logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szacowany koszt podłączenia światłowodu do domu na wsi po słupach energetycznych, 500m od sieci

kubickipiotr420 28 Lis 2023 15:37 5460 7
REKLAMA
  • #1 20837220
    kubickipiotr420
    Poziom 2  
    dzień dobry od razu mówię że jestem totalnie blady w temacie. chciałbym podłączyć Internet do mojego domu na wsi który stoi sam po środku pola natomiast na wsi na przeciwko oddalonej ode mnie 500m jest sieć światłowodowa, również od tej wsi idą prosto tylko do mojego domu słupy energetyczne czy ktoś zna mniej więcej koszt podciągnięcia światłowodu po słupach do domu około 500m, z góry dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 20837469
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Słupy linii energetycznej nie są ani Twoją własnością, ani własnością operatora linii światłowodowej. Warto więc zacząć od tego problemu ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20837575
    Wojtek75
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Zorientuj się kto jest dostawcą Internetu w Twoim rejonie (może być więcej niż jeden) i o takie rzeczy pytaj u dostawcy. Przede wszystkim dowiesz się czy jest taka możliwość, a w drugiej kolejności ile będzie to kosztować. Jeżeli jest tam już sieć szerokopasmowa to operatorzy energetyczni z telekomunikacyjnymi są już często dogadani. Światłowód może być własnością np. Tauronu a sam Internet dostarcza Orange tak jest w moim rejonie.
  • REKLAMA
  • #4 20838008
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    kubickipiotr420 napisał:
    chciałbym podłączyć Internet do mojego domu na wsi który stoi sam po środku pola natomiast na wsi na przeciwko oddalonej ode mnie 500m jest sieć światłowodowa,
    To że jest taka sieć to nie znaczy że będziesz mógł się pod nią podłączyć. Jak przykładowo sieć budowana w ramach POPC i nie jesteś w niej ujęty to możesz zapomnieć o podłączeniu się do niej. Tak jak pisze poprzednik, pytaj u lokalnych dostawców internetu.
  • REKLAMA
  • #6 20838450
    mlody1432
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Dokładniej to sprawdź czy Twój adres widnieje na liście białych plam.
    https://www.gov.pl/web/cppc/publikacja-listy-...my-kolejny-etap-budowy-sieci-szerokopasmowych
    Jeżeli go nie ma to rób zgłoszenie na https://internet.gov.pl/ bo do 11 grudnia będą brane pod zgłoszenia pod kolejne projekty.
    Jeżeli światłowód robi Nexera to nie masz szans na montaż nawet deklarując pokrycie 100% kosztów.
  • #7 20838459
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    mlody1432 napisał:

Jeżeli światłowód robi Nexera to nie masz szans na montaż nawet deklarując pokrycie 100% kosztów.

A to czemu? Nie chcą współpracować? Bo u mnie właśnie Nexera robi światłowód.
  • #8 20838538
    mlody1432
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Kontaktowałem się z Nexerą i otrzymałem odpowiedź, że nie prowadzą inwestycji współfinansowania budów sieci z osobami prywatnymi.

W moim przypadku lokalny dostawca Internetu w ubiegłym roku wycenił mi zrobienie przyłącza na +- 5k.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o koszt podłączenia światłowodu do domu na wsi, oddalonego o 500 m od istniejącej sieci. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest ustalenie, kto jest dostawcą Internetu w danym rejonie oraz czy istnieje możliwość podłączenia do istniejącej sieci. Wskazano, że słupy energetyczne nie są własnością użytkownika ani operatora światłowodowego, co może wpłynąć na koszty. Użytkownicy sugerują sprawdzenie, czy adres znajduje się na liście białych plam oraz kontakt z lokalnymi dostawcami, takimi jak Nexera, która nie prowadzi współfinansowania budowy sieci z osobami prywatnymi. Koszt przyłącza szacowany jest na około 5 tys. zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA