logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła Panasonic 9 kW taktowanie.

AZUKS 28 Lis 2023 15:28 3681 1
  • #1 20837203
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Witam.
    Zamontowałem w czerwcu pompę Panasonic 9 kW Aquarea+.
    Do końca września pracowała tylko na ciepłą wodę, załączała się raz dziennie.
    Od października do tej pory , czyli 2 miesiące , w/g mnie bardzo często się załączała ponad 1800 razy a pracowała 600 h.
    Czy to już jest taktowanie ?.
    Parametry instalacji.
    Mam grzejniki w całym domu 11 szt .
    Dwie małe podłogówki w łazienkach i jedna większa w kuchni, 160 m2 powierzchnia domu.
    Ustawienia pompy.
    Krzywa grzewcza +15 - 35*C,
    -15- 48*C, pompa ogrzewa bufor 100 l, z bufora odchodzi na instalację domową. Delta T jest ustawione na 7 *C.
    Grzejniki z termostatami, pompka obiegowa na 1 , pobiera 5W.
    Obecnie przy temperaturze zewnętrznej ok -2 *C, pracuje praktycznie non stop, pobiera 1,4- 1,8 kW utrzymując 43 *C temp wody.
    Tak duża ilość włączeń i wyłączeń wystąpiła gdy na zewnątrz było temp dodatnie ok 10*C.
    Proszę o pomoc, czy tak powinno być, ewentualnie co zmienić w ustawieniach ?
    Wyświetlacz pompy ciepła Panasonic Aquarea z paramentrami pracy.
  • #2 20839613
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Po obserwacjach kilka razy na dzień, zauważyłem, że delta T pomimo ustawienia na 7 *C, utrzymuje się na poziomie 2-3*C, jest też różnica i to spora między temperaturą zasilania z PC, a zasilaniem na dom.
    Zastanawiam się czy nie lepiej by było gdyby bufor był zamontowany tylko na powrocie, bo u mnie jest zamontowany na zasadzie wejście i wyjście do PC i wyjście i wejście na CO.
REKLAMA