logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Regulator pokojowy zdalnego sterowania do kotła gazowego Junkers Cerapur Midi 24-1 RE

PapaQuebec 22 Lis 2023 08:38 1032 8
REKLAMA
  • #1 20827306
    PapaQuebec
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

Kupiłem mieszkanie ogrzewane kotłem Junkers Cerapur Midi ZWB 24-1 RE. Chcę do tego kotła dokupić sterownik/regulator pokojowy. Nie mam położonych kabli, więc najlepiej byłoby w wersji zdalnego sterowania.

Wybrałem następujący produkt: Auraton Tucana Set (Tucana R + Auraton Fornax). Producent regulatora zapewnił mnie, że będzie on pasował do mojego kotła. Mam jednak wątpliwość co do zapisów w instrukcji kotła, która mówi "Regulator musi być przystosowany do napięcia siecowego (z kotła) i nie może posiadać własnego przyłącza masowego".
    W przypadku powyższego regulatora, odbiornik (Auraton Fornax) należy podłączyć do kotła i do prądu (standardową wtyczką).
    Czy ten zapis w instrukcji nie wyklucza użycia tego rodzaju regulatora (odbiornika)? Z drugiej strony - nigdzie nie znalazłem takiego zestawu bezprzewodowego, który byłby bez zasilania z wtyczki.

Do tego pory nigdy nie miałem do czynienia z kotłami gazowymi, stąd moja gorąca prośba o Waszą pomoc.
    Dziękuję!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20827452
    PapaQuebec
    Poziom 3  
    Czyli nie muszę się obawiać tego zapisu z instrukcji kotła i mogę go śmiało podłączać wtyczką? Bo jak pokazałem ten zapis producentowi z Auratona, to powiedział żeby to zignorować. Nie chciałbym spalić kotła przed początkiem zimy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20827479
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Tak to trzeba podłączyć:
    Schemat podłączenia sterownika Auraton Draco Set
  • #5 20829040
    PapaQuebec
    Poziom 3  
    Dzięki, a wiesz może które wejście w kotle jest COM, a które NO? Zdjąłem mostek, ale to tutaj w ogóle nie jest opisane. A zakładam, że nie jest to dowolne.

Regulator pokojowy zdalnego sterowania do kotła gazowego Junkers Cerapur Midi 24-1 RE Regulator pokojowy zdalnego sterowania do kotła gazowego Junkers Cerapur Midi 24-1 RE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20829057
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Podłączenie przewodów jest dowolne.
  • Pomocny post
    #7 20829110
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    PapaQuebec napisał:
    Zdjąłem mostek
    A styki sterownika robią właśnie za ten mostek, więc podłączenie dowolne.
  • #8 20829127
    PapaQuebec
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Wszystko działa prawidłowo. Jeszcze raz - ogromne ukłony. Zamykam i zostawiam dla potomnych.
  • #9 20829325
    PapaQuebec
    Poziom 3  
    Podłączenie zgodnie ze schematem producenta regulatora - dwa kable COM i NO w miejsce mostka w piecu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił regulator pokojowy Auraton Tucana Set do kotła gazowego Junkers Cerapur Midi ZWB 24-1 RE, jednak miał wątpliwości dotyczące zgodności z instrukcją kotła, która wymaga, aby regulator był przystosowany do napięcia sieciowego i nie miał własnego przyłącza masowego. Użytkownicy forum potwierdzili, że regulator można podłączyć przez wtyczkę, a podłączenie przewodów (COM i NO) jest dowolne. Ostatecznie użytkownik z powodzeniem zainstalował regulator, a jego działanie zostało potwierdzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA