logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza termopary do starego kotła C.0 - podniesienie napięcia

bkroplewski 21 Lis 2023 23:09 294 2
REKLAMA
  • #1 20827094
    bkroplewski
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

mam w mieszkaniu bardzo stary kocioł C.0. Niestety nie wiem co to za producent, początek lat 90,

Padła termopara. Kupiłem uniwersalną. Oferuje 30mV i takie też wartości pokazuje miernik.
    Niestety to za mało dla elektromagnesu. Czuć, że "chwyta", ale sprężyna wygrywa tę rywalizację.
    Nawet gdy okaże, że napięcie jest wystarczające i zawór magnetyczny dopuszcza gaz, to chwilę po odpaleniu baterii dysz, cewka puszcza- praca palników zakłóca płomień świeczki ogrzewającej termoparę.

Czy macie może schemat czegoś na kształt wzmacniacza termopary?
    Myślę, że podniesienie napięcia załatwiłoby sprawę.

Liczę na Państwa pomoc.

Pozdrawiam,
    B
  • REKLAMA
  • #2 20829195
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Na początek oczyść świeczkę bo może zapchały się otwory dostarczające powietrze, płomień jest za słaby i termopara nie osiąga wystarczającej temperatury aby dać odpowiednie napięcie. W moim PG-6 świeczka grzejąca bimetal otwierający zawór gazu wymaga czyszczenia min raz w roku. Robię to tak, że do otworów powietrznych przystawiam rurkę i dmucham energicznie. Po takim oczyszczeniu świeczka pali się niebieskim, szumiącym płomieniem.
  • #3 20838021
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106

bratHanki napisał:
    Oczyść świeczkę, bo może zapchały się otwory dostarczające powietrze. Płomień jest za słaby i termopara nie osiąga wystarczającej temperatury.

Święta prawda!
    30 mV to jest w świat energii, ale jak po drodze do świeczki zeżre ją rezystancja, to cewka nie dostanie tego, co powinna.
    Wszelkie styki w obwodzie termopary, czujniki mogą powodować spadki napięcia i cewka nie dostanie odpowiedniego napięcia. Miałem taki przypadek, że drut od cewki był połączony z masą bardzo kiepskim łączem, a wystarczyło przewód oczyścić i połączyć z masą.
REKLAMA