logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EHG 6435X - płomień palnika gaśnie, a wymieniona termopara i dysza - kuchenka gazowa

mtbchn 25 Lis 2023 14:25 3168 9
REKLAMA
  • #1 20832389
    mtbchn
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Cześć,

Miałem problem z jednym palnikiem w kuchence gazowej (nablatowej) wymienionej w temacie. Problem polegał na tym, że długo trzeba było trzymać wciśnięte pokrętło (z aktywnym iskrownikiem) żeby gaz nie zgasł tuż po załączeniu. W pozostałych trzech palnikach wszystko działało poprawnie. Przeczyściłem dyszę (miedzianym drucikiem) - bez rezultatu. Wymieniłem termoparę - również bez zmian. Co może być przyczyną takiego stanu? Dodam jeszcze, że najgorzej odpala gdy jest zimny palnik. Każde kolejne odpalenie gorącego palnika, przebiega znacznie szybciej (nie trzeba tak długo trzymać wciśniętego pokrętła). Sytuację prezentuję na załączonym filmie. Podpowiedzcie, proszę, co może być jeszcze problemem i jak to naprawić? Z góry dzięki.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20832535
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    mtbchn napisał:
    miałem problem z jednym palnikiem
    Problem polegał na tym, że długo trzeba było trzymać wciśnięte pokrętło

Piszesz w czasie przeszłym, jak by problemu już nie było. Jeśli jednak nadal istnieje, to warto sprawdzić lub wymienić cewkę magnetyczną zaworu, która znajduje się wewnątrz zaworu.

Zawór z cewką magnetyczną wewnątrz i widocznym logo north.

Może być podobna do tej.

Cewka magnetyczna zaworu z widoczną sprężyną i metalowym rdzeniem.
  • REKLAMA
  • #3 20832759
    mtbchn
    Poziom 3  
    Dzięki za wskazówkę. Spróbuję podmienić cewkę z innego, działającego zaworu, zanim zamówię nową.

Tu mam pytanie. Rozumiem, że cewka znajduje się pod nakrętką (pokazaną na zdjęciu). Czy jestem w stanie odkręcić tę nakrętkę bez demontowania całego zaworu? Wolę zapytać, zanim coś zdewastuję.

Zbliżenie na metalową cewkę elektrozaworu z czerwoną plastikową końcówką i zaznaczoną strzałką nakrętką. Zdjęcie zaworu z zaznaczoną nakrętką i strzałkami wskazującymi komponenty.
  • Pomocny post
    #4 20832771
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Jeśli tylko jest swobodne dojście kluczem, to owszem, i przy zamkniętym dopływie gaz. Ale o tym chyba nie muszę przypominać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20833180
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    >>20832389
    Nowa termopara dobrze ustawiona? Czubek znajduje się w płomieniu?
    Jeśli to elektromagnes, to możesz to łatwo sprawdzić, nic nie demontując. Zobacz, czy szybciej się odpala, gdy mocniej wcisniesz kurek.
  • #6 20833289
    mtbchn
    Poziom 3  
    mariukonie napisał:
    >>20832389
    Nowa termopara dobrze ustawiona? Czubek znajduje się w płomieniu?
    Jeśli to elektromagnes, to możesz to łatwo sprawdzić, nic nie demontując. Zobacz, czy szybciej się odpala, gdy mocniej wcisniesz kurek.

Tak, właściwie nie da się źle ustawić tej termopary - wchodzi cała w gniazdo a rant jej obudowy ogranicza głębokość montażu. Jest tak samo głęboko osadzona jak w pozostałych palnikach. Próbowałem również przełożyć termoparę z innego, dobrze działającego palnika i efekt ten sam - długo odpala.

Sprawdziłem tak jak zasugerowałeś. Lekkie/średnie/mocne wciskanie kurka nie przekłada się na czas odpalania.

Jedynie kiedy odpalę gaz na tym palniku, rozgrzeję go, a następnie wyłączę - to później gdy jest gorący, odpala dosłownie po sekundzie. Jednak gdy tylko ostygnie, sytuacja się powtarza i trzeba trzymać wciśnięty kurek dobre 5-6 sekund, żeby odpalił i nie zgasł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20833299
    mariukonie
    Poziom 31  

mtbchn napisał:
    Nie da się źle ustawić tej termopary.

Wiem, ale jest podatna na wygięcia. Czasem można zahaczyć i już nie będzie w płomieniu. Zakładam, że aluminiowa część palnika jest czysta i płomień nagrzewa termoparę bezpośrednio. W takim razie pozostaje cewka. Możesz przeloczyć z innego palnika i sprawdzić. W sumie 5 sekund to nie tragedia. Ile pozostałe palniki czasu potrzebują?
  • #8 20833312
    mtbchn
    Poziom 3  
    @mariukonie
    Tak, aluminiowa część palnika jest czysta. Iskrownik na tym palniku pracuje tak samo jak iskrowniki na pozostałych palnikach. Termopara jest prosto osadzona i ta sama termopara podłączona do innego palnika, działa poprawnie - szybko się odpala.

Jutro postaram się podmienić cewkę. Różnica między "uszkodzonym" palnikiem a pozostałymi jest bardzo wyczuwalna. 3-krotnie szybciej reagują pozostałe i co ważne, odpalają za każdym razem. A w tym jednym bywa różnie, czyli: odpala po długim czasie naciśnięcia za pierwszym razem, a czasem nawet za drugim/trzecim.
  • #9 20833345
    mariukonie
    Poziom 31  

Ok, możesz spróbować przelutować tylko wtyczki od termopary na zaworach. Z wadliwego na dobry, a z dobrego na wadliwy. Włączasz oba naraz i jeśli dalej ten sam się długo namyśla, to wiesz, że termopara jest dobra, a problem leży w cewce.
  • #10 20839247
    mtbchn
    Poziom 3  
    Dziękuję Kolegom za pomoc. Okazało się, że problem leżał w cewce zaworu. Jednak sama wymiana nie przyniosła od razu sukcesu. Dopiero po wyczyszczeniu gniazda cewki i zamontowaniu nowej cewki, odpalanie wróciło do normy - pali po sekundzie. Raz jeszcze dzięki za wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednym z palników w kuchence gazowej Electrolux EHG 6435X, który gaśnie po uruchomieniu, wymagając długiego przytrzymania pokrętła. Po wymianie termopary i czyszczeniu dyszy problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie cewki magnetycznej zaworu oraz jej ewentualną wymianę. Po podmianie cewki i jej czyszczeniu, problem został rozwiązany, a palnik zaczął działać prawidłowo, uruchamiając się w ciągu sekundy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA