    https://allegro.pl/oferta/immo-komputer-zestaw-opel-astra-2-ii-g-1-4-16v-98r-13629461955

no i to jest do 16v a Ty piszesz że 44kW to zdaje się 60 koni jest więc to raczej 8v musiało by być, nie wiem czy były Astry G 1.4 8v?? napewno były 1.6 8V ale 1.4 nie widziałem

zrób jak możesz zdjęcie z otwartą maską jak to wygląda to będzie wszystko wiadomo, nie będzie zgadywania

i poco było gaz wymontowywać??? butla się skończyła? to nawet nowa butla to max 500zł... a używana ze 200
  • #12 20828004
    audiokniga
    Poziom 9  
    Dane przepisane z dowodu rejestracyjnego
  • #13 20828794
    michal_rybka
    Poziom 35  
    jeśli chcesz pewnej porady to zrób zdjęcie, jak Ci się nie chce to kupuj w ciemno, ale potem nie miej pretensji jak nie będzie pasować
  • #15 20830473
    michal_rybka
    Poziom 35  
    czyli jest to Astra G 1.4 16v, czyli masz głupoty w dowodzie, jak zwykle zresztą w dowodzie, ale to niema znaczenia, zawsze lepiej jak jest mniej wpisane w dowodzie :)

czyli ten zestaw co Ci dałem link powinien pasować
  • #16 20830499
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 699
    Koledzy, przecież jak auto odpala i gaśnie to nie jest problemem immo, immo nie pozwoliłoby odpalić wcale.
    Skoro miga check to trzeba sprawdzić o co mu chodzi kompem, a nie wymieniać bez sensu sterownik, przeciez to nic nie da, a tylko namnoży kłopoty.
  • #17 20836827
    audiokniga
    Poziom 9  
    Myślałem, że immobilizer jest przyczyną. Jeśli nie on, to co może by przyczyną?

Auto odpala kilka razy i gaśnie. Potem nie chce zapalić w ogóle. Za kilka chwil odpala.
    Po przekręceniu kluczyka w pozycję II (jeszcze przed odpaleniem) kontrolka silnika zaczyna mrugać.
  • #18 20836899
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20838552
    audiokniga
    Poziom 9  
    Ale czy po wymianie startera odpalę auto bez kluczyka z transponderem?
  • REKLAMA
  • #20 20838867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20841119
    audiokniga
    Poziom 9  
    Zastanawia mnie to, co się takiego wydarzyło skoro wcześniej kilka lat jeździłem tym autem bez kluczyka z transponderem. Rozumiem, że immobilizer był w jakiś sposób zdeaktywowany.
    Co się więc stało, że immo jest ponownie aktywny?
  • #22 20841357
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    audiokniga napisał:
    Zastanawia mnie to, co się takiego wydarzyło skoro wcześniej kilka lat jeździłem tym autem bez kluczyka z transponderem. Rozumiem, że immobilizer był w jakiś sposób zdeaktywowany.

Skoro masz zapasowe kluczyki nieoryginalne to może oryginalny transponder ktoś podkleił w okolicach pętli immo - pod obudową stacyjki i teraz się odkleiło? Ja bym tam zerknął
  • #23 20842001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20845938
    audiokniga
    Poziom 9  
    Nie rozumiem tonu tej dyskusji.
    Po co mam patroszyć cale auto żeby wymienić tester czy starter?
    Skoro działało, a nie działa to po kiego mam wymieniać starter skoro kluczyka z pestką i tak nie ma?
    Podchodzę do sprawy metodycznie. Nielogiczne jest dla mnie wymienianie czegoś co działało!
    Rozumiem, że wymieniając moduł plus immo z innego auta i do tego jeszcze z pestką z tego auta to mam komplet i nie musze już nic kombinowć.
    Nie jestem guru od elektroniki auta ale wiem też że nie trzeba wymieniać silnika bo świeca nie działa

Dodano po 1 [minuty]:

sandamiano napisał:
    audiokniga napisał:

Skoro masz zapasowe kluczyki nieoryginalne to może oryginalny transponder ktoś podkleił w okolicach pętli immo - pod obudową stacyjki i teraz się odkleiło? Ja bym tam zerknął

Jak się ociepli sprawdzę ale bardzo dobry trop. Dzieki
  • #25 20846350
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20846636
    michal_rybka
    Poziom 35  
    w Oplach tak działa immo że odpala na sekundę-dwie i gaśnie, i miga szybko kontrolka "czek", także tu raczej 100% immo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem Opla Astry z 1999 roku po rozładowaniu akumulatora. Posiada kluczyki rezerwowe bez transpondera, a oryginalny kluczyk został zagubiony. Po naładowaniu akumulatora auto odpala, ale natychmiast gaśnie, a kontrolka silnika mruga, co sugeruje problem z immobilizerem. Forumowicze sugerują, że możliwe jest uruchomienie auta na gazie, jeśli instalacja gazowa była wcześniej zainstalowana. Wskazują również na potrzebę zakupu zestawu komputerowego i kluczyka z transponderem, aby rozwiązać problem. Użytkownik zastanawia się, dlaczego immobilizer mógł zostać ponownie aktywowany, skoro wcześniej auto działało bez kluczyka z transponderem. W dyskusji podkreślono znaczenie diagnostyki komputerowej w celu ustalenia przyczyny problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA