logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lcd MAG Innovision AY565 model 568 = padło podświetlenie

pix 29 Lis 2005 20:01 4419 18
  • #1 2038377
    pix
    Poziom 11  
    Monitor zgasł nagle. Obejrzałem elektronike, zadnych optycznych zmian. Matryca wyswietla, osd działa. Przy włanczaniu power na ułamek sekundy obraz na martycy mrugnie jakby jaśniej. Majlowałem do serwisu na www.magi.pl ale oni totalnie olewają ludzi, nawet się nie odezwali, kompletnie nie polecam ich sprzętu. Podejrzewam konwerter tylko skad takie coś wziąć. Pozdro i help.
    Załączniki:
    • mag+ay565.jpg (202.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2038559
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Obraz z komputera jest czy go nie ma - bo to istotne. No i czy osd widać normalnie z podświetleniem, czy bez?
    Na powyższym zdjęciu w miejscu gdzie jest inwerter obok wtyczki jest mały bezpiecznik opisany F1. Sprawdź go.
  • #3 2038717
    pix
    Poziom 11  
    Obraz z komputera jest wyświetlany ale nie ma podświetlenia, tak samo osd= zero podświetlenia jedynie przy latarce coś widać. F1 sprawdzę tylko musze rozkręcić monitor
  • #4 2039025
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    pix napisał:
    ... Przy włanczaniu power na ułamek sekundy obraz na martycy mrugnie jakby jaśniej ...

Witam,
    Proszę uściślić wypowiedź...
    Podświetlenie działa, ale tylko przez ułamek sekundy po włączeniu..., czy podświetlenie nie działa wcale...?

Mikippp
  • #5 2039402
    pix
    Poziom 11  
    Podświetlenia niema, jest czarny ekran jednak po przystawieniu latarki widać wyświetlany normalny obraz z komputera.
    Jesli jest ciemno w pokoju i włącze monitor przyciskiem power (jest po prawej stronie monitora) (komp oczywiście włączony) to jest zauważalne lekkie błyśnięcie białego światła pod matrycą w okolicach prawego, górnego rogu monitora. Ten błysk jest widoczny ułamek sekundy i rozchodzi się do 3/4 powierzchni matrycy. Aby powtórzyc rozbłysk wyłanczam monitor przyciskiem power czekam 4 do 5 sekund i włanczam znowu przycisk power. Konieczne jet odczekanie właśnie te parę chwil.
  • #6 2039667
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Teraz jest już wszystko jasne. Oprócz uszkodzenia wskazanego wcześniej na inwerterze możesz mieć uszkodzone świetlówki. Bez rozkręcenia monitora nie da się tego stwierdzić.
  • #7 2040597
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Miałem identyczne uszkodzenie na inwerterze do monitora LCD Medion. bezpiecznik F1 był sprawny, uszkodzony był kondensator elektrolit. C18. Sprawdz go również. Świetlówki powinny być w porzadku
    / Objawy uszkodzenia monitora były identyczne jak opisujesz/
  • #8 2041243
    pix
    Poziom 11  
    Sprawdziłem F1 omomierzem, wygląda na sprawny.
    Swietlówki podłanczałem do konwertera od skanera, świeciły słabiej ale świeciły- chyba są więc sprawne.
    Nie wiem jak mogę sprawdzić kondensator C18 <pisze na nim 19 2.2 50v>
  • #9 2041349
    Mikippp
    Witam,
    Kondensatory można sprawdzić przy pomocy dobrej klasy miernika... jeżeli takim się nie dysponuje trzeba podmieniać...
    Poza 2 kondensatorami elektrolitycznymi radzę sprawdzić jeszcze te 4 niebieskie kondensatory (180nF/100V i 22pF/3kV)...
    i tranzystory Q7-Q10 2SD2150 (CF)

Mikippp
  • #10 2041510
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Kondensator najlepiej wylutować, jak nie masz dobrego miernika, i sprawdzić omomierzem, czy nie jest zwarty/ przebity/. U mnie był zwarty- 0 omów w obie strony. Myślę, że kond. wysokiego napięcia powinny byc sprawne.
    Co do pojemnosci kondensatora, u mnie był 22Micro/25V
  • #11 2041572
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Jeśli masz możliwość to możesz kondensator wymienić na nowy.
  • #12 2041657
    pix
    Poziom 11  
    Podłanczałem pojedynczo świetlówki do inwertera, nie zaświeciły w żadnej konfiguracji.
    pomierzyłem omomierzem kondensatory- narazie bez ich wylutowywania oto wynik>
    C14 i C15 - 22K 3KV bez przebicia
    C12 i C13 - 184 J 2A G.<tak na nich pisze> po 0.7 oma
    C18 - 2.2 k 50 V bez przebicia lub powyżej 2000 kiloomów ,powyżej skali taniego testera,<wyswietla różne cyfry a następnie jedynke>ten kondensator jest na podstawce plastykowej która ma dwa przylutowane wyjscia =ten wynik pomiaru byl na tych wyjsciach. Od spodu płytki też są dwa luty na tych nie ma przebicia.
    C5 150mikro F 30V wyglada na bez przebicia
    tranzystory nie wiem jak zmierzyć
  • #13 2042448
    Mikippp
    pix napisał:
    Podłanczałem pojedynczo świetlówki do inwertera, nie zaświeciły w żadnej konfiguracji.
    pomierzyłem omomierzem kondensatory- narazie bez ich wylutowywania oto wynik>
    C14 i C15 - 22K 3KV bez przebicia
    C12 i C13 - 184 J 2A G.<tak na nich pisze> po 0.7 oma
    C18 - 2.2 k 50 V bez przebicia lub powyżej 2000 kiloomów ,powyżej skali taniego testera,<wyswietla różne cyfry a następnie jedynke>ten kondensator jest na podstawce plastykowej ktura ma dwa przylutowane wyjscia =ten wynik pomiaru byl na tych wyjsciach. Od spodu płytki też są dwa luty na tych nie ma przebicia.
    C5 150mikro F 30V wyglada na bez przebicia
    tranzystory nie wiem jak zmierzyć

184 J to właśnie 180nF / 100V... i trzeba je wylutować do pomiarów...
    Tranzystory trzeba sprawdzić na zwarcie B-E (wyprowadzenia 1 i 3 tranzystora)
    Jeżeli lampy nie odpaliły pojedynczo... to trzeba sprawdzić czy
    -dochodzi do invertera napięcie zasilania +12V
    -jest napięcie załączające inverter ON/OFF
    -jest napięcie Dimming

Mikippp
  • #14 2042680
    pix
    Poziom 11  
    Czy te tranzystory trzeba też wylutować, wyglądają na delikatne i sa kłopotliwie przylutowane. Obecnie przy dowolej kombinacji wyprowadzeń + tester omomierz opór przeważnie około 0 lub pareset kiloomów.
    napięcia na wtyczce łączącej inwerter z płytą główną licząć od czerwonego kabla są następujące:
    1 czerwony - 12.24 V
    2 zwarty z czerwonym -12.24
    3 gdy monitor przechodzi w standby (dioda zielona miga) jest 0.05 V a na włączonym jest 4.06 V
    4 - 0.86
    5 - 0 V
    6 - 0 V

1_________

2-------------4

3_________

które nóżki to są B i E
  • #15 2043112
    Mikippp
    Witam,
    Tranzystory można sprawdzić w układzie...
    Tranzystory trzeba sprawdzić głównie na zwarcie B-E (wyprowadzenia tranzystora 1 i 3)

(1) Base
    (2) Collector
    (3) Emitter

Mikippp
  • #16 2047346
    pix
    Poziom 11  
    Kondensatory wylutowałem C12 -190.2 nf C13 -192.8 mikro nf , nie mają przebicia
    4 tranzystory - wszystkie mają po 1200 lub 80 kilooma, w zalezności czy
    z B do E czy z E do B .
    Zmierzyłem jeszcze raz bezpiecznik F1 i ku mojemu zadowoleniu okazał się przepalony. Zmostkowałem go cienkim drucikiem miedzianym i monitor wstał. Narazie chodzi drógi dzień.
    Na bezpieczniku jest oznaczenie FN , jaki wstawić zamiast niego, i o co tu chodzi? Czemu mógł się przepalić ?
    Nawiasem mówiąc niezłego lola strzeliłem z tym bezpiecznikiem :)
    .
  • #17 3183249
    fufus
    Poziom 11  
    Witam. Mam to samo, doszedł ktos jaki ten bezpiecznik f1 powinien być?
  • #18 3189056
    pitermi
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Kup nowy inwerter za 15 zł i sie nie baw.
  • #19 3193101
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Zamiast tego uszkodzonego należy wlutować drucik wyjęty ze szklanego bezpiecznika 1,6-2A. Kondensatory 180nf należy wymienić bo statycznie mierzone mogą być dobre a w układzie impulsowym gdzie płynie przez nie duży prąd zmienny to już nie.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD MAG Innovision AY565 model 568 przestał mieć podświetlenie, mimo że matryca i OSD działają, a obraz jest widoczny tylko przy użyciu latarki. Po włączeniu zasilania podświetlenie miga ułamek sekundy, co wskazuje na uszkodzenie inwertera lub świetlówek. Sprawdzono bezpiecznik F1 przy inwerterze, który okazał się przepalony i po jego zmostkowaniu monitor zaczął działać. Kondensatory elektrolityczne i ceramiczne (m.in. C12, C13, C18, C14, C15) zostały zmierzone i nie wykazały przebicia, jednak zalecana jest ich wymiana ze względu na pracę w układzie impulsowym. Tranzystory 2SD2150 (Q7-Q10) zostały sprawdzone i nie wykazały zwarć między bazą a emiterem. Napięcia zasilające inwerter (+12V, sygnały ON/OFF, Dimming) zostały zmierzone i są obecne. Wskazano, że bezpiecznik F1 oznaczony jako FN należy wymienić na odpowiedni bezpiecznik szklany 1,6-2A. Alternatywnie można wymienić cały inwerter, co jest prostszym rozwiązaniem. Przyczyną przepalenia bezpiecznika mogło być uszkodzenie elementów inwertera lub kondensatorów.
REKLAMA