logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zarabianie końcówki kabla ethernet Cat6a AWG 28 S/FTP - nieudane próby, poszukuję porad

srock987 05 Gru 2023 22:56 1056 8
  • #1 20848413
    srock987
    Poziom 9  
    Podczas wykańczania mieszkania postanowiłem pociągnąć kabel ethernet do biura. Nie przygotowałem się spacjalnie więc w ostatnim momencie zanim robotnicy położyli podłogi wyskoczyłem do nich z tym i pospieszyłem do sklepu z elektroniką gdzie kupiłem ten kabel:

https://pl.hama.com/002006830000/hama-kabel-sieciowy-cat6a-s-ftp-10-gbit-s-10m

Myśląc że kategoria 6a to przyszłość bo ma mieć opcję do 10 G oraz FTP miałoby pomóc z zakłóceniami.

Peszel jaki kupiłem był węższy od końcówki więc powiedziałem żeby ucieli a ja zarobię końcówkę. Kupiłem gniazdko kat 7 z FTP na wcisk i ku mojemu zdziwieniu po zarobieniu gniazdka w odpowiednim standardzie (B) internet nie działa. Próbowałem jeszcze kilka razy i za każdym razem nie działał.
    Myśląc że robię coś nie tak podłączyłem to gniazdka do innego kabla położonego przez dewelopera bez problemu.

Kupiłem tester i masę różnych innych wtyków i gniazdek i za każdym razem nie działał. Później doczytałem że istnieją kable typu stranded (linka) i myśląc że będę miał większe szczęście w connectorami zaciskowymi, kupiłem zaciskarkę oraz takie wtyki:
    https://amzn.eu/d/exjbfj7
    Przy zaciskaniu zauważyłem że przewody bardzo luźno siedzą w prowadnicy, a przy zaciskaniu przesuwają się z od dołu w górę przez co nigdy nie udało mi się zwieńczyć kabla gdzie wszystkie 8 żył byłoby połączonych. Przy różnych próbach tester wykrył sumarycznie że wszystkie przewody były podłączone a moim rekordem było 7/8 niestety zostało mi z 4 cm kabla wystającego z puszki i nie mam już zbyt wielu podejść.

Dochodząc do konkluzji że kabel który kupiłem musi być niestandardowy napisałem do producenta o informację o AWG produktu ale chyba mnie olali. Sądzę że AWG tych kabli może być 28, 30 lub 32 szukałem nie mogę znaleźć latwo wtyków na takie potrzeby. Zastanawiam się nad lutowaniem ale słyszałem że to odradzana technika.

Proszę o pomoc.
  • #2 20848508
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20848524
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    srock987 napisał:
    Kupiłem gniazdko kat 7
    Możesz wymienić na gniazdo zgodne ze standardem kabla?
  • #4 20848552
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Hama i wszystko jasne - markowe śmieci. Ten wynalazek to pewnie wymagania kat 5 ledwo spełnia.
    Do układania na stałe kupuje się przewody z żyłami typu drut i dobrej jakości. Masz żyły typu linka i takie coś nie da się zacisnąć w keystonie. Tym bardziej jeśli keystone ma wtyki na AWG typowe dla "prawdziwych" przewodów kat 7. Możesz spróbować zaszyć na keystonie kat 5e. Ewentualnie zostaje wtyczka RJ45 na linkę i ziast keystona PORZADNY łącznik w gnieździe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20849214
    srock987
    Poziom 9  
    Wiedziałem że Hama to raczej śmiecowa marka ale w takim Media-Express/Markcie nie było alternatyw.

Próbowałem inne gniazdko typu z kat 6A keystone (link) oraz wtyczek (link) i nic z tego, max 1 lub 2 przewody miały styk. Najbliżej byłem z tym wtykiem i myślałem żeby połączyć to czymś takim w gniazdo. Myślę jeszcze żeby znaleźć jakiś wtyk typu pass-thought, bo wtedy będę mógł naciągnąć i usztywnić te kable z obu stron w momencie zaciskania.

Znalazłem też taką wtyczkę:
    https://www.l-com.com/ethernet-shielded-category-6a-rj45-plug-8x8-for-28awg-conductors-pkg-50
    I patrząc na to zakończenie w kablu Hama też ma ten sam, dziwny pattern ułożenia pinów:
    Zarabianie końcówki kabla ethernet Cat6a AWG 28 S/FTP - nieudane próby, poszukuję porad
  • #6 20849217
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Dobre kable na pewno nie kupuje się w takich sklepach
  • #7 20849228
    srock987
    Poziom 9  
    Zbych034 napisał:
    Dobre kable na pewno nie kupuje się w takich sklepach

Jestem teraz tego zupełnie świadomy :)
  • #8 20861828
    srock987
    Poziom 9  
    srock987 napisał:

Zamówiłem powyższa wtyczkę i zadziałała jako zakończenie kabli od Hama. Pewnie AWG tego kabla to rzeczywiście 28.

Kupiłem wtyki ale to była droga sprawa, bo wydałem na głupie wtyczki 50 USD. Byłem zdesperowany ale zadziałało. Jakby ktoś miał kiedyś podobny problem to mogę się podzielić takimi wtykami bo mam spory zapas, wystarczy napisać DM.
  • #9 20861832
    srock987
    Poziom 9  
    Zakupiłem wtyczki na AWG 28. Mogę się podzielić.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji kabla ethernet Cat6a AWG 28 S/FTP użytkownik napotkał problemy z zarobieniem końcówek, co skutkowało brakiem sygnału internetowego. Po kilku nieudanych próbach z gniazdkiem Cat 7 oraz różnymi wtykami, okazało się, że kabel z żyłami typu linka nie jest odpowiedni do używanych gniazd. Użytkownik zdołał rozwiązać problem, zamawiając wtyczki RJ45 przeznaczone dla przewodów AWG 28, które okazały się skuteczne. W dyskusji podkreślono, że lepsze kable powinny być wykonane z żył typu drut, a także zwrócono uwagę na jakość produktów marki Hama.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA