Czy ktoś ma licznik zamontowany przy pompie Panasonica ,chodzi mi o wartości zużycia prądu podawane przez Panasonica a rzeczywiste zużycie prądu
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMacieks30 napisał:Czy ktoś ma licznik zamontowany przy pompie Panasonica ,chodzi mi o wartości zużycia prądu podawane przez Panasonica a rzeczywiste zużycie prądu
3301 napisał:AQUAREA 7 kW 1-faz, tak dodatkowy licznik na zasilaniu pompy
Licznik pokazuje 102KWh a pompa 78...po miesiącu sprawdzę COP na pompie i chyba będę go korygował o 30% w dol BikeBarian napisał:Pompy podłączone są pod Panasa wiec ich zużycie powinno wliczać się w bilans PC...zagwozdka
BikeBarian napisał:Ciężko sprawdzić same pompy bo Panas nimi steruje..jak grzeje CO to są włączone, jak grzeje CWU to są wyłączone.
studniarz napisał:BikeBarian napisał:Ciężko sprawdzić same pompy bo Panas nimi steruje..jak grzeje CO to są włączone, jak grzeje CWU to są wyłączone.
Witam.
A ja myślałem że jak mam tryb CO włączony i nawet jak grzeje CWU np. 1,5 godziny to pompy CO zewnętrzne cały czas pompują a wewnętrzna robi obieg CWU... hm.hm
Zapewne kolega ma 100% racji dlatego chylę czoła.
Pozdrawiam.
BikeBarian napisał:a jak masz dwa obiegi i np kaloryfery to jak zostawisz pompę włączoną to z buforem 50-100L szybko obrócisz cały zład który i tak nie jest grzany wiec logika sterowania wyłącza pompę obiegowa
BikeBarian napisał:mam 50L bo nie widzę sensu mieć większego
aone napisał:Co do pomiaru kWh przez pompę Panasonica zacytuje pana Stanisława Głodny " Po drugie - nad tym mocno ubolewam - dokładność pomiaru energii pobieranej opiera się jedynie na pomiarze prądu (napięcie jest przyjmowane 230V) i co gorsza rozdzielczość jest co 200W. W praktyce oznacza to że im mniejsza pompa ciepła tym większe różnice. Dalej. Bardzo dobrze że ma Pan pod-licznik energii elektrycznej, jednak czy ma pan również niezależny ciepłomierz? "
Pisze o tym w komentarzach w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=W9GdBpWevx0
Odpowiedzi do komentarza użytkownika Rey1996
toolpusher napisał:A ile cię sama pompa kosztowała z 8%Vat i standardowym montażem który jest w miarę ustalony czyli bez dodatkowego osprzętu. Jeśli można wiedzieć oczywiście. Na YT jest dużo filmów z montażu Panasów i nie tylko na kanale klimatyzacja Katowice. Ostatnio parę filmów z przedstawicielem Panasonica odpowiadającym na pytania użytkowników.
Muszę przyznać że bardzo ładnie robią czysto i elegancko.
studniarz napisał:(przepływ 18l/min i delta 1stopień) i hula sobie w granicach 19-25Hz.... grzeję 300metrów (1:1 grzejnik:podłoga), jak spadnie poniżej 0 stopni zwiększam przepływ do 25l/min i już idzie sobie jak chce.... i tyle.
BikeBarian napisał:Samemu regulujesz przepływ ??..pompa za Ciebie tego nie robi ??
studniarz napisał:BikeBarian napisał:Samemu regulujesz przepływ ??..pompa za Ciebie tego nie robi ??
Witam.
Tak w menu pompy. Teraz powstrzymuję przed rozpędzaniem sprężarki, która tylko na kilka minut (ok.5min)się rozpędza a później schodzi do 19-25Hz i tak sobie buja. Ustawienia przetestowałem i tak już zostały. A i nie obawiaj się defrostu gdyż pompa obiegowa wchodzi sobie wtedy na maxa. Ustawiłem za radą, kolegi który bardzo rzadko się udziela, za to bardzo ciekawe rzeczy podpowiada na forum mur..... jak i czasami tutaj na elektrodzie.
Pozdrawiam.
studniarz napisał:Witam.
Tak w menu pompy. Teraz powstrzymuję przed rozpędzaniem sprężarki, która tylko na kilka minut (ok.5min)się rozpędza a później schodzi do 19-25Hz i tak sobie buja