logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica EMAWP8123 LCLDW odlicza na wyświetlaczu, przyciski nie reagują - jak naprawić?

arturlukart 27 Lis 2023 14:14 702 15
REKLAMA
  • #1 20835548
    arturlukart
    Poziom 3  
    Proszę o pomoc. Mam problem z pralką Amica EMAWP8123 LCLDW. Index mojej pralki to 1140216. Po włączeniu na wyświetlaczu odlicza od 0H do 24H. Przyciski nie reagują w pełni, tzn. każdy z przycisków zatrzymuje odliczanie w górę, więc to nie "microswitche" (sprawdzałem je miernikiem, są ok). Po zatrzymaniu czasu jakimkolwiek przyciskiem mogę zmienić program, ale wtedy resztę przycisków nie reaguje. Nie mogę włączyć pralki na żadnym programie. Załączam filmik jak to wygląda. Proszę o sugestie...

• REKLAMA
  • #2 20835595
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Witam.Raczej to wygląda na usterkę programatora.A on jest całkowicie zalany(programator)?
  • #3 20835825
    arturlukart
    Poziom 3  

Jeśli chodzi o wilgoć, to ta płytka jak i programator były suche. Zastanawia mnie tylko, czy można jakby zresetować całą pralkę (programator). Na płytce znalazłem wyprowadzone piny w jednym miejscu. Jeden z nich opisany jest "reset". Rozumiem, że przez zworę na pinie można zrobić reset? Dobrze kombinuję?
  • #4 20835836
    david003
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    @arturlukart Ja ci proponuje, abyś dokładnie sprawdził programator Pralki, czy w nim jest lub można wykluczyć nadpalenie. Możesz także sprawdzić jeszcze przekaźniki, okablowanie we wnętrzu pralki czy jest wszystko OK.
  • REKLAMA
  • #5 20835918
    arturlukart
    Poziom 3  
    Zrobię to. Posprawdzam co się da. Pralka w środku po zdjęciu obudowy jest sucha. Dodam tylko że miesiąc temu miałem podobny objaw, ale zostawiłem do następnego dnia. Na następny dzień okazało się że wszystko działa normalnie więc "olałem" temat. Ale problem wrócił parę dni temu znowu. Teraz pralka już 4 dzień stoi i nic sie samo nie chce naprawić. I odłączałem z gniazdka na noc i te styki posprawdzałem, co mogłem to wyczyściłem i nic. A co do mojego wcześniejszego postu odnośnie resetu z pinami na płytce wrzucam zdjęcie. Narazie nic nie robie z laczeniem pinow żeby nie spalić. Może ktoś coś wie z was na temat takiego resetu Pinami??? A może te piny nic nie znaczą...
    Pralka Amica EMAWP8123 LCLDW odlicza na wyświetlaczu, przyciski nie reagują - jak naprawić?

Dodano po 6 [minuty]:

>>20835836

Co do nadpalenia nic nie znalazłem podejrzanego. Nic osmolonego, ścieżki wygladaja jak nowe. Kondensatory też nie wybrzuszone.

Zaczynam mieć teorię o oprogramowaniu "postarzajacym" które po określonej liczbie cykli użycia sprzętu, blokuje się, aby serwisować. Amica daje 3 lata gwarancji w standardzie, Była możliwość przedłużenia do 5. Zrobiłem to. Pralka zaczęła szwankować po około roku po 5 latach gwarancji. Achh, głupie myśli krążą bo nie wiem co robić. A w domu dzieci i dużo prania. 😉
  • #6 20835972
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    Przycisk opóźnienia startu jest cały czas aktywny.
    Albo zalepiony syfem jeest sam klawisz, albo jest jakiś problem w obwodzie tego mikroprzełącznika na pcb.
  • REKLAMA
  • #7 20836739
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    arturlukart napisał:
    Pralka zaczęła szwankować po około roku po 5 latach

No to rewelacyjny wynika jak na
    arturlukart napisał:
    w domu dzieci i dużo prania.

i 1300 zł.
    arturlukart napisał:
    A może te piny nic nie znaczą...

Znaczą, ale nie powinieneś interesować się tym złączem.
    arturlukart napisał:
    Zaczynam mieć teorię o oprogramowaniu "postarzajacym"

arturlukart napisał:
    głupie myśli krążą

arturlukart napisał:
    nie wiem co robić

Oddać moduł do naprawy lub kupić nowy.
  • #8 20837018
    david003
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    @arturlukart Najlepiej sprawdzić Moduł, może jest coś z nim nie tak i oddać go do naprawy.
  • #9 21613716
    elemelek8611
    Poziom 6  
    Witam, mam ten sam problem z odliczaniem. Czy ktoś wie, czy to jest samemu do zrobienia, czy mam wyrzucić przez okno tę pralkę, bo nie mam siły już do niej?
  • #11 21613733
    elemelek8611
    Poziom 6  
    Wczoraj robiłem pranie, jest suchutko. Nigdy nie używałem pralki od góry, zawsze do bębna. Jest sucha i czysta. Na razie ją wyłączyłem z prądu na parę godzin, może się zresetuje, a jak nie, to nie wiem. Na pewno nie jest zalana ani brudna, wręcz jak nowa, bo była prawie nieużywana.
  • #12 21613742
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    Temat jest archiwalny i zostanie zamknięty. Niestety z takim podejściem niewiele zdziałasz. To nie jest kwestia stanu pralki tylko problemów z płytą elektroniczną. Raczej pozostanie Ci serwis lub zakup nowej pralki.
  • #13 21613755
    elemelek8611
    Poziom 6  
    To nie kwestia podejścia, bo widziałem temat i też nikt nie był w stanie pomóc facetowi w tej samej sprawie. Mogę wyjąć programator, wszystko wyczyścić, tylko chcę wiedzieć, czy to jest w ogóle nadające się do naprawy, czy już raczej amen... Niestety stary temat nie został zakończony i nie wiem, czy to naprawiana usterka, i chyba nikt tego nie wie, mimo że temat powszechny jest w Google.
  • #14 21613779
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    Dodałem link do innego tematu gdzie czyszczenie nie pomogło i dopiero wymiana switchy rozwiązała problem, ale to nie znaczy że u Ciebie nie pomoże. Moderator zamknie temat bo i tak prawilnie powinieneś założyć własny temat i podać model własnej pralki oraz oznaczenia z tabliczki znamionowej.
  • REKLAMA
  • #15 21613784
    elemelek8611
    Poziom 6  
    Okej, dziękuję, spróbuję coś podziałać, poczyścić, może to coś pomoże, a przynajmniej mam taką nadzieję. Napisałem pod tym tematem, ponieważ mam ten sam model, sądziłem, że uzyskam odpowiedź na ten sam problem, nie zaczynając nowego wątku. Dzięki wielkie.
  • #16 21614028
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    elemelek8611 napisał:
    Czy ktoś wie, czy to jest samemu do zrobienia

Już pisałem w poście #6 w tym wątku gdzie jest problem. Temat na 95% jest do ogarnięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica EMAWP8123 LCLDW wykazuje problem z wyświetlaczem odliczającym czas od 0H do 24H oraz częściowo nieaktywnymi przyciskami. Przyciski zatrzymują odliczanie, ale po zatrzymaniu nie reagują poprawnie, uniemożliwiając uruchomienie programu. Sprawdzono microswitche, które są sprawne, a wnętrze pralki oraz programator są suche i nie wykazują śladów uszkodzeń mechanicznych ani nadpaleń. Podejrzewa się usterkę programatora lub modułu sterującego, możliwe problemy z obwodem mikroprzełączników, zwłaszcza przycisku opóźnienia startu, który może być stale aktywny. Próby resetu programatora przez zwieranie pinu "reset" na płytce są rozważane, jednak brak potwierdzenia skuteczności. Czyszczenie przycisków i sprawdzenie okablowania jest zalecane. W przypadku braku poprawy sugerowana jest wymiana lub naprawa modułu sterującego w serwisie. Problem jest powszechny i może wymagać profesjonalnej interwencji elektronicznej, gdyż samodzielne naprawy często nie przynoszą trwałego efektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA