Witam.
Zamontowałem w czerwcu pompę Panasonic 9 kW Aquarea+.
Do końca września pracowała tylko na ciepłą wodę, załączała się raz dziennie.
Od października do tej pory , czyli 2 miesiące , w/g mnie bardzo często się załączała ponad 1800 razy a pracowała 600 h.
Czy to już jest taktowanie ?.
Parametry instalacji.
Mam grzejniki w całym domu 11 szt .
Dwie małe podłogówki w łazienkach i jedna większa w kuchni, 160 m2 powierzchnia domu.
Ustawienia pompy.
Krzywa grzewcza +15 - 35*C,
-15- 48*C, pompa ogrzewa bufor 100 l, z bufora odchodzi na instalację domową. Delta T jest ustawione na 7 *C.
Grzejniki z termostatami, pompka obiegowa na 1 , pobiera 5W.
Obecnie przy temperaturze zewnętrznej ok -2 *C, pracuje praktycznie non stop, pobiera 1,4- 1,8 kW utrzymując 43 *C temp wody.
Tak duża ilość włączeń i wyłączeń wystąpiła gdy na zewnątrz było temp dodatnie ok 10*C.
Proszę o pomoc, czy tak powinno być, ewentualnie co zmienić w ustawieniach ?
Zamontowałem w czerwcu pompę Panasonic 9 kW Aquarea+.
Do końca września pracowała tylko na ciepłą wodę, załączała się raz dziennie.
Od października do tej pory , czyli 2 miesiące , w/g mnie bardzo często się załączała ponad 1800 razy a pracowała 600 h.
Czy to już jest taktowanie ?.
Parametry instalacji.
Mam grzejniki w całym domu 11 szt .
Dwie małe podłogówki w łazienkach i jedna większa w kuchni, 160 m2 powierzchnia domu.
Ustawienia pompy.
Krzywa grzewcza +15 - 35*C,
-15- 48*C, pompa ogrzewa bufor 100 l, z bufora odchodzi na instalację domową. Delta T jest ustawione na 7 *C.
Grzejniki z termostatami, pompka obiegowa na 1 , pobiera 5W.
Obecnie przy temperaturze zewnętrznej ok -2 *C, pracuje praktycznie non stop, pobiera 1,4- 1,8 kW utrzymując 43 *C temp wody.
Tak duża ilość włączeń i wyłączeń wystąpiła gdy na zewnątrz było temp dodatnie ok 10*C.
Proszę o pomoc, czy tak powinno być, ewentualnie co zmienić w ustawieniach ?