logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP18-2 B23: Schemat zespołu wodnego

remikson 06 Gru 2023 20:24 1575 9
REKLAMA
  • #1 20849673
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14

Mam wyciek z zespołu wodnego w miejscu, gdzie wychodzi iglica załączająca moduł gazowy. W trakcie ruchu tej iglicy załączany jest również przełącznik sterujący iskrą podczas otwarcia ciepłej wody.
    Ma ktoś schemat takiego zespołu wodnego?
    Jak to jest uszczelnione?
    Nie wiem, czy kupić membranę czy całą pokrywę armatury wodnej. Nowy komplet kosztuje sporo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20849764
    remikson
    Poziom 15  
    Dziękuje za film instruktażowy .Rozumiem ,że tylko ten mały oring jest przyczyną wycieku przez iglicę.
    Będę demontował po weekendzie .Na szczęście wyciek jest niewielki ale woda dostaje się do mikroprzełącznika .
    Mam nadzieje ,że ten oring jest do kupienia :)
    Bardzo dziękuje za pomoc
  • #5 20850249
    remikson
    Poziom 15  
    Czyli przestrzeń między membraną a pokrywką z iglicą jest sucha. Jeśli dobrze rozumiem tam nie powinno być wody.
    Może sama membrana jest uszkodzona.
  • Pomocny post
    #6 20850316
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Nie jest sucha. Membrana nie ma wpływu na wyciek z tulejki.
    Iglica wyciera tulejkę i stąd kapie woda .
    Ilustracja przedstawiająca schemat budowy zespołu mechanicznego z numerowanymi częściami.
  • REKLAMA
  • #7 20850336
    remikson
    Poziom 15  
    Dziękuję za wyjaśnienie . Zamówię pokrywkę z tulejką i wymienię. Dam znać po robocie.
  • REKLAMA
  • #8 20864321
    remikson
    Poziom 15  

Wymieniłem pokrywę zespołu wodnego i przestało lecieć. Miejsce, gdzie wychodzi iglica, jest teraz suchutkie :)
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności valdimazur.
    Temat do zamknięcia
  • #9 21585169
    Venom069
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    >>20850220 co za brednie a film który jest z youtuba to fotomontaż !!! Oczywiście że jest oring bardzo malutki. A ty po co piszesz takie brednie żeby człowiek nie wydał 3zł tylko poszedł kupić coś za 150zł, dobry doradca z ciebie.
  • #10 21585273
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    >>21585169 Pokaż mi ten oring na rysunku ??? W nowym zespole wodnym go nie widziałem nigdy.
    Sama tulejka kosztuje ok 50 zł , Kombinowanie z oringiem za 3 zł kończy sie zazwyczaj kupnem w/w tulejki lub całej pokrywy . No chyba ze umiejętnie przykleisz ten oring do tulejki to jest szansa ze się uda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wycieku wody z zespołu wodnego kotła Junkers WRP18-2 B23, w miejscu, gdzie wychodzi iglica załączająca moduł gazowy oraz sterująca iskrą przy otwarciu ciepłej wody. Pojawiły się różne opinie dotyczące uszczelnienia – jedna z nich sugerowała istnienie małego oringu przy iglicy, który mógłby być przyczyną wycieku, jednak inni uczestnicy wskazali, że w tym miejscu oring nie występuje. Wyciek jest spowodowany wycieraniem tulejki przez iglicę, co prowadzi do przecieku wody do mikroprzełącznika. Zalecano wymianę całej pokrywki zespołu wodnego wraz z tulejką lub zakup zestawu naprawczego. Po wymianie pokrywki wyciek ustąpił, a miejsce przy iglicy pozostało suche. Dyskusja zawierała linki do ofert części zamiennych oraz film instruktażowy dotyczący wymiany oringu, choć jego obecność w konstrukcji była kwestionowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA