Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu "elektroda.pl". Mam dwa problemy związane z podłączeniem zewnętrznych urządzeń do wzmacniacza Yamaha DSP-E 1000. W związku z tym proszę o udzielenie mi porady, jak poprawnie mogę wykonać takie podłączenia innych zewnętrznych urządzeń do w/w wzmacniacza, o ile jest to w ogóle możliwe. Za udzielone porady z góry bardzo pięknie dziękuję wszystkim tym, którzy podejmą temat i zdecydują mi się pomóc. PROBLEM nr. 1) W jaki sposób poprawnie dokonać konfiguracji połączenia w/w wzmacniacza Yamahy z laptopem (system Windows 10), tak abym mógł odtwarzać na wzmacniaczu muzykę z laptopa, za pomocą którego, w sieci będę korzystał np. z serwisu YouTube? Chodzi mi o to że : za pomocą laptopa korzystam w sieci przykładowo z serwisu YouTube i zamiast słuchać muzyki na tym laptopie, chciałbym dokonać jej transferu (przekazać ją, ten sygnał) do wzmacniacza na wejście AUX (gniazda RCA), tak by to co oglądam na komputerze było słyszalne w kolumnach głośnikowych podłączonych do wzmacniacza. Ktoś mi poradził by z wyjścia słuchawkowego w komputerze podać sygnał na wzmacniacz, przewodem o zakończeniach "mały JACK-2x wtyki RCA". Rzeczywiście jest taka możliwość i to działa, ale mam poważne wątpliwości, co do takiego połączenia oraz jego poprawności. Nie chciałbym takim połączeniem uszkodzić sobie wzmacniacza z uwagi na to, iż może występować różnica w napięciu wypływającym z gniazda słuchawkowego w komputerze, a tym które można podać na gniazda RCA dla kanału AUX we wzmacniaczu. Dodatkowo napięcie to może się jeszcze zwiększać przez podwyższenie głośności np. do maksymalnej w laptopie. To też połączenie takie nie wydaje mi się poprawne, chociażby z takiego powodu, jaką wartość wzmocnienia (głośności - 25, 50, 100% ?!) ustawić na laptopie, a ponad to, dodam że występuje jeszcze pewien brak wygody związanej z połączeniem przewodowym. Może jest możliwość bez przewodowej transmisji dźwięku ( Bluetooth lub Wi-Fi ) z komputera do wzmacniacza który nie posiada możliwości połączenia bez przewodowego. Może za pomocą jakiegoś przekaźnika lub transmitera który dało by się połączyć ze wzmacniaczem przewodem 2 x RCA. Dodam że najczęściej laptop leży w całkiem innym miejscu niż ustawiony jest wzmacniacz, ale jest to to samo pomieszczenie. Jeśli istnieje możliwość takiego połączenia to jaki wybrać ten transmiter i na ci zwrócić uwagę przy jego wyborze, tak by wszystko działało poprawnie oraz by zbyt mocno nie stracić na jakości dźwięku, choć zdaję sobie sprawę z tego że w pewnym stopniu jakość takiego dźwięku może być z powodów czysto technicznych, troszkę obniżona z racji takiego bez przewodowego, połączenia. PROBLEM nr. 2) Z racji tego iż cierpię na deficyt wejść przeznaczonych dla innych zewnętrznych urządzeń w w/w wzmacniaczu ( mniej jest wejść we wzmacniaczu niż zewnętrznych urządzeń które chciałbym do niego podłączyć i z których na zmianę korzystam ), a ciągłe przepinanie kabli RCA na tylnym panelu wzmacniacza, gdy chcę zamienić jakieś zewnętrzne urządzenie z jednego na drugie, by podłączyć je do wzmacniacza, co jest delikatnie mówiąc, bardzo uciążliwe i nie wygodne, więc mam z tym związane pytanie, czy jest jakiś sposób by temu zaradzić i rozwiązać ten problem. Dla mnie idealnym rozwiązaniem tego było by, gdyby istniało jakieś zewnętrzne urządzenie w formie przystawki, takiego selektora sygnałów z kilku zewnętrznych urządzeń (takich jak np. tuner), które można by było podłączyć do takiego selektora, a z kolei jego podłączyć do wejścia AUX na wzmacniaczu. Idealnie by było gdyby taki selektor urządzeń zewnętrznych ( źródeł dźwięku/sygnału ), posiadał możliwość zdalnego wyboru/przełączania między tymi zewnętrznymi urządzeniami połączonymi z nim, za pomocą pilota, ale zadowolił bym się też, samą tylko manualną możliwością takiej selekcji. To i tak było by o wiele wygodniejsze, robić to ręcznie za pomocą jakiegoś przełącznika, przycisków czy klawiszy, niż przepinanie kabli RCA na tylnym panelu wzmacniacza, za każdym razem gdy chcę zmienić połączenie wzmacniacza z jednym z wielu zewnętrznych urządzeń/źródeł sygnału. Czy ktoś wie o istnieniu takiego zewnętrznego urządzenia - przełącznika/selektora - o ile takie w ogóle istnieje. Jeżeli tak to też bardzo proszę o podanie mi jego nazwy a jeśli jest ich więcej, od różnych producentów, to proszę w miarę posiadania jakiejś wiedzy w tym temacie o podanie mi nazwy takiego urządzenia, które najbardziej optymalnie będzie spełniało swoją funkcję, biorąc pod uwagę, stosunek dobrej jakości dźwięku do rozsądnej i przystępnej ceny. Ewentualnie, chociaż proszę o podanie mi na co mam zwrócić uwagę i czym się kierować pod względem technicznym, przy zakupie takiego urządzenia. P.S. ) Mam nadzieję że technicznie istnieje możliwość rozwiązania tych dwóch problemów, które mnie dotknęły i z którymi się jak na razie, borykam. Będę bardzo wdzięczny osobie która będzie mi w jakikolwiek sposób pomóc, wyjaśni, wytłumaczy i udzieli odpowiedzi na moje dwa pytania/problemy oraz niedogodności, które mnie dotknęły i z którymi się jak dotąd musze mierzyć i jak na chwilę obecną, ponoszę porażkę. Jeszcze raz, z góry bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy zdecydują mi się pomóc w jakikolwiek sposób. Wszystkim użytkownikom portalu "elektroda.pl" oraz osobom związanym i odpowiedzialnym, technicznie i zawodowo z wzorowym działaniem tego portalu - składam wyrazy szacunku i życzę powodzenia. Pozdrawiam. Arkadiusz z Legnicy.