logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz YAMAHA DSP-E 1000 --- jak podłączyć do niego inne urządzenia?

Arecki42 06 Gru 2023 04:09 567 2
REKLAMA
  • #1 20848536
    Arecki42
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu "elektroda.pl". Mam dwa problemy związane z podłączeniem zewnętrznych urządzeń do wzmacniacza Yamaha DSP-E 1000. W związku z tym proszę o udzielenie mi porady, jak poprawnie mogę wykonać takie podłączenia innych zewnętrznych urządzeń do w/w wzmacniacza, o ile jest to w ogóle możliwe. Za udzielone porady z góry bardzo pięknie dziękuję wszystkim tym, którzy podejmą temat i zdecydują mi się pomóc. PROBLEM nr. 1) W jaki sposób poprawnie dokonać konfiguracji połączenia w/w wzmacniacza Yamahy z laptopem (system Windows 10), tak abym mógł odtwarzać na wzmacniaczu muzykę z laptopa, za pomocą którego, w sieci będę korzystał np. z serwisu YouTube? Chodzi mi o to że : za pomocą laptopa korzystam w sieci przykładowo z serwisu YouTube i zamiast słuchać muzyki na tym laptopie, chciałbym dokonać jej transferu (przekazać ją, ten sygnał) do wzmacniacza na wejście AUX (gniazda RCA), tak by to co oglądam na komputerze było słyszalne w kolumnach głośnikowych podłączonych do wzmacniacza. Ktoś mi poradził by z wyjścia słuchawkowego w komputerze podać sygnał na wzmacniacz, przewodem o zakończeniach "mały JACK-2x wtyki RCA". Rzeczywiście jest taka możliwość i to działa, ale mam poważne wątpliwości, co do takiego połączenia oraz jego poprawności. Nie chciałbym takim połączeniem uszkodzić sobie wzmacniacza z uwagi na to, iż może występować różnica w napięciu wypływającym z gniazda słuchawkowego w komputerze, a tym które można podać na gniazda RCA dla kanału AUX we wzmacniaczu. Dodatkowo napięcie to może się jeszcze zwiększać przez podwyższenie głośności np. do maksymalnej w laptopie. To też połączenie takie nie wydaje mi się poprawne, chociażby z takiego powodu, jaką wartość wzmocnienia (głośności - 25, 50, 100% ?!) ustawić na laptopie, a ponad to, dodam że występuje jeszcze pewien brak wygody związanej z połączeniem przewodowym. Może jest możliwość bez przewodowej transmisji dźwięku ( Bluetooth lub Wi-Fi ) z komputera do wzmacniacza który nie posiada możliwości połączenia bez przewodowego. Może za pomocą jakiegoś przekaźnika lub transmitera który dało by się połączyć ze wzmacniaczem przewodem 2 x RCA. Dodam że najczęściej laptop leży w całkiem innym miejscu niż ustawiony jest wzmacniacz, ale jest to to samo pomieszczenie. Jeśli istnieje możliwość takiego połączenia to jaki wybrać ten transmiter i na ci zwrócić uwagę przy jego wyborze, tak by wszystko działało poprawnie oraz by zbyt mocno nie stracić na jakości dźwięku, choć zdaję sobie sprawę z tego że w pewnym stopniu jakość takiego dźwięku może być z powodów czysto technicznych, troszkę obniżona z racji takiego bez przewodowego, połączenia. PROBLEM nr. 2) Z racji tego iż cierpię na deficyt wejść przeznaczonych dla innych zewnętrznych urządzeń w w/w wzmacniaczu ( mniej jest wejść we wzmacniaczu niż zewnętrznych urządzeń które chciałbym do niego podłączyć i z których na zmianę korzystam ), a ciągłe przepinanie kabli RCA na tylnym panelu wzmacniacza, gdy chcę zamienić jakieś zewnętrzne urządzenie z jednego na drugie, by podłączyć je do wzmacniacza, co jest delikatnie mówiąc, bardzo uciążliwe i nie wygodne, więc mam z tym związane pytanie, czy jest jakiś sposób by temu zaradzić i rozwiązać ten problem. Dla mnie idealnym rozwiązaniem tego było by, gdyby istniało jakieś zewnętrzne urządzenie w formie przystawki, takiego selektora sygnałów z kilku zewnętrznych urządzeń (takich jak np. tuner), które można by było podłączyć do takiego selektora, a z kolei jego podłączyć do wejścia AUX na wzmacniaczu. Idealnie by było gdyby taki selektor urządzeń zewnętrznych ( źródeł dźwięku/sygnału ), posiadał możliwość zdalnego wyboru/przełączania między tymi zewnętrznymi urządzeniami połączonymi z nim, za pomocą pilota, ale zadowolił bym się też, samą tylko manualną możliwością takiej selekcji. To i tak było by o wiele wygodniejsze, robić to ręcznie za pomocą jakiegoś przełącznika, przycisków czy klawiszy, niż przepinanie kabli RCA na tylnym panelu wzmacniacza, za każdym razem gdy chcę zmienić połączenie wzmacniacza z jednym z wielu zewnętrznych urządzeń/źródeł sygnału. Czy ktoś wie o istnieniu takiego zewnętrznego urządzenia - przełącznika/selektora - o ile takie w ogóle istnieje. Jeżeli tak to też bardzo proszę o podanie mi jego nazwy a jeśli jest ich więcej, od różnych producentów, to proszę w miarę posiadania jakiejś wiedzy w tym temacie o podanie mi nazwy takiego urządzenia, które najbardziej optymalnie będzie spełniało swoją funkcję, biorąc pod uwagę, stosunek dobrej jakości dźwięku do rozsądnej i przystępnej ceny. Ewentualnie, chociaż proszę o podanie mi na co mam zwrócić uwagę i czym się kierować pod względem technicznym, przy zakupie takiego urządzenia. P.S. ) Mam nadzieję że technicznie istnieje możliwość rozwiązania tych dwóch problemów, które mnie dotknęły i z którymi się jak na razie, borykam. Będę bardzo wdzięczny osobie która będzie mi w jakikolwiek sposób pomóc, wyjaśni, wytłumaczy i udzieli odpowiedzi na moje dwa pytania/problemy oraz niedogodności, które mnie dotknęły i z którymi się jak dotąd musze mierzyć i jak na chwilę obecną, ponoszę porażkę. Jeszcze raz, z góry bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy zdecydują mi się pomóc w jakikolwiek sposób. Wszystkim użytkownikom portalu "elektroda.pl" oraz osobom związanym i odpowiedzialnym, technicznie i zawodowo z wzorowym działaniem tego portalu - składam wyrazy szacunku i życzę powodzenia. Pozdrawiam. Arkadiusz z Legnicy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20848612
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 395
    Odp. na problem 1)
    1. Jak masz może być, kabelkiem.
    2. Dla lepszej jakości - dobra karta dźwiękowa zewnętrzna dla laptopa (która jest na USB) i wówczas połączyć kablem RCA-RCA.
    3. Oczywiście jest możliwość połączenia bezprzewodowo. Różnie to nazywają np. adapter bluetooth, odbiornik bluetooth audio.
    Może masz stare słuchawki bezprzewodowe, tj. kiedyś było tak, że słuchawki były przewodowe, lecz miały odbiornik bluetooth aby połączyć z telefonem. Te ujstrojstwo również nada się.
    Odp. Problem 2)
    1. Przedwzmacniacz (taki do końcówek mocy). Rwój będzie jako końcówka mocy, ustawiasz wszystko na "0" oprócz wzmocnienia (80-100%) i wszelkie operacje robisz na przedwzmacniaczu.
    2. Albo kupujesz selektor wejść audio (zewnętrzne), albo takie do wbudowania w wewnątrz wzmacniacza.

A myślałeś o sensie ze względu na koszty? Twój wzmacniacz wart zapewne około 200-300zł.
    1) karta dźwiękowa zewnętrzna 100-2000zł
    2) Odbiornik bluetooth 5-500zł. Na tani syf, to lepiej unikać.
    3) Przedwzmacniacz - jest ich mało (takich do wieży), ceny od kilkuset złotych, górnej granicy nie ma - chyba).
    4) Selektor wejść od 120zł do kilkuset złotych.

Moim skromnym zdaniem lepiej pozbyć tą yamahę i kupić inny wzmacniacz, tudzież amplituner, gdzie nie będzie problemu z ilością wejść audio.

Dodano po 2 [minuty]:

Arecki42 napisał:
    Czy ktoś wie o istnieniu takiego zewnętrznego urządzenia - przełącznika/selektora - o ile takie w ogóle istnieje.

Istnieje. Wpisz selektor źródeł audio, to znajdziesz.

Dodano po 1 [minuty]:

Po angielsku Audio Input Selector
  • Pomocny post
    #3 20848786
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1695
    Witam,
    jeśli chodzi o pkt. 1 i uszkodzenie wzmacniacza sygnałem ze złącza słuchawkowego, to jest to niemożliwe z uwagi na poziom sygnału z takiego złącza. Może kolega bez obaw podłączyć w ten sposób komputer do wzmacniacza.

Natomiast, jeśli chodzi o podłączenie wielu źródeł dźwięku pod jedno wejście, to na poniższej stronie można zakupić selektor wejść:
    selektor wejść audio
    Taka ilość wejść będzie odpowiednia?
REKLAMA